Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan-Cristian Chirteș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan-Cristian Chirteș (Grup PNL)
La mulți ani silviculturii românești, la mulți ani pădurii noastre!

Cu ocazia ,,Lunii plantării arborilor”, doresc să aduc un omagiu celor care, de-a lungul anilor, au slujit un sector deosebit de important pentru societatea românească, atât în ceea ce privește dreptul tuturor românilor de a trăi într-un mediu curat, garantat de Constituția României, cât și aportul economic al industriei forestiere la dezvoltarea României, și anume pădurile României.

Este vorba de silvicultori, cei care de zeci de ani apără pădurile țării, uneori chiar cu prețul vieții lor, care în diferite perioade ale istoriei noastre au pus umărul pentru ca generațiile viitoare să beneficieze de bogăția aurului verde.
Este adevărat că, așa cum nu există pădure fără uscături, nu toți cei care deservesc sectorul forestier fac cinste ținutei verzi, dar nu trebuie ca din cauza unora care fac necinste meseriei de silvicultor, să aruncăm anatema asupra tuturor. Să îi omagiem pe cei care merită și care au adus prin corectitudinea muncii lor onoare acestui sector.
Pentru a întări cele spuse mai sus, vreau să amintesc câteva nume care au rămas în istoria silviculturii românești ca adevărați apostoli care au propovăduit rolul și importanța pădurii pentru noi toți, pentru ca generațiile viitoare să aibă parte de beneficiile pădurilor României. Oameni care au luptat și s-au sacrificat pentru pădure.
Aș începe cu marele silvicultor Marin DRĂCEA, ales membru post-mortem al Academiei Române, care în perioada interbelică a pus bazele silviculturii românești și care alături de alți mari academicieni ca Victor Giurgiu (2009), Constantin Chiriță (1990), Constantin Robescu (1871), Constantin Georgescu (1948), Grigore Eliescu (1948), Constantin Chiriță (1955), Ion Popescu–Zeletin (1955), Stelian Munteanu (1974), au contribuit la dezvoltarea sectorului forestier din România, recunoscut ca printre cele mai profesioniste din lume. Și mulți alții, poate mii, mai mult sau mai puțin cunoscuți, merită respectul nostru, al tuturor.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat ziua de 21 martie a fiecărui an – „ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂDURILOR”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
Luna plantării arborilor, instituită în România între 15 martie - 15 aprilie, prin Legea nr. 46/2008- Codul silvic, este cel mai important eveniment al silviculturii românești, care datează din anul 1902, organizată de Spiru Haret, pe atunci ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor.
Cu această ocazie, doresc să salut și să aduc un gând de respect pentru toți silvicultorii care trudesc în slujba pădurii și care prin munca lor contribuie la gestionarea durabilă a fondului forestier național.
La mulți ani silviculturii românești, la mulți ani pădurii noastre!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 29 martie 2020, 2:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro