Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Cupșa (Grup PNL)
Scurt tratat de abuz de drept sau campanie de 20 milioane euro pentru "mișcarea populistă" ^

"Nu am votat în favoarea propunerii președintelui Traian Băsescu de a organiza un nou referendum. În calitatea pe care o am, aceea de parlamentar care exercită un mandat reprezentativ si nu unul imperativ, m-am simtit dator sa nu sprijin un nou demers manipulator și de rea-credință.

Domnul Băsescu, în cursa de recuperare a puterii politice (pentru sine și oamenii săi), în cursa de recuperare a imaginii de "om din popor și de-al poporului", abuzează de prerogativa sa constituțională de a organiza un nou referendum.
Abuzul de drept se consuma prin faptul că Traian Băsescu nu urmărește consultarea publică, ci relansarea sa politică și promovarea propriilor oameni prin dezbateri populiste despre referendum. Abuzul de drept se realizează prin sabotarea unui demers legal de revizuire a Constituție și prin folosirea dreptului de a organiza un referendum consultativ pentru a pune presiune, a șantaja puterea politica si Curtea constituționala (a se vedea afirmația făcută de dl. Băsescu că va organiza sau nu și va stabili data organizării referendumului în funcție de ceea ce vor decide acestea în imediata perioadă de timp)
A exercita un drept nesocotind scopul său social, nesocotind scopul în vederea căruia a fost recunoscut de lege este chiar definiția abuzului de drept!
O obligație cetățenească fundamentală este aceea de a exercita drepturile cu buna-credință.
Cetățeanul Băsescu, pentru că președintele țării este în mod esențial cetățean al țării pe care vremelnic o conduce, nu respectă această obligație generală și esențială! Dl.Băsescu este un jalnic cetățean, lipsit fiind de respect pentru lege și morala.
Care este scopul acestui demers păgubos pentru români? Cu puterea mea de înțelegere și ținând cont și de părerile exprimate de către cei pe care îi respect incerc sa deslușesc scopurile urmărite.
1. Organizarea unui nou referendum ocazionează o campanie electorală " sui generis" pentru Mișcarea Populară, astfel (cu ocazia așa-ziselor dezbateri) "oamenii președintelui" vor apărea și-și vor face campanie pe teme populiste, evitând desigur temele sociale si economice, căci pe aceste domenii nu mai au nimic de spus. Toată dezbaterea pe tema referendumului băsescian va fi de fapt o adevarată "campanie electorală", care va fi plătită de toți cetățenii români, estimată la un cost de aproximativ 20 milioane de euro.
2. Președintele vrea să saboteze organizarea referendumului de revizuire a Constituției prin organizarea unui alt referendum, la interval mic de timp, creând astfel confuzie și încercând să-i determine pe cetățeni să nu mai participe și la un al doilea referendum, "votare" care se va desfășura la un interval de timp foarte scurt față de primul. Această confuzie și repetare pot și vor determina absenteism de la referendumul de revizuire a Constituției.
3. Președintele folosește acest referendum ca mijloc de presiune, ca șantaj politic îndreptat împotriva puterii politice actuale și a Curții Constituționale, domnia sa afirmând incert că va organiza sau nu un referendum și că va stabili data lui, în funcție de proiectul de revizuire a Constituției, pe care-l va adopta Parlamentul , respectiv de deciziile Curții Constituționale privitoare la Legea referendumului și la Legea de revizuire a Constituției.
4. Președintele este de rea- credință, deoarece a declarat cu toată convingerea că va cere boicotarea referendumului de revizuire, dacă nu se va ține cont de voința exprimată de români la referendumul din 2009. Dincolo de faptul că referendumul din 2009 a fost un abuz și un mod al lui Traian Băsescu de a se folosi de nemulțumirea populară în interes propriu, solicitarea președintelui privind unicameralismul este utopică, întrucât Curtea Constituțională a României s-a mai pronunțat asupra acestui aspect, când PDL a propus un proiect de lege pentru modificarea Constituției și care prevedea un Parlament unicameral. Răspunsul de atunci al Curții Constituționale cuprins în Decizia 799/2011, a fost acela că bicameralismul este structura care trebuie urmată, pentru că aceasta este consacrată din 1864, prin Statutul Dezvoltator al Convenției de la Paris al domnitorului AL. I. Cuza. Parlamentul bicameral a continuat să existe în Constituțiile din 1866, 1923 și 1938, fiind întrerupt doar în perioada regimului comunist, când a fost înlocuit de Marea Adunare Națională, iar imediat după Revoluția din 1989 a fost consacrat, din nou, parlamentul bicameral, în forma în care există și azi.
4. Referendumul este inutil, în acest sens există o decizie a Curții Constituționale din 2011, curte care s-a pronunțat pe un proiect pentru modificarea Constituției, în sensul în care cetățenii să nu poată fi consultați prin referendum pe probleme ce ar duce la revizuirea Constituției. Conform CCR aceștia decid cu privire la Constituție doar la referendumul pentru adoptarea acesteia, neputând fi întrebați de două ori pe aceleași teme. Decizia Curții Constituționale 779 din 17 iunie 2011 : „Curtea apreciază necesară completarea dispozițiilor art. 90 al. 1, în sensul exceptării de la referendumul cerut de președinte a problemelor de interes național, care, aprobate prin exprimarea voinței poporului ar impune revizuirea constituției. Prin eliminarea acestei posibilități s-ar evita o dublă consultare a poporului pentru una și aceea și problemă”.
Mă întreb, retoric, dacă statul de drept mai înseamnă ceva pentru domnul Băsescu și "oamenii săi"?
Consider că statul de drept reprezintă materializarea principiului supremației legii, "cheie de boltă a Constituției" oricărui stat modern, iar problema revizuirii Constituției e o problemă eminamente politică și, în consecință, trebuie soluționată de participanții la revizuire, respectiv Legislativul și cetățenii, care prin referendum vor decide cu privire la modificările aduse Constituției în acord cu voința lor. Faptul că propunerea președintelui privitoare la referendum a fost respinsă de Legislativ, este un important punct de vedere al reprezentanților poporului, de care președintele și cei care îi sunt fideli ar trebui să țină seama în continuare.
Demersul președintelui nu este altceva decât un abuz de drept, un demers populist care tratează cu lipsă de respect Constituția, Deciziile Curții Constituționale și Legea referendumului. Presedintele Băsescu tratează cu lipsă de respect și poporul român atunci când încearcă să ne manipuleze, pentru a-și realiza meschinele-i planuri.
Cred și afirm, cu regret pentru noi (deoarece acest eșec ne afecteaza pe toti...), că dl. Băsescu eșuează în a-și exercita rolul său de președinte, așa cum eșuează în calitatea sa de cetățean.
Conchid cu tristețe și cu oarece urme de mânie (exagerând bineînțeles, ața cum noi obișnuim să o facem): "La cât rău ne facem noi înșine, noi românii, la ce ne mai trebuiesc dușmani... ?!"
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 5 aprilie 2020, 9:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro