Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ion Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ion Ștefan (Grupul parlamentar al PNL)
TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă, canalizare și pentru apă caldă și energie termică

În cadrul ședinței de marți, 19 iunie, a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a fost adoptat, cu amendamente, un proiect de lege care reglementează o cotă de TVA de 9% pentru mai multe servicii oferite populației.

Între acestea se numără TVA de 9% pentru livrarea de apă pentru irigații în agricultură, alimentarea cu apă și canalizare, dar și pentru apa caldă și energia termică. Scăderea cotei de TVA pentru ultimul dintre servicii a fost amendamentul propus de Comisia pentru industrii, care a și fost adoptat de deputați.
Modificarea Codului fiscal în ceea ce privește taxarea serviciilor enumerate mai sus ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019, ceea ce va însemna reduceri în facturile populației. Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect, după ce el a trecut de vot, în Senatul României, la începutul lunii iunie.
Forma inițială a proiectului de lege privind modificarea Codului fiscal prevedea o cotă redusă de TVA și pentru alte servicii oferite populației, așa cum sunt livrarea de electricitate și de gaze naturale, acestea nefiind acceptate de majoritatea PSD-ALDE la vot.
Mai clar, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea alin. (2) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introducea în lista prestărilor de servicii/livrărilor de bunuri asupra cărora se aplică TVA de 9% următoarele:
 • serviciile de canalizare;
 • producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat;
 • livrarea de electricitate;
 • livrarea de gaze naturale;
 • serviciul public de salubrizare a localităților.
  De la Senat proiectul a plecat cu TVA de 9% pentru apă pentru irigații și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. În Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților s-a adăugat TVA de 9% și pentru serviciul de furnizare de apă caldă și energie termică în sistem centralizat.
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 17 aprilie 2021, 23:15
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro