Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucia-Ana Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Lucia-Ana Varga (Grup PNL)
Guvernul Ponta pune în pericol acordarea de subvenții pentru crescătorii de animale

Agricultura românească este un domeniu ignorant de către Guvernul Ponta. După ce în primăvara acestui an, procesul de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor pe suprafață pentru fermieri a fost prost gestionat de către Ministerul Agriculturii și de către APIA, acum există riscul ca, în anul 2016, crescătorii de animale să nu își primească subvențiile.

Guvernul Ponta a emis ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern prin care a reglementat organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente. Conform acestor acte normative, pentru toate pajiștile din România trebuie întocmite amenajamente pastorale, până la 1 ianuarie 2016.
Amenajamentele pastorale reprezintă norme tehnice conform cărora utilizatorii trebuie să gestioneze și să valorifice durabil pajștile, astfel încât să permită menținerea biodiversității, să asigure creșterea productivității și a capacității de regenerare a plantelor.
Acordarea subvențiilor de la APIA pentru crescătorii de animale este condiționată de respectarea acestor amenajamente pastorale. Situația privind implementarea actelor normative prezentate mai sus este însă îngrijorătoare - cu doar 2 luni înainte de termenul scadent, constatăm că doar 2,1 % din autoritățile locale au întocmit aceste amenajamente pastorale, existând riscul ca utilizatorii pășunilor din peste 3.000 de administrații locale să piardă subvențiile cuvenite.
Din discuțiile avute cu mulți primari din țară, am identificat câteva din cauzele acestui procent scăzut de doar 2,1 %. Principalele probleme sunt cele legate de lipsa fondurilor necesare realizării acestor amenajamente pastorale și lipsa de implicare în întocmirea normelor tehnice, a instituțiilor cu responsabilități din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Guvernul Ponta a demonstrat, prin nealocarea de fonduri, prin incompetența și indiferența reprezentanților Ministerului Agriculturii, că nu îi pasă de dezvoltarea durabilă a acestei țări, că nu ii pasă de crescătorii de animale. Nu și-a asumat nicio responsabilitate privind întocmirea amenajamentelor pastorale, ci a aruncat pe umerii administrației locale sarcina realizării acestora, sfidându-i astfel pe primari și consiliile locale.
Atrag atenția premierului Victor Ponta și ministrului Agriculturii, Daniel Constantin că pierderea subvențiilor pentru utilizatorii de pășuni este o lovitură grea dată crescătorilor de animale. Domnul Ponta împreună cu ministrul de resort sunt direct responsabili și trebuie să vină în fața Parlamentului cu soluții la încă o problemă pe care acest Guvern a creat-o, iar dacă nu au soluții la această problemă, să plece!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 7 aprilie 2020, 11:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro