Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.corneliustefan.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Corneliu Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ion Ștefan (Grupul parlamentar al PNL)
Redevențele datorate de cei care exploatează gazele naturale din Marea Neagră trebuie investite în extinderea sistemului național de alimentare cu gaz a localităților din România

La începutul acestei sesiuni parlamentare, am depus și înregistrat la Camera Deputaților un amendament la Legea 408/2017 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cunoscută mai pe scurt ca Legea offshore, care vizează și exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.

Amendamentul depus și susținut de PNL vizează modificarea art. 19, alin. 7 din Legea 408/2017, în sensul în care ” Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit 50% la programul național de gaze naturale și 50 % la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public – privat, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.
Noi, parlamentarii Partidului Național Liberal, susținem că Programul național de gaze naturale trebuie promovat în scopul sprijinirii populației prin asigurarea infrastructurii de transport, distribuție și rețele de gaze naturale necesare încălzirii locuințelor și pentru conservarea masei lemnoase existente, cât și pentru protejarea mediului înconjurător.
Este necesară o distribuție echilibrată, pe termen lung, a beneficiilor între stat, investitori și cetățenii români.
Având în vedere că doar 35% din gospodăriile din România sunt conectate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, avem posibilitatea să creștem acest procent foarte mic prin utilizarea a 50% din sumele colectate atât pentru conectarea celorlate gospodării, cât și pentru constituirea de rețele noi.
Avem această oportunitate de creștere a calității vieții și de reducere a costurilor pentru încălzire a locuințelor.
Practic, banii obținuți din exploatarea acestor resurse să fie folosiți în beneficiul cetățeanului român, prin finanțarea a două obiective: extinderea rețelei naționale de distribuție a gazelor naturale, în localitățile unde nu există, prin asigurarea finanțării pentru a conecta aceste localități la sistemul de alimentare cu gaze, și livrarea gazelor naturale din zăcămintele din Marea Neagră către companiile care realizează produse cu valoare adăugată, dar și către CET-urile localităților din România care să le folosească drept combustibil pentru asigurarea agentului termic pentru populație.
Amendamentul depus și susținut de parlamentarii PNL reprezintă o alternativă de alocare a sumelor preconizate în conformitate cu așteptările cetățenilor români.
Amendament
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 13:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro