Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ion Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ion Ștefan (Grup PNL)
Aprovizionarea unei gospodării cu lemn de foc a devenit o problemă socială. PNL propune interzicerea exportului de lemn de foc!

În perioada următoare se va discuta în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților despre un proiect de lege inițiat preponderent de parlamentari PNL, între care mă număr și eu, care interzice exportul de lemn de foc, pentru o perioadă de trei ani.

La începutul lunii, propunerea legislativă a trecut de votul Senatului, însă a întâmpinat un mic hop în ședința Comisiei pentru industrii, de săptămâna trecută, când cei de la PSD nu au mai fost de acord cu ceea ce au semnat. Sper ca la ședințele de săptămâna aceasta să realizeze câtă nevoie are România de această lege!
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 de centimetri până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum trei ani.
În expunerea de motive se precizează că prețul pentru un metru cub de lemn de foc s-a dublat din 2015 în 2016.
Având în vedere că peste 60% din populație realizează încălzirea locuinței cu lemne de foc, aprovizionarea a devenit o problemă socială gravă. Profitând de această scădere a ofertei de piață, operatorii economici au mărit prețul, astfel că în sudul țării, metrul cub de lemn de foc a ajuns să coste 400-450 lei, în mediul rural, deși Romsilva vinde lemnul cu 153 lei/mc, după cum se precizează și în expunerea de motive.
Așa cum am declarat și în cadrul unei conferințe de presă, în acest moment, un pensionar agricultor este forțat să plătească pensia pe jumătate de an pentru a-și aproviziona gospodăria cu lemne de foc necesare trecerii sezonului rece. Ce mai rămâne pentru mâncare sau medicamente?
În plus, în alte state europene tăierile și exporturile de lemn s-au interzis sau sunt mult mai strict reglementate, așa că și România ar trebui să se alinieze acestora și să nu mai fie atât de permisivă în privința legislației privind domeniul silvic.
Lege pentru interzicerea temporară a exportului de lemne de foc:
„Art. 1. Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani.
Art. 2. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului Apelor și Pădurilor, se va reglementa procedura de stabilire a prețului/metru cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 6 aprilie 2020, 18:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro