Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 30, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 30-06-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 30, 1997

2. Informare cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților și care urmează să fie avizate de comisiile permanente:

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Intrăm în ordinea de zi și vă prezint Informarea cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților și care urmează să fie avizate de comisiile permanente.

La Biroul permanent al Camerei Deputaților a fost înregistrat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență nr.33/1997 .... (Rumoare)

Da, nu știu, este ceva în neregulă cu stația. În orice caz, când e prea tare, când e prea încet. Nu știu dacă e de aici sau se joacă cineva la volum. În orice caz, vom continua.

Deci, s-a înregistrat proiectul de Lege privind aprobara Ordonanței de urgență nr.33/1997 privind competența stabilirii de către autoritățile administrației locale a normativelor proprii pentru dotarea cu autoturisme și a consumului lunar de carburani, primit de la Guvern.

Au fost sesizate următoarele comisii: în fond - Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic; pentru avize - Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

În conformitate cu prevederile art.102 alin.3 din Regulamentul Camerei Deputaților, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență. (Rumoare. Domnul deputat Ioan Gavra verifică microfoanele de la tribună.)

Domnule Gavra, acelea nu merg, pentru că dacă le las să meargă, fac microfonie cu cele de aici și huruie microfoanele. Le-am mai cerut o dată săptămâna aceasta, le cer încă o dată celor de la tehnic să se ocupe de această problemă, dar nu putem întrerupe ședința. (Rumoare. Voci din sală: Nu se înțelege nimic!)

Da, probabil că va trebui să găsim o modalitate să ne înțelegem, trecând peste aceste detalii.

În continuare, vă informez că la Biroul permanent al Camerei Deputaților au fot înregistrate următoarele propuneri legislative.

1. Propunere legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței nr.32/1995 privind încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ, inițiată de Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale a Românilor, pentru care acest grup a solicitat dezbaterea în procedură de urgență.

Rog liderul grupului să facă această cerere în fața plenului.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Noi am solicitat, Grupul parlamentar al PUNR, abordarea în regim de urgență a unei inițiative legislative care vine să completeze ordonanța emisă zilele trecute de către Guvernul României privind încadrarea absolvenților învățământului preuniversitar din România.

Nu voi repeta ceea ce s-a spus după ședința de Guvern de vineri, de către ministrul muncii și protecției sociale. Este vorba despre a se crea condiții efectiv umane pentru ca acești absolvenți să beneficieze de încadrarea în muncă și de o anumită valorificare sub aspect financiar a resurselor lor umane.

Această inițiativă o completează, sau completează acea ordonanță de urgență a Guvernului Ciorbea. De aceea am cerut tratament de urgență, pentru că este bine ca până la finalizarea acestui an de învățământ, inclusiv concursurile de admitere, să știe părinții și mai ales absolvenții spre ce se îndreaptă în economie de piață.

De aceea, rugămintea noastră este să aprobați acest regim de urgență, deci procedura de urgență în sine, pentru că ea vine în sprijinul absolvenților învățământului românesc din acest an.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, la cererea Grupului parlamentar al PUNR, vă supun spre aprobare cererea de procedură de urgență pentru această inițiativă legislativă.

Voturi pentru? Vă rog să numărați. 51 de voturi pentru.

Voturi împotrivă? Vă rog să numărați. 88, cu mine - 89.

Abțineri? Vă rog să numărați. 11.

Voci din sală:

Nu este cvorum!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Sunteți, vă rog, amabili. 89 și cu 11 fac 100, și cu 51, fac 151. Cvorumul nostru de lucru astăzi este de 172 minus 23. Asta înseamnă 149. Deci, cvorumul de lucru este de 149.

Domnul Kónya spune că n-a numărat voturile împotrivă ale câtorva persoane ... voturile pentru de aici. Câte au fost voturi pentru din partea aceasta, de pe bancă?

Domnul Kónya Hamar Alexandru:

6 voturi.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Bun. Deci, oricum, s-a respins procedura de urgență, din cauză că nu s-a întrunit numărul necesar.

A doua propunere pentru care s-a cerut procedură de urgență este propunerea legislativă privind unele măsuri pentru valorificarea producției agricole de grâu și orz din anul 1997, inițiată de un număr de 8 deputați ai Partidului Democrației Sociale din România, pentru care Grupul PDSR solicită dezbaterea în procedură de urgență.

Vă rog, din partea grupului, să vă faceți această susținere, ca să pot s-o supun la vot. (Rumoare)

Îmi cer încă o dată scuze. Microfoanele funcționează astăzi foarte, foarte, foarte prost.

Ați înțeles ce am spus acum? Bun.

În cazul în care nu înțelegeți anumite lucruri, din cauza sistemului acesta de microfoane și de difuzoare, o să vă rog să-mi atrageți atenția, pentru că aș dori ca să nu apară neclarități în momentul în care vă supun ceva la vot.

Vă rog. Domnul deputat Mitrea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Se așteaptă în acest an o producție bună în ceea ce privește grâul și orzul. Ținând seama de acest lucru, am propus în inițiativa legislativă anumite măsuri pentru a ușura producătorilor vânzarea acestei producții.

Ținând seama de faptul că sesiunea se termină, amânarea discutării acestei propuneri legislative în sesiunea din toamnă nu și-ar avea efect, bineânțeles. De aceea, am propus o discutarea în regim de urgență, și vă rog să ne sprijiniți în această direcție.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, la cererea Grupului PDSR, vă supun spre aprobare procedura de urgență pentru această inițiativă legislativă.

Voturi pentru? Vă rog să numărați. 59 pentru. Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Vă rog să numărați. 96.

Abțineri? Vă rog să numărați. 6 abțineri.

A fost respinsă procedura de urgență.

Vă informez că pentru prima inițiativă legislativă, cea privind încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ, inițiată de Grupul parlamentar PUNR, comisiile sesizate sunt: în fond - Comisia pentru muncă și protecție socială; și pentru avize - Comisia pentru buget, finanțe și bănci, Comisia pentru învățămînt, știință, tineret și sport și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Pentru cea de a doua inițiativă legislativă, privind valorificarea producției agricole de grâu și orz din anul 1997, au fost sesizate următoarele comisii: în fond - Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice; pentru avize - Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Continuăm. Înainte de a trece la dezbaterea inițiativelor legislative și a rapoartelor comisiilor de mediere înscrise pe ordinea de zi, domnul deputat Ioan Gavra dorește să facă o declarație. Vă rog.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Evaluările pe care le-au realizat specialiștii și producătorii agricoli avansează ideea că în acest an vom avea o recoltă bună la orz și la grâu. Dând Cezarului ce este al Cezarului, suntem obligați să recunoaștem că fundamentul tehnologic al acestei recolte aparține Guvernului Văcăroiu. Mai exact ....(Râsete, comentarii în partea dreaptă a sălii. Aplauze în partea dreaptă a sălii)

Deci, domnule președinte, prin dumneavoastră le mulțumesc colegilor că știu să aplaude. Măcar atât. În rest, nu prea înțeleg. (Rumoare)

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog să păstrați liniștea!

Domnul Ioan Gavra:

De ce nu așteptați și urmarea? Mai exact, fostului ministru al agriculturii, domnului deputat Valeriu Tabără. (Rumoare, râsete în partea dreaptă a sălii) Prin urmare, parafrazând sloganul actualei Puteri, legat de moștenirile dezastruoase, iată că aveți și moșteniri avantajoase.

Acum, problema fundamentală a țăranului român, vorba domnului deputat Lupu, a producătorului agricol în general, este valorificarea corespunzătoare a acestei recolte. Este exact ceea ce propunea și inițiativa legislativă a PDSR-ului.

Din păcate, însă, se proliferează la orizont o acută și periculoasă criză a grâului în România. Firește, Dumnezeu a dat, dar a mai și luat din recolta acestui an, sancționând, pe bună dreptate, păcatele actualei Puteri cu inundații și calamități naturale. (Rumoare)

De rămas, a mai rămas încă suficient. Mai în glumă, mai în serios, reluând una dintre metaforele rostite de domnul deputat Lupu, nu putem să nu-i adresăm o urare pe măsură: "Ridică-te Vasile și înfruntă moldovinește tagma tâlharilor de angrosiști, care fură până și sudoarea lui Ion, Gheorghe și Petre, adică a țăranului român. Adună în chimirul tău vestit durerile acestui țăran și alungă duhurile rele care se abat asupra agriculturii românești și asupra pâinii noastre cea de toate zilele. Ridică-te, frate Vasile, și fereche stâna pe care o păzești, ca nici un bob de grâu din recolta acestui an să nu se piardă din pătulele încăpătoare ale chimirului tău antologic".

Așteptăm, așadar, o criză sigură a grâului românesc în acest an. În loc să preîntâmpine o asemenea criză, Guvernul Ciorbea are, din păcate, alte priorități manageriale:

1. Restructurarea Agenției Naționale a Produselor Agricole, care tocmai acum se realizează, că producătorii trebuie să-și depoziteze recolta de grâu și de orz a acestui an.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat, asta este o declarație ...

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Domnilor colegi, ....

(Este întrerupt microfonul.)

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Gavra, mă scuzați că vă întrerup, dar ce faceți dumneavoastră este o declarație politică și pentru aceste intervenții există ziua de marți, de obicei. Eu am înțeles că nu aveți cum s-o mai prezentați marți și încercați s-o prezentați astăzi, dar cred că întindeți foarte tare de Regulament, pe care dumneavoastră, de obicei, sunteți unul dintre cei mai vajnici în a-l apăra. Ca atare, vă rog foarte mult să revenim la subiectul zilei.

Nu este o declarație legată de chestiuni procedurale, nici de altă natură. Așa că vă rog foarte mult. Vă mai las să terminați o frază.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte, înainte de fraze, deci, Regulamentul Camerei Deputaților este altfel decât l-ați înțeles dumneavoastră.

Deci, marți nu sunt declarații de ordin politic la Camera Deputaților. Așa ceva este la Senatul României. Sunt declarații personale, în numele grupurilor parlamentare.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog foarte mult ...

Domnul Ioan Gavra:

Deci, să ne înțelegem.

Doi. Pentru declarații politice, oricând, în timpul lucrărilor, în derulajul lor, oricare dintre deputați sau dintre reprezentanții grupurilor parlamentare poate să ceară cuvântul. Este o declarație politică, pentru că se referă la Puterea actuală. Or, declarația politică a Opoziției nu poate să aibă alte obiecții decât Puterea actuală.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc. Terminați fraza pe care ați început-o, ca să trecem la lucrări.

Domnul Ioan Gavra:

Închei. De aceea, deci, cerem Guvernului Ciorbea să-și asume răspunderea reală față de achiziționarea și valorificarea recoltei de grâu din acest an.

De asemenea, având în vedere tendința artificială de a scădea prețul de achiziție la producător, solicităm Guvernului Ciorbea să aplice coeficienți de corecție sau de intervenție adecvați din partea statului, astfel încât kilogramul de grâu achiziționat să nu fie mai puțin de 1.200 la producător, iar la orz - 1.000 de lei. Altfel, criza alimentră din România va înregistra cote alarmante în toamna acestui an.

Să sperăm că ea nu va fi simultană cu căderea Guvernului actual. Vă mulțumesc.

(Rumoare; vociferări în partea dreaptă a sălii)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 18 august 2022, 19:26
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro