Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucia-Ana Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Lucia Varga (Grup PNL)
Familiile din România trebuie să se afle în centrul preocupărilor mediului politic din România
Anual, în data de 15 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Familiei. Consider că această zi este un prilej bun pentru ca oamenii politici să realizeze un bilanț al măsurilor pe care le-au întreprins atât la nivel individual, cât și la nivel de formațiune politică, pentru sprijinirea familiilor din România.


Am constatat că cei din arcul de guvernare și parlamentarii care asigură o majoritate parlamentară nu acordă atenția cuvenită unor astfel de măsuri, care ar putea veni în sprijinul familiilor din România. O clasa politică ce nu acorda atenție familiei, celula de bază a societății așa cum o știm toți definită, nu are cum să propună politici publice eficiente, care să aibă efect sustenabil și pe termen lung.

Chiar din opoziție, Partidul Național Liberal a contribuit la sprijinirea familiilor din România prin dublarea alocațiilor pentru copii și prin creșterea indemnizațiilor pentru mame. Considerăm însă ca a fost doar un prim pas, astfel că, în 18 ianuarie 2016, am adoptat în forul nostru de conducere, Biroul Politic Național, o rezoluție privind politicile în sprijinul familiilor active, în vederea refacerii echilbrului demografic în România.
Problemele familiilor din România trebuie identificate si prioritizate, iar pentru ele este necesară găsirea de soluții pe termen mediu și lung. Organizația Femeilor Liberale împreună cu alți colegi liberali a realizat o evaluare a situației familiilor din România și printre problemele identificate se numără: dificultăți în achiziționarea de locuințe, locuri insuficiente în creșe și grădinițe, școli cu învățământ în două schimburi, un sistem de educație care nu oferă perspective concrete pentru absolvenții de liceu și facultate, un sistem de sănătate care nu pune accent pe prevenție, pe asigurarea unei stări de sănătate corespunzătoare pentru cetățeni, măsuri fiscale insuficiente pentru angajații care au copii.
Pentru a propune soluții la aceste probleme, Partidul Național Liberal a lucrat la un set de politici publice coerente și intrasectoriale, în baza unei viziuni pe termen mediu și lung pentru a sprijini familiile din România. PNL a ales să nu rămână în postura de spectator, având în vedere situația ce reiese din datele statistice și semnalele de alarmă trase de specialiști, care ne spun că, fără astfel de măsuri, este amenințat însuși viitorul țării noastre.
Printre proiectele majore pe care le propune Partidul Național Liberal putem enumera: asigurarea de locuințe pentru familiile cu copii, școala cu program prelungit, construirea si modernizarea de creșe și grădinițe pentru copii, măsuri fiscale de stimulare a familiilor active din România. Aceste politici vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare și apoi vor trebui aprobate în Parlament. În acest sens, facem un apel către toți actorii de pe scena politică și către societatea civilă să se implice în elaborarea acestor politici, ce au în vedere refacerea echilibrului demografic. La un astfel de proiect trebuie să lăsăm deoparte orgoliile politice, diferențele doctrinare sau de altă natură, deoarece efectele nerealizării acestor politici vor lovi în plin generațiile viitoare si vor arăta cu degetul înspre noi, ca unici responsabili.
La mulți ani familiilor din România și din străinătate!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 28 martie 2020, 11:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro