Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucia-Ana Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL
Deputații PNL susțin Codul Silvic propus de către ministrul Lucia Varga

În ședința săptămânală a Grupului parlamentar al PNL, de astăzi, luni, 7 octombrie a.c., a participat doamna Lucia Varga, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, care a prezentat deputaților liberali Proiectul de Lege de modificare și completare a Codului Silvic trimis recent Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Încă de la început doamna ministru a ținut să precizeze că acest proiect de lege este un act normativ care a fost adoptat de Guvern după o consultare publică susținută, consultare pe care ministrul liberal a continuat-o cu parlamentarii comisiilor de specialitate din Parlament.
Principala schimbare pe care o promovează acest act normativ se referă la modalitățile de vânzare și de valorificare a lemnului. Dorința inițiatorilor acestui proiect este de a stopa jaful din pădurile țării, tăierile ilegale care s-au perpetuat ani la rând fără ca cineva să ia atitudine și să tranșeze printr-un act normativ situația.
Astfel, prin noul Cod Silvic se va trece de la vânzarea lemnului estimat (direct din pădure) la vânzarea lemnului măsurat (din rampe și depozite). Este o măsură corectă care, în opinia ministrului Lucia Varga, ne va alinia în sfârșit la practica europeană în domeniu. Această măsura se dorește a fi implementată, în mod progresiv, după următorul calendar: din 2014, 50% din masa lemnoasă se va vinde obligatoriu măsurat din rampe și depozite, iar diferența începând cu anul 2015.
Noul Cod Silvic a fost gândit în așa fel încât să vină în sprijinul proprietarilor de păduri, pentru a nu-și tăia lemnul din pădure, prin introducerea unor stimulente în acest sens. Mai mult, aceștia sunt încurajați să-și extindă suprafața împădurită beneficiind astfel de fonduri provenite din sechestrarea forestieră (valorificare certificate a emisiilor de bioxid de carbon). Pentru micii proprietari de păduri o prevedere cu real impact va fi asigurarea în mod gratuit a pazei de către Regia Națională a Pădurilor -ROMSILVA.
Un alt aspect subliniat de Ministrul Lucia Varga în prezentarea făcută deputaților liberali l-a constituit reglementarea dreptului de preemțiune al operatorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Astfel este încurajată la nivel local încheierea de forme de asociere între agenții economici și administratorii de păduri, fiind descurajat exportul de buștean. Este o măsură liberală care iși propune să susțină inițiativa privată, prin crearea de noi locuri de muncă, câștigate fiind administrațiile locale care vor beneficia de taxe și impozite suplimentare la bugetul local, un impact semnificativ regăsindu-se și la nivel național.
Deputații liberali prezenți la dezbatere și-au manifestat susținerea pentru acest proiect de lege, un text apreciat ca fiind puternic și pozitiv pe termen mediu și lung. Interesul parlamentarilor s-a concretizat într-o serie de intervenții și propuneri de îmbunătățire a textului de lege, care se vor regăsi sub formă de amendamente susținute în cadrul dezbaterilor parlamentare ce vor urma. Astfel, intervențiile au vizat posibilitatea reglementării interzicerii exploatării masei lemnoase până la soluționarea litigiilor din instanță pe retrocedarea terenurilor forestiere, precum și încurajarea înființării la nivel local a unor centrale de producere a energiei termice și electrice care pot folosi deșeurile din exploatarea de masă lemnoasă.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 3 aprilie 2020, 21:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro