Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucia-Ana Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Lucia Varga (Grup PNL)
Ministrul Mediului, chemat în Parlament la inițiativa PNL

La invitația Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților, ministrul mediului, apelor și pădurilor, doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, va participa luni, 28 septembrie 2015, în cadrul ”Orei Guvernului” la dezbaterea politică cu tema ”Stadiul implementării măsurilor asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană – Capitolul Mediu”.


Oportunitatea lansării acestei dezbateri derivă din angajamentul luat de România, în calitatea de stat membru al Uniunii Europene, în vederea asigurării protecției și îmbunătățirii calității mediului și a standardelor de viață pentru cetățenii săi, conform cu acquis-ul de mediu.

Prin Tratatul de Aderare, România a acceptat realizarea de investiții în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare și asigurarea condițiilor de viață decente pentru locuitorii săi. Astfel că, până la 31 decembrie 2015, trebuiau realizate sisteme de alimentare cu apă în majoritatea orașelor mari, iar gradul de colectare a apelor uzate trebuia să fie de 100% pentru localitățile cu peste 10.000 l.e., și 80% pentru localitățile cu peste 2.000 l.e, în timp ce epurarea apelor uzate trebuia realizată în proporție de 100% pentru localitățile cu peste 10.000 l.e. și de 77% pentru localitățile cu peste 2.000 l.e.
Din păcate, cu doar 3 luni înainte de termenele scadente asumate în Tratatul de aderare, constatăm că situația este îngrijorătoare! Investițiile în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare au fost insuficiente, iar efectele se văd: doar 65 % din populație beneficiază de apa potabilă și 50 % din populație are acces la canalizare, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Efectele subfinanțării acestor lucrări sunt simțite de cetățenii României, care, în secolul 21, trăiesc fără cele mai elementare nevoi – apă și canalizare. Ca stat care nu am respectat angajamentele asumate față de UE riscăm să plătim penalități foarte mari, penalități care vor fi plătite tot din buzunarul cetățenilor.
Un alt angajament asumat și nerespectat este cel legat de gestionarea deșeurilor. Ne-am angajat să reciclăm 50 % din deșeuri până în 2020, și în prezent procentul de reciclare este de doar 7 %. Lipsesc politicile care să stimuleze creșterea gradului de reciclare și riscăm, și în acest domeniu, să nu ne respectăm angajamentele.
De asemenea, trebuie precizat că România nu a luat măsurile necesare în vederea asigurării unei calități corespunzătoare a aerului în marile orașe, drept pentru care Uniunea Europeană a declanșat deja procedura de infringement pentru depășirea concentrațiilor de pulberi în București, Iași și Brașov. Efectele asupra populației sunt vizibile, peste 50% din populația de peste 40 de ani din România este identificată ca fiind la risc de boli pulmonare.
Acestea sunt doar trei dintre problemele de mediu cu care se confruntă România și pentru care ne-am angajat în fața Uniunii Europene că se vor realiza investiții pentru soluționarea lor. Însă datele referitoare la fondurile europene privind capitolele apă/apă uzată, deșeuri și calitatea aerului arată un grad de absorbție scăzut, insuficient pentru satisfacerea la timp a nevoilor în aceste domenii.
De altfel, ministrul mediului confirmă situația expusă mai sus prin răspunsul la interpelarea din 25.02.2015, în care precizează că au fost declanșate împotriva României 28 proceduri de infrigement în domeniul protecției mediului.
Având în vedere aceste considerente, PNL apreciază că doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu trebuie să vină în fața Parlamentului și să prezinte ce măsuri a luat pentru a evita sancționarea României ca urmare a declanșării celor 28 proceduri de infringement pentru nerespectarea angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare, care este gradul de absorbție a fondurilor europene referitoare la infrastructura de apă/apă uzată, managementul deșeurilor, îmbunătățirea calității aerului față de planificarea inițială, precum și care este stadiul de pregătire a portofoliului de proiecte de acest tip (pentru alimentare cu apă, colectare și epurare apă uzată și gestionarea deșeurilor), care vor putea beneficia de finanțare europeană în perioada 2014 – 2020.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 8 aprilie 2020, 8:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro