Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Cupșa (Grup PNL)
Legea pentru înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate - comandament social imperativ!

PNL a votat, astăzi, Proiectul de lege pentru înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Nu doar că am votat inițiativa Ministerului Justiției dar, participând în mod activ la adoptarea unui număr de 249 de amendamente, am reușit să perfecționăm această propunere legislativă.

PNL a participat astfel, în mod determinant, la adoptarea acestei legi pentru a răspunde unui comandament social complex și deosebit de important pentru societatea românească.
Comandamentul social privește nevoia de recuperare a prejudiciilor ocazionate de săvârșirea unor infracțiuni, privește nevoia de descurajare, intimidare a posibililor, potențialilor infractori și, pe de altă parte, privește nevoia de colaborare intracomunitară și internațională a instituțiilor și autorităților române în lupta împotriva fenomenului infracțional.
Această măsură de ordin normativ și instituțional este în deplin acord cu elementele cuprinse în capitolul de Justiție al Programului de guvernare al PNL, conform căruia recuperarea prejudiciilor în cazul săvârșirii oricărei infracțiuni trebuie să rămână o prioritate, inclusiv datorită efectului său disuasiv. Așa cum, este prioritară clarificarea rolului și atribuțiilor instituțiilor cu competențe în materia recuperării prejudiciilor cauzate prin infracțiuni și luarea tuturor măsurilor de ordin normativ și instituțional pentru simplificarea, eficientizarea și asigurarea coerenței acestora.
Am avut grijă ca drepturile și interesele legitime ale cetățenilor să fie protejate, pentru că PNL consideră că interesul public nu poate subzista împotriva sau în afara intereselor cetățeanului de bună credință.
Subliniem că s-au creat condițiile legale pentru reutilizarea socială a bunurilor confiscate, fie acestea mobile sau imobile, reutilizare efectuată cu un scop social bine definit pentru a ajuta la prevenția fenomenului infracțional sau pentru înlăturarea efectelor nefaste ale acestuia.
De această dată, trebuie să mulțumim atât reprezentanților instituțiilor și autorităților publice (MJ, CSM, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, UNEJ, ANCPI ), precum și a ONG-urilor participante, așa cum le mulțumim colegilor noștri parlamentari care au participat activ la dezbaterea, elaborarea formei finale și adoptarea acestei legi.
Ne exprimăm speranța că toate instituțiile și autoritățile publice vor colabora deplin și eficient cu această Agenție, așa cum ne exprimăm speranța că Guvernul va asigura toate condițiile, atât materiale, cât și de personal, pentru ca această nouă instituție să performeze, să-și atingă scopurile stabilite prin lege.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 5 aprilie 2020, 20:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro