Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan-Cristian Chirteș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primita de la domnul deputat Cristian Chirteș (Grup PNL)
PNL solicită urgentarea adoptării legislației subsecvente noului Cod Silvic

În calitate de deputat PNL, membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, atrag atenția în privința unui aspect deosebit de important în ceea ce privește viitorul sectorului forestier, al administratorilor pădurilor României și mai ales al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.


Chiar dacă cei mai buni specialiști în silvicultură se consideră a fi în această regie, se pare că principala problemă a acestei instituții reprezentative pentru sectorul forestier este chiar statutul de monopol în ceea ce înseamnă administrarea fondului forestier.
Încă de anul trecut am atras atenția asupra necesității urgentării adoptării legislației subsecvente noului Cod Silvic. Din păcate, fostul Executiv nu a înțeles necesitatea adoptării acestor acte normative. Mai mult, chiar dacă în prevederile noului cod Legislativul a stabilit principii clare în ceea ce privește stimularea și protejarea capitalului autohton, se pare că cei care erau responsabili cu punerea în aplicare a acestor principii prin elaborarea noului regulament de vânzare a masei lemnoase, au înțeles greșit dorințele și cerințele mult dezbătute în procesul de modificare a Codului Silvic. Prin această Hotărâre de Guvern a fost favorizată o anumită parte a sectorului forestier. Nu se explică modalitatea de stabilire a prețurilor de pornire la licitația de masă lemnoasă pe picior, astfel că prețurile de pornire stabilite de către ROMSILVA au fost nejustificat de ridicate. Încă din luna noiembrie a anului trecut am întrebat, retoric, dacă se conturează un ,,cartel’’ al lemnului care dictează prețul pe piața din România.
În timp ce pe piața lemnului se duce un război tacit pentru supremație și control, zilnic intră în faliment și se închid zeci de firme cu capital autohton. Blocajul din sectorul forestier creat voit sau nu de ROMSILVA, va duce la eliminarea de pe piața lemnului a firmelor românești și implicit pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivel național.
Vineri, 9 februarie, în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, am întrebat reprezentanții ministerului ce facem cu ROMSILVA și am atras atenția asupra faptului că prețurile stabilite de aceasta sunt prețuri după care se aliniază piața. Dacă în viitor, principalul indicator de performanță al Regiei Naționale a Pădurilor rămâne profitul, în dauna gestionării durabile a fondului forestier, multe din pădurile de valoare ale României vor dispărea.
Pe această cale, solicit public ministrului Mediului Mediului, Apelor și Pădurilor prezentarea pachetului de legi subsecvente Codului Silvic și mai ales un program clar și urgent de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA bazat pe principiile Codului Silvic.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 9 aprilie 2020, 16:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro