Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ion Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ion Ștefan (Grupul parlamentar al PNL)
Partidul Național Liberal - 143 de ani de existență

Pe 24 mai 1875, un grup de liberali, între care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A. G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu au fondat Partidul Național Liberal, formațiunea politică care avea să marcheze istoria României moderne. De numele și istoria PNL se leagă cele mai importante evenimente: instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea României la rang de ”regat” (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918), adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică după criza din 1929–1933.

Indiferent de forma de guvernământ, regimul politic sau contextul european, PNL, prin oamenii săi politici, a încercat, prin reforme și proiecte moderne, să aducă țara în pas cu timpul, în pas cu progresul, aliniind România cu statele europene.
Primul președinte al PNL a fost Ion C. Brătianu, marele om politic care a acționat sub principiul ”Prin noi înșine”, deviză care ne călăuzește și astăzi. De altfel, familia Brătienilor a fost legată, generații la rând, de PNL, liberalii actuali având datoria morală de a se ridica la nivelul înaintașilor lor.
Astăzi, PNL este cel mai mare partid de dreapta din România, principal adversar al PSD și critic al derapajelor și atacurilor asupra statului de drept pe care socialiștii sunt tentați să le facă. PNL luptă în continuare pentru întărirea valorilor democratice în România, pentru domnia legii și se poziționează clar ca un susținător al luptei anti-corupție. Noi, liberalii, sprijinim drumul european al României și apartenența noastră la familia europeană, singura cale spre dezvoltarea economică și socială a țării. Astăzi, la împlinirea a 143 de ani de existență a PNL, avem datoria morală de a continua proiectul politic al Brătienilor și de a lupta, democratic, pentru ca în România să se respecte principiile și valorile democratice, să existe egalitate în fața legii și să se garanteze drepturile și libertățile cetățeanului.
Ziua PNL va fi marcată, joi, 24 mai 2018, în localitatea Ștefănești, județul Argeș, la Vila Florica, reședința Brătienilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 28 februarie 2020, 3:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro