Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucia-Ana Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Lucia Varga (Grup PNL)
Guvernul Ponta a realizat 0 kilometri de perdele forestiere

Deputatul PNL Lucia Varga a anunțat joi, 29 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că parlamentarii liberali au inițiat un proiect pentru modificarea Legii 289/2002 privind realizarea perdelelor forestiere, menite să diminueze riscurile provocate de fenomene meteorologice extreme – deșertificări, alunecări de teren -, inițiativă care se află în acest moment în dezbatere la Camera Deputaților.

România se confruntă din ce în ce mai des cu inundații, viscole, secete extreme, ca efecte ale schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează că amplitudinea și frecvența producerii acestor fenomene meteorologice extreme vor crește, cu efecte negative asupra securității cetățenilor și comunităților, a calității factorilor de mediu și a activităților economice.
Realizarea perdelelor forestiere de protecție este una dintre măsurile de adaptare, recomandată de specialiști pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice. Astfel, blocarea traficului pe drumurile publice din cauza nămeților, producerea de inundații datorate eroziunilor de mal și ruperii digurilor, compromiterea culturilor agricole în perioade de secetă, ar putea fi reduse ca fenomene sau chiar evitate, dacă s-ar realiza perdele de protecție de-a lungul căilor de comunicații, cursurilor de apă sau pe terenurile agricole.
Din păcate, Guvernul Ponta nu ia în considerare avertizările oamenilor de știință și nici recomandările specialiștilor și dovedește acest lucru prin faptul că nu realizează în această toamnă niciun kilometru de perdea forestieră.
În perioada în care PNL a deținut funcția de ministru delegat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură au fost aprobate legislația și documentațiile tehnice necesare demarării Programului național de realizare a perdelelor forestiere de-a lungul drumurilor naționale, fiind prevăzut și un buget de 30 milioane lei în scopul realizării acestora. Însă activitatea ministrului Doina Pană a confirmat lipsa de interes a Guvernului PSD-UNPR pentru realizarea perdelelor forestiere. Săptământa trecută, reprezentanții Ministerului Mediului, prezenți în Comisia de mediu a Camerei Deputaților, au anunțat că în această toamnă vor planta 0 kilometri de perdele forestiere.
PNL consideră că nepăsarea și lipsa de acțiune a Guvernului PSD-UNPR nu poate fi lăsată la îndemâna unui guvern iresponsabil, care nu este preocupat să ia măsuri pentru a nu mai avea drumuri blocate din cauza troienelor de zăpadă, pentru a nu avea oameni a căror viață și bunuri să fie amenințate de viscol și inundații, să nu avem zone ale țării cu risc de deșertificare.
Prin urmare, parlamentarii PNL vin cu o soluție prin inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.
Soluțiile propuse de parlamentarii liberali sunt: obligativitatea alocării anuale de fonduri de către guvern pentru realizarea perdelelor forestiere, redactarea și prezentarea în Parlament a unui raport anual privind activitățile de realizare a acestora în vederea monitorizării derulării lor.
De asemenea, PNL cere Ministerului Mediului să identifice, împreună cu specialiștii, în maxim 6 luni, suprafețele pe care sunt necesare realizarea perdelelor forestiere de protecție de-a lungul căilor de comunicații, a cursurilor de apă și pe terenurile agricole, să evalueze necesarul resurselor financiare și să prezinte în Parlament spre aprobare un Plan multianual de realizare a perdelelor forestiere de protecție pentru următorii 10 ani.
Deputatul Lucia Varga a făcut, pe această cale, un apel la parlamentarii din actuala majoritate PSD-UNPR ca să voteze modificările propuse de parlamentarii PNL la această lege. Prin aplicarea acestor prevederi avem șansa să creștem gradul de protecție a cetățenilor și comunităților locale în fața viscolelor, inundațiilor și secetelor, prin realizarea perdelelor de protecție, indiferent de guvernul care conduce România.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 28 martie 2020, 10:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro