Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Înregistrări video
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marian Neacșu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Marian Neacșu (Grup PSD)

Miercuri, 30 martie 2016, în cadrul ședinței de vot final a Camerei Deputaților, am votat, alături de colegii mei din Grupul Parlamentar al PSD, pentru adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Îmbătrânirea populației este o temă de extremă actualitate în spațiul european, iar România nu face excepție. Stimularea creșterii natalității este posibilă doar prin măsuri legislative și guvernamentale responsabile, cu efecte directe și semnificative pentru populația activă a țării.
Noile reglementări, inițiate, promovate și adoptate cu sprijinul PSD, potrivit cărora indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, aceasta neputând fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, reprezintă un sprijin real pentru părinți, și implicit va duce la creșterea natalității. Noul act normativ elimină plafonul de 3.400 de lei prevăzut de lege indiferent de veniturile mamei, și totodată, stabilește că indemnizația nu va mai depinde de indicatorul social de referință, care a rămas neschimbat la suma de 500 de lei, ci de venitul minim garantat care a crescut în ultima perioadă.
Pe de altă parte, vechea legislație în domeniul concediului și indemnizației de concediu pentru creșterea copilului prevedea o indemnizație diferențiată pentru părinții care optează pentru 1 an și cei care aleg 2 ani ca perioadă de concediu pentru îngrijirea și creșterea copilului, respectiv 600 lei, cel mult 3400 lei pentru 1 an și 600 lei, cel mult 1200 lei pentru 2 ani. Practic, aceste diferențieri încălcau principiile de egalitate și nediscriminare. Proiectul adoptat cu sprijinul Grupului parlamentar al PSD prevede eliminarea obligației părinților de a opta pentru concediul de un an, respectiv doi ani pentru creșterea copiilor și elimină, totodată, stabilirea unor plafoane distincte pentru indemnizațiile corespunzătoare celor doi ani. De asemenea, potrivit noii legi, persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației, această măsură încurajând mamele să se întoarcă la muncă. Perioada în care părintele beneficiază de aceste drepturi constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Trebuie menționat că perioada concediului pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea. Legea, care va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016, mai precizează și faptul că de indemnizația lunară și stimulentul de inserție beneficiază oricare dintre părinții firești ai copilului.
PSD și-a arătat încă o dată consecvența în ceea ce privește susținerea și promovarea unor politici sociale echilibrate și îndreptate spre cetățeni, votând pentru una din măsurile fundamentale pe care România le-a luat în ultima perioadă în acest sens. Din păcate, nu toți politicienii au adoptat această atitudine, unii votând împotriva acestui proiect de lege, cum a făcut, de exemplu, din rațiuni doar de el știute, deputatul PNL de Ialomița, Gheorghe Tinel.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 4 aprilie 2020, 3:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro