Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.radusurugiu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Iulian-Radu Surugiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Radu Surugiu (Grup PNL)

Salut adoptarea de către Parlamentul României a Strategiei Naționale de Apărare asumată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Este pentru prima oară în ultimii mulți ani când Strategia Națională de Apărare este trimisă Parlamentului, așa cum prevede legea, în termen de cel mult șase luni de la depunerea jurământului de către președintele României. Acest lucru este o dovadă în plus de respect din partea Președintelui față de Parlament, organul reprezentativ suprem al poporului român.
O abordare matură și înțeleaptă a fost și consultarea de către Administrația Prezidențială a comisiilor parlamentare de resort încă din faza de concepere a Strategiei Naționale de Apărare.
Noua Strategie Națională de Apărare a României este construită în jurul conceptului de securitate extinsă. Astfel, securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, demografie, mediu și care au impact asupra securității naționale.
Viziunea din spatele Strategiei Naționale de Apărare este aceea a unei Românii puternice în Europa și în lume:
 • o Românie care își apără cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor;
 • o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale; care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe Educație și Sănătate;
 • un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii ei și la promovarea democrației și libertății.
  Strategia Națională de Apărare aduce o serie de noutăți, printre care: o abordare determinată de o schimbare de paradigmă la nivel global, dată de evoluțiile din regiune; dimensiunea de prevenire, bazată pe cunoaștere și anticipare; colaborarea și coordonarea instituțională; definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de realități, dar mai ales de așteptările cetățenilor și societății.
  Toate forțele politice relevante au susținut și votat Strategia Națională de Apărare trimisă Parlamentului de Președintele Klaus Iohannis. Doar Călin Popescu Tăriceanu, șeful unui partid marionetă aflat la cheremul lui Victor Ponta, s-a opus acestei strategii. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât Călin Popescu Tăriceanu este președintele Senatului, al doilea om în stat, dar un politician care dovedește încă o dată o mentalitate imatură și învechită de natură să pericliteze securitatea națională a României în contextul regional actual.
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 17 aprilie 2021, 11:19
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro