You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 25-09-1997

Sittings of the Chamber of Deputies of September 25, 1997

2. Dezbaterea proiectului ordinii de zi și a programului de lucru pentru perioada 29-30 septembrie și 2 octombrie 1997.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Intrăm în ordinea de zi și urmează să reluăm dezbaterile la Propunerea legislativă de modificare a Legii partidelor politice.

Domnul deputat Gavra.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Recent, Guvernul României a elaborat un proiect de Lege privind modificarea Legii nr. 42, prin care se acordau unele drepturi celor care au participat la evenimentele din decembrie 1989, respectiv eroilor martiri, urmașilor acestora și participanților efectivi la acele evenimente. Sigur, acest proiect de lege a declanșat deja tensiuni și controverse în opinia publică românească și în mass-media românească. Vom vedea, când vom analiza la Camera Deputaților acest proiect de lege, în ce constau modificările propuse și care este temeiul moral și legal al acestora.

Sigur că în Parlamentul României, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, avem colegi care beneficiază de prevederile Legii nr. 42. Eu cred că moral, politic, printr-o decență a acestor colegi, indiferent care va fi cursul dezbaterilor și care va fi votul care se va acorda la acest proiect de Lege de modificare a Legii nr. 42, ar fi ca domniilor lor să renunțe pe durata mandatului parlamentar, ca demnitari, la acele "drepturi și privilegii", cum sunt numite ele de către Guvern, care le-au fost acordate în temeiul Legii nr. 42. Probabil că moralitatea, decența politică și faptul că se găsesc în Parlamentul României, fiind propuși de către partidele respective tocmai pentru că au avut merite în 1989, este suficient pentru domniile lor.

Deci, moral și politic, am convingerea că domniile lor vor renunța public la acele privilegii pe care le-au dobândit, mai mult sau mai puțin legal, în cadrul Legii nr. 42. Nu este normal ca ei să dețină mai mult decât dețin colegii lor, fiind un proces discriminatoriu în raport cu ceilalți parlamentari și cu cei care au participat efectiv la revoluție și au adus sacrificiul deplin, ca eroi sau ca urmași ai acestora în cadrul evenimentelor.

Deci, îi aștept pe cei care sunt revoluționari, cu carnete, declarați, și care sunt apți pentru Parlamentul României, așadar nu au suportat consecințe grave în timpul evenimentelor, public să renunțe, pe perioada mandatului parlamentar, la acele privilegii. Sper că exemplul lor va fi bun și pentru alte categorii de demnitari: de la Guvernul României, de la Președinție, de la nivelul prefecturilor și primăriilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vom continua cu Legea partidelor politice. Doamna deputată Ivănescu trebuie să apară și să ia cuvântul, a fost până acum în sală. Până atunci, însă, am să vă informez că astăzi la ora 10,00 am avut programat votul final asupra unui număr de proiecte de legi trecute în cadrul acestei săptămâni pe articole și din cauza numărului mare de acțiuni la care sunt prinși o serie de colegi de ai noștri în această zi deși sunt legi care nu au o încărcătură politică foarte mare, care să ducă la un vot contradictoriu, eu decid să mutăm votul final pentru marți la ora 11,30. Pentru tot acest pachet de legi și pentru cele care, evident, le vom mai parcurge până atunci, unele din ele fiind legi organice, pentru care, evident, trebuie să avem un cvorum mai ridicat decât avem în acest moment.

Până când vine doamna Ivănescu, eu vă propun și cred că ar fi bine să aprobăm proiectul ordinii de zi și al programului de lucru pentru săptămâna viitoare. Pentru ordinea de zi care a fost distribuită, vreau să vedem dacă sunt intervenții ale dumneavoastră? Domnul deputat Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Domnule președinte,

După cum știți, încă de luni de zile, din sesiunea trecută, s-a constituit acea Comisie pentru decorații. Noi am fost presați, să spun, pentru că între altele, nu numai că România nu are un sistem de decorații, dar când vin înalți demnitari și ar urma să se acorde un înalt ordin, președintele țării nu are ce acorda. Pentru dumneavoastră, doamnelor și domnilor deputați, nu știți că noi am rămas datori președintelui Chirac, pentru că președintele țării nu a avut cu ce îl decora.

Acum, văd că acest proiect de lege este împins tot mai în urmă și, deci, nici săptămâna viitoare nu va putea fi discutat. Ca atare, v-aș propune să agreați ideea ca acest proiect de lege, de pe locul 13, să fie trecut pe locul 4. Cred că este mai important și mai interesant de a se discuta acesta, decât de a hotărî să fie declarat municipiu orașul Calafat.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Pentru propunerea dumneavoastră, o să vă rog să luați legătura întâi cu ceilalți membri ai comisiei, pentru că ați fost plecat câteva zile săptămâna aceasta. La Biroul Permanent a fost înregistrată o cerere din partea unor membri ai Academiei, care trebuia să fie discutată în comisie, eventual cu adăugarea unui raport suplimentar la raportul întocmit de comisie în data de 3 septembrie și, din cauza aceasta, noi nu am trecut-o mai în față pe ordinea de zi, așteptând ca dumneavoastră să aveți o întâlnire cu cei care au cerut să fie și ei audiați în această problemă, chestiune care nu a avut încă loc.

Rugăminea este să vă retrageți propunerea respectivă și săptămâna viitoare, dacă ați avut acea întâlnire cu membrii Academiei și ceilalți, care au cerut o întrevedere pe această temă, să o punem pe un loc înainte. Putem luni, eventual, să refacem proiectul ordinii de zi, dacă dumneavoastră aveți toate elementele respective.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Este adevărat că eu am lipsit un număr de zile și îmi retrag propunerea, mai ales că domnul președinte al comisiei nu este aici și nu mă pot consulta cu dânsul. Mă mir, însă, pentru că dintre consultanți a făcut parte chiar și un academician și președintele Comisiei pentru heraldică, este vorba de academicianul Dan Berindei. Așa că eu nu știu, acum, domnii academicieni ce mai doresc... Oricum, mi-o retrag și o să discut la comisie.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

O să modificăm luni ordinea de zi în acest sens. Oricum, chiar de pe poz. 13 poate să intre săptămâna viitoare în dezbatere.

Dacă mai sunt alte intervenții? Nu sunt.

Vă supun spre aprobare proiectul ordinii de zi în forma prezentată.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

A fost adoptat în unanimitate.

Dacă sunt intervenții la programul de lucru propus de Biroul Permanent? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

A fost adoptat în unanimitate programul de lucru pentru săptămâna viitoare.