Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan-Cristian Chirteș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

“Sunt acte normative de interes național, ce au fost dezbătute public și au beneficiat de susținere politică, având drept obiectiv diminuarea tăierilor ilegale de păduri. Este vorba, în primul rând, despre hotărârea privind circulația masei lemnoase care urmărește armonizarea legislației românești cu regulamentul due diligence al Uniunii Europene și care include reglementări de reducere a riscului introducerii pe piața internă a lemnului recoltat în mod ilegal. Deși a fost aprobată în ședința de Guvern din data de 16 octombrie 2013, această hotărâre de guvern nu a fost încă publicată. Ba mai mult, noul ministru PSD, cu atribuții în domeniul silviculturii, a dispus modificarea hotărârii de guvern, ceea ce a determinat reluarea procesului de dezbatere publică, tărăgănându-se astfel aplicarea unor măsuri reglementate la nivel european”, a declarat fostul ministru Lucia Varga.
Mai mult decât atât, primul-ministru, împreună cu ministrul de resort Doina Pană, doresc să elimine bucată cu bucată toate măsurile propuse de liberali pentru diminuarea tăierilor ilegale: trecerea de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat, emiterea avizelor de însoțire a lemnului recoltat de către ocolul silvic și păstrarea comerciantului în pădure. De asemenea, doresc să elimine din actualul proiect de cod silvic sprijinul acordat agenților economici din industria mobilei.
Eliminarea acestor măsuri vor face ca situația actuală să nu se schimbe, să fie doar o simplă modificare de formă care va permite, în continuare, tăierile ilegale, fenomen care atentează la integritatea fondului forestier național și la sănătatea noastră.
“Nu putem să nu ne întrebăm cine beneficiază de faptul că acte normative care trebuiau să reducă tăierile ilegale zac acum în sertarele Monitorului Oficial? Mă întreb: are PSD-ul vreo legătura? Mă întreb dacă nu PSD-ul profită în continuare de aceste tăieri ilegale?
Partidul Național Liberal este singurul care și-a declarat sprijinul pentru protejarea pădurilor din România și și-a asumat prin rezoluție că dorește să elimine furtul de lemn, să sprijine agenții economici, să sprijine proprietarii de păduri și să pună ordine în sistem. Iată unul dintre motivele pentru care am fost scoși de la guvernare: pentru că încurcăm interesele unora și ne-am putut pune în practică politicile.
Cea de-a doua hotărâre, aprobată în ședința de guvern din data de 12 februarie, dar blocată de Cabinetul Ponta 3, vizează compensațiile pentru proprietarii de păduri ce dețin suprafețe în arii protejate și care, din acestă cauză, nu își pot exploata bunurile. Practic, prin nepublicarea acestui act normativ, se încalcă dreptul de proprietate a persoanelor care dețin suprafețe de pădure și care nu puteau beneficia de uzufructul pădurii din cauza restricțiilor legislației privind Natura 2000”, a punctat deputatul PNL.
Totodată, fostul ministru Lucia Varga a criticat dezinteresul Guvernului Ponta 3 pentru Programul național de realizare a perdelelor forestiere. Astfel, potrivit unui calendar aprobat în perioada Guvernului USL, în aprilie 2014 era programată începerea împăduririlor pentru protecția Autostrăzii A2. Deputatul PNL a subliniat că, la finele mandatului său, în bugetul ministerului exista prevăzută suma de 30 de milioane de lei destinată acestor perdele forestiere, precum și toată documentația pentru demararea lucrărilor, inclusiv studii de fezabilitate în formă actualizată.
Deputații Lucia Varga și Ioan-Cristian Chirteș au subliniat că PNL este singurul partid politic ce și-a exprimat public, prin două rezoluții, asumarea politică pentru promovarea unor politici de gestionare durabilă și de protejare a pădurilor, prin susținerea noului Cod Silvic.
„Parlamentarii PNL au susținut dezbateri în județele pe care le reprezintă, în urma acestora rezultând o serie de amendamente la Codul Silvic ce vor fi susținute politic de către Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal”, a declarat deputatul Ioan-Cristian Chirteș. Acesta a punctat câteva dintre completările pe care liberalii le vor sprijini în acest sens: asigurarea administrării și pazei pentru 500.000 de hectare de pădure vulnerabile în fața furturilor, întărirea autorității personalului silvic investit cu exercițiul autorității publice, dar și realizarea cadastrului forestier până în 2020. „Totodată, PNL va susține transformarea Romsilva dintr-o regie comercială interesată doar de profit într-o instituție publică cu obiectiv final de păstrare a integrității fondului forestier național”, a încheiat deputatul liberal Ioan Chirteș.
În prezent, noul Cod Silvic se află în dezbatere parlamentară la nivelul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 5 aprilie 2020, 8:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro