Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ion Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ion Ștefan (Grupul parlamentar al PNL)
Românii care au panouri voltaice acasă pot vinde surplusul de energie

Camera Deputaților a votat, în această săptămână, legea care se aplică în domeniul energiei regenerabile și prin care orice mic producător casnic de energie electrică va putea să vândă surplusul de energie produsă acasă, în exces, față de consumul propriu. Astfel, proprietarii caselor care au panouri fotovoltaice intră în legalitate, așa cum se întâmplă și în Europa.

Legea votată la Camera Deputaților face referire la ”prosumator”, adică la ”clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.
Practic, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în rețeaua electrică a furnizorilor cu care au semnate contracte și vor primi bani pentru acest lucru.
”Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE", scrie în lege.
Prețul pentru fiecare kWh livrat în rețea va fi de 22,7 bani pentru fiecare kWh, raportat la prețul de pe piață din anul anterior.
”Furnizorii de energie electrică sunt obligați, la solicitarea prosumatorilor cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice conform alin. (6), să achiziționeze energia electrică produsă conform alin. (6), la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior”, se arată în legea adoptată de Cameră.
Oamenii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare, între banii plătiți pentru energia consumată din rețea și ce trebuie să primească în urma injectării de energie în rețea. Furnizorii sunt obligați să le preia energia, iar distribuitorii sunt obligați să îi racordeze la rețea. Legea mai trebuie promulgată de președinte pentru a intra în vigoare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 11 aprilie 2021, 15:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro