Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Cupșa (Grup PNL)
"Românii ar trebui să-și păstreze pământurile'

Deputatul PNL Ioan Cupșa, parlamentar ales în circumscripția electorală nr. 5 Bihor, a făcut în plenul Camerei Deputaților, un apel pentru conștientizarea importanței solului României și ”nevoia urgentă de a ne proteja această resursă, de a conserva și a reface fertilitatea solului și a crea premisele exploatării sale durabile în interesul nostru național”.

"Este de necontestat faptul că cea mai importantă resursă a unei națiuni o reprezintă oamenii săi, resursa umană, coroana piramidei resurselor. Într-un palier imediat în aceasta piramidă (a resurselor) se află solul și resursele de apă. Da, este adevărat, solul își dispută cu resursele de apa rolul de cea mai importantă resursă naturală și este mult mai important decât celelalte resurse minerale (fie petrol, gaze, sare, aur, cupru...)! Solul este o resursă indispensabilă vieții, cu valoare economică incomensurabilă, iar solul din România excelează ca valoare economică, fertilitatea solului nostru fiind peste media mondială, iar suprafețele pretabile agriculturii fiind absolut remarcabile. Funcția economică a solului este de a ne asigura securitatea, siguranța alimentara și, în prezent, de a asigura producerea de energie regenerabilă! În complexitatea sa, solul se manifestă, în mod benefic, pentru noi și prin funcția sa ecologică de a conserva apa și de a fixa carbonul", a declarat Ioan Cupșa.
"Dezvoltarea noastră, si nu una oricare, ci singura posibilă - dezvoltarea durabilă, este definită de utilizarea preponderentă a resurselor naturale reînnoibile! Or, o astfel de resursă este în mod categoric solul țării noastre! Solul, această bogăție naturală a noastră, este afectat de influența unor factori naturali (seceta cca.7 milioane de ha, exces de apa cca.3,7 milioane ha), este afectat de eroziunea care pare că devine cronică și care se datorează nu numai factorilor naturali ci și urmărilor activității omenești (poluare chimică, depozitare de deșeuri, activități industriale, lucrări agricole neconforme, scoatere din circuit agricol pentru proiecte edilitare.)", a continuat parlamentarul liberal.
”Stimați colegi, vreau sa aduc în atenția opiniei publice: pe de o parte, importanța deosebită, fundamentală pentru poporul român a resursei naturale numită sol și, pe de alta parte, precaritatea mijloacelor și a acțiunilor care se întreprind pentru a conserva și a exploata just, în mod durabil și în interesul nostru, aceasta resursă!
Fac apel la clasa politică să conștientizeze nevoia urgentă de a ne proteja această resursă, de a proteja solul, de a conserva și a reface fertilitatea solului și a crea premisele exploatării sale durabile în interesul nostru național.
Fac apel la toți decidenții sociali să ia măsurile necesare în vederea monitorizării, cercetării, a intervenției active, la nivel legislativ și instituțional, pentru a proteja și, în egală măsură, pentru a pune în valoare această minunată resursă care este: SOLUL!
În final, cu mult respect și achiesând întrutotul, citez din studiul domnului academician Cristian Hera, Solul - temelia dezvoltării durabile a agriculturii și economiei naționale. Acesta sublinia "misiunea imperativă ce revine atât științei, cât și factorilor de decizie, de fapt întregii societăți pentru conservarea solului, pentru prevenirea degradării sale, misiune care precede orice interes politic, economic sau de altă natură, întrucât solul este fundamentul perpetuării existenței noastre". Închei această declarație politică citându-l, tot pe domnul academician Cristian Hera cu următoarea afirmație: "românii ar trebui să-și păstreze pământurile!", a declarat deputatul PNL Ioan Cupșa.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 2 aprilie 2020, 3:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro