Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of November 24, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 24-11-1997 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of November 24, 1997

5. Dezbaterea și adoptarea textelor aflate în divergență între cele două Camere la proiectul de Lege privind prelevarea și transplantarea de țesuturi și de organe umane

Domnul Petre Roman:

................................................

Prima lege, primul text se referă la proiectul de Lege privind prelevarea și transplantarea de țesuturi și de organe umane. Aș dori, din partea comisiei de mediere, dacă dorește să ne facă o prezentare. Da. Vă rog.

Domnul deputat Berciu, vă rog!

Domnul Ion Berciu:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Această lege, care se înscrie în normele reformei sanitare din România, această lege care este consonantă cu legislația vest-europeană, este o lege foarte așteptată de sistemul sanitar, este o lege foarte așteptată de specialiștii în transplant, dar și mai mult este așteptată de către bolnavii care necesită aceste manopere, care trebuie legiferate.

S-au pus probleme deosebite în legătură cu alcătuirea raportului, au trebuit o serie de informații legate nu numai, pur de medicină, erau legate de etică, legate de morală creștină, legate de înțelegerea factorilor juridici, foarte implicați în derularea legii.

V-aș ruga în mod deosebit să votați varianta pentru care am optat noi, cei de la Camera Deputaților, având avantajul a două lucruri; am discutat raportul venit de la Senat în legislatura actuală, cu o altă majoritate parlamentară, și al doilea lucru, ne-am aplecat poate timp mai îndelungat decât comisia similară din Senat.

Prin urmare, v-aș mulțumi în mod deosebit, la începutul cuvântării mele, în sensul votării proiectului de lege, așa cum reiese din varianta Camerei Deputaților.

La comisia de mediere s-a ajuns la un numitor comun, pentru mine a fost o surpriză extrem de neplăcută când am constatat că acest raport al comisiei de mediere a fost respins în Senat.

Mi-a părut foarte rău, aș fi dorit foarte mult să fiu acolo, atunci, ca să explic raționamentele care ne-au condus pe noi în derularea și alcătuirea finală a raportului comisiei noastre.

Vă mulțumesc.

Domnul Petre Roman:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Deci stimate și stimați colegi,

Există pe de o parte textul inițial propus, adoptat de Senat, textul inițial existent încă în legislatura trecută, și există textul propus de comisia de mediere și adoptat de Camera Deputaților, asupra acestor texte urmând să votăm.

La art. 1, vă rog.

Doriți să interveniți la art. 1?

Poftiți, domnule senator!

Domnul Ioan Crețu:

Domnilor președinți,

Stimate colege și stimați colegi,

Regret, sunt senatorul Crețu Ioan, medic primar chirurg, sunt senator P.D. de Arad.

Am participat la elaborarea întregii legislații privind reforma asistenței sanitare din România. în 13 septembrie 1994 am susținut în Senat Legea asigurărilor sociale de sănătate, pe care am mediat-o în data de 10 iulie a.c. Și în cealaltă legislație, care a trecut, am susținut împreună cu colegii mei din Comisia de sănătate, Legea spitalului, Statutul cadrelor sanitare, Legea asistenței medicale publice și medicină preventivă. Și în prezent am susținut Legea privind transplantul de țesuturi și organe. Din motive independente, Comisia de sănătate, reprezentată prin comisia de mediere a Senatului, nu am putut participa în luna iulie la mediere, independent de noi, adică, practic, vă spun, că eram într-o situație critică. Aveam 73, sau 74 de senatori și votam legi organice, și Senatul și președintele de comisie nu ne-a admis această participare la comisia de mediere, fapt ce ne-ar fi dus la rezolvarea divergențelor care au apărut la acest proiect de lege.

Aș vrea să exprim cu această ocazie câteva noțiuni, succinte, privind progresele în acest domeniu și activitatea privind transplantul de țesuturi și organe în lume, pentru a vă familiariza cu noțiunile, acestea fiind noțiuni de strictă specialitate, și prea puțini sunt medici la ora actuală, în Parlament, și să puteți vota în cunoștință de cauză.

Noi am venit cu o serie, și voi veni pe parcurs la articole, la discuții, cu amendamente, care aduc legea actuală, acest proiect de lege la nivelul legislației europene și comunitare în domeniul legislației la care vrem și noi, comunitate la care vrem și noi să ne afiliem.

Câteva cuvinte pentru familiarizare. Evoluția rapidă a chirurgiei privind transplantul de organe din ultimele decenii, prin dotare tehnică, progrese în anestezie și reanimare, progrese în genetică și imunologie, descoperirea medicației imunosupresoare de evitare a respingerii țesuturilor și organelor străine, au permis progrese spectaculare în domeniul supraviețuirii de lungă durată după transplantul de țesuturi și organe.

transplantul de organe se făcea de la cadavru cu ischemie rece, astăzi noțiunea de îbancă de organeî, care există în acest proiect de lege, este de domeniul istoriei medicinii.

Din experiența acumulată până în prezent, transplantul de organe se face în maximum 6 până la 12 ore de la deces.

în prezent, autori americani în materie,...

Domnul Petre Roman:

Domnule senator,

Îmi pare rău, însă nu este loc de dezbateri generale aici. îmi pare rău să vă atrag atenția. Vă rog mult. Nu este cazul. Suntem la votarea textelor de lege, credeam că vreți să faceți intervenție fie în legătură cu Comisia de mediere, fie pe articole, dar nu avem dezbateri generale, îmi pare rău. Vă rog să mă scuzați, însă nu putem proceda în felul acesta.

Domnul Ioan Crețu:

Cum doriți. Am vrut să spun câteva cuvinte, dar o să revin atunci la articole.

Domnul Petre Roman:

Vă rog frumos, nu avem dezbateri generale. Vă rog să mă iertați!

Domnul Ioan Crețu:

Nici o problemă.

Domnul Petre Roman:

Vă mulțumesc.

Deci, stimați coelgi, eram la votul asupra textelor propuse, și, evident, acelea care sunt în divergență.

Și vă consult dacă sunt obiecțiuni în legătură cu articolul sau intervenții în legătură cu art. 1.

Da, poftiți!

Domnul Ioan Crețu:

La art. 1 alin. 4, suntem de acord cu textul Camerei, propus de comisia de mediere și adoptat de Camera Deputaților; la alin. 4 aș dori o modificare. Și vă rog, citesc: "în înțelesul prezentei legi, prin donator se înțelege subiectul în viață sau subiectul în stare de moarte cerebrală, compatibil imunologic", în loc de "compatibil genetic" cu potențialul primitor, care în scop terapeutic donează țesuturi sau organe umane.

Motivăm propunerea de înlocuire în text a sintagmei "compatibil genetic" cu "compatibil imunologic", termen acceptat pe plan internațional. Compatibilitatea imunologică înlătură aproape total riscul respingerii transplantului.

Domnul Petre Roman:

Da.

Domnule senator,

După câte știu eu, în faza aceasta nu se mai poate face decât votul pe textele care sunt în cauză, nu se mai pot propune alte texte.

Domnul Ioan Crețu:

Domnule președinte,

Senatul a respins raportul de mediere.

Domnul Petre Roman:

Am înțeles.

Domnul Ioan Crețu:

Raportul de mediere este respins. Deci noi putem discuta, atunci, pentru că a respins, putem discuta și aceste materiale.

Domnul Petre Roman:

După câte știu eu, aici se pot vota numai textele care sunt în discuție, nu alte texte noi.

Domnul Ioan Crețu:

La art. 1 sunt divergențe între Senat și Cameră.

Domnul Petre Roman:

Da.

Domnul Ioan Crețu:

Și eu am propus în loc de... un singur cuvânt compatibilitate...

Domnul Petre Roman:

Domnule senator,

Eu cred că procedural lucrările nu cred că ne mai permit să procedăm în felul acesta. Ajungând în faza aceasta au fost texte, texte adoptate de Camera Deputaților, texte adoptate sau neadoptate de Senat și plenul votează asupra uneia dintre variante.

Domnul Ioan Crețu:

Uneia, sau text comun, domnule președinte!

Domnul Petre Roman:

La mediere.

Domnul Ioan Crețu:

Dar fiind respins complet acest raport al comisiei de mediere, de Senat, trebuie fiecare articol votat în parte.

Domnul Petre Roman:

Corect! Fiecare articol în parte. Asta și făceam.

Domnul Ioan Crețu:

Da, fiind respins se poate face un text de mediere.

Domnul Petre Roman:

Nu cred, nu e cazul.

Știu că în faza aceasta, când este ședință comună, îmi pare rău să vă dezamăgesc, în faza aceasta se pot vota numai pentru unul din cele două variante, nu cred că se poate altceva.

Deci, stimați colegi,

Vă supun votului textul propus de comisia de mediere și adoptat de Camera Deputaților, la art. 1.

Cine este pentru?

Vă mulțumesc.

Împotriviri? Vă rog să numărați. 8 voturi contra.

Abțineri? 3 abțineri.

Deci art. 1 a fost votat în această variantă.

La art. 3,

Dacă sunt alte comentarii?

Deci vă supun votului la art. 3. Observați care sunt deosebirile dintre cele două texte, textul propus de comisia de mediere și adoptat de Camera Deputaților?

Vă rog să vă exprimați votul.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotriviri? 3 voturi contra. Mulțumesc.

Abțineri? Două abțineri.

Textul a fost adoptat.

Art. 4, 5 și 6 din textul propus de Senat devine art. 4 în propunerea comisiei de mediere, adoptat de Camera Deputaților.

Doriți să interveniți și aici?

Domnul Ioan Crețu:

La art. 4...

Domnul Petre Roman:

Trebuie să procedez după cum este cronologia datelor, nu interveniți, vă rog, cu lucruri care...

Domnul Ioan Crețu:

La art. 4 propun menținerea textului Senatului. Camera propune eliminarea textului și aceasta datorită faptului ca să nu se facă o propagandă pentru donare de țesuturi și organe pentru un anumit spital sau pentru o anumită persoană. Și propun și sancțiunile respective.

Domnul Petre Roman:

De acord. Am înțeles. Vă mulțumesc.

Deci Senatul a propus eliminarea art. 4. Iertați-mă! Camera a propus eliminarea art. 4, față de textul propus de Senat, cu motivația pe care a prezentat-o domnul senator Crețu.

Deci, vă propun să votăm, mai întâi cum este normal, asupra eliminării. Cine este pentru eliminare?

4 voturi pentru eliminare.

Contra? în mod evident marea majoritate sunt împotrivă.

în consecință, se adoptă art. 4 în varianta Senatului.

Art. 5 devine art. 4. Nu mai e cazul. Corect!

Art. 6. Poftiți, vă rog!

Domnul Ion Berciu:

Domnule președinte,

probabil nu s-a înțeles sensul votului. Ați spus cine este pentru eliminare. Pentru eliminare? în ideea domnului senator Crețu sau în ideea comisiei de mediere? Că eliminarea art. 4 din textul inițial este cererea comisiei de mediere, art. 4 și art. 5 care este deja...

Domnul Petre Roman:

Domnule deputat,

Atunci vă contraziceți, până acum am hotărât că nu votăm decât una dintre cele două variante, nu există 3variante.

Domnul Ion Berciu:

Absolut!

Domnul Petre Roman:

Dacă se elimină cum s-a votat, înseamnă că automat este cealaltă variantă, nu există altă posibilitate. îmi pare rău. Adineaori dumneavoastră mi-ați spus că există numai două variante și acum veniți și spuneți că ar fi și o a treia?

Domnul Ion Berciu:

În raportul de mediere scrie foarte clar: cererea comisiei de mediere. Să se elimine...

Domnul Petre Roman:

Domnule deputat,

în fața noastră este un text cu două variante, noi votăm asupra uneia dintre ele. Mai departe nu pot interveni. Dumneavoastră înșivă ați fost pentru această, ați considerat că procedural așa este corect. Nu reveniți acuma!

Domnul Ion Berciu:

Este textul comisiei de mediere, ideea comisiei de mediere.

Domnul Petre Roman:

Nu. Dacă s-a eliminat, a revenit la art. 4, așa cum este în textul Senatului.

Domnul Ion Berciu:

Domnule președinte,

Vă rog foarte mult să-mi permiteți să explic.

Domnul Petre Roman:

Nu, atunci este...

Domnul Ion Berciu:

În ideea comisiei de mediere a fost eliminarea lui art.4 și art. 5.

Domnul Petre Roman:

Domnule deputat,

Ca să fie, să putem vota asupra acelui text ar trebui să figureze undeva, dar el nu figurează.

Domnul Ion Berciu:

Figurează în comisia de mediere.

Domnul Petre Roman:

Eu vă spun ce figurează, în ceea ce au fiecare deputat și senator. Deci s-a votat corect, așa cum am precizat.

La art. 6 se propune de către comisia de mediere și Camera Deputaților eliminare, da?

Domnule senator, da, poftiți!

Domnul Ioan Crețu:

La art. 6: "Se interzice prelevare de organe și țesut uman de la potențialii donatori minori, precum și de la persoanele lipsite de discernământ, aflate în viață", noi propunem să rămână, pentru a nu se face abuzuri în acest domeniu, adică să poată fi utilizați...

Domnul Petre Roman:

Vorbiți un pic mai tare, că nu se aude nimic.

Domnul Ioan Crețu:

Dacă la art. 6, noi, Senatul, propunem să rămână, adică: "să se interzică prelevarea de organe și țesuturi umane de la potențialii donatori minori și de la persoanele lipsite de discernământ, aflate în viață", pentru a se evita abuzurile care se pot face în acest domeniu.

Domnul Petre Roman:

Am înțeles.

Vă mulțumesc.

Deci trebuie să propun, ca și data trecută, întâi votul relativ la eliminare și dacă acest vot este negativ înseamnă că rămâne textul Senatului.

Deci, cine este pentru eliminare? 3 voturi pentru.

Cine este împotriva eliminării? O mare majoritate.

În consecință, se adoptă art. 6 în varianta Senatului.

Art. 7, care rămâne tot 7.

Dacă sunt intervenții?

Vă rog, domnule senator, poftiți, vă rog!

Deci este un text care este în varianta propusă de comisia de mediere și adoptată de Camera Deputaților și respectiv textul inițial de la Senat.

Dacă nu sunt intervenții, vă propun să vă exprimați votul pe textul propus de comisia de mediere și Camera Deputaților.

Cine este pentru? O largă majoritate.

Atunci să vedem cine este Împotrivă?

Vă rog să vă exprimați votul împotrivă: 4, 5, 6, 7, 9 voturi împotrivă.

Abțineri? O abținere.

Textul a fost votat în varianta de la Camera Deputaților.

Art. 8 alin. 2, 3, și 4. Sunt intervenții?

Dacă nu, din nou vă supun votului textul comisiei de mediere adoptat de Camera Deputaților.

Cine este pentru? Poftiți, vă rog!

Vă mulțumim.

Împotrivă? 3 voturi împotrivă.

Abțineri? 2, 3 voturi abțineri.

Textul a fost adoptat.

Art. 9 alin. 1. Nu sunt intervenții. Deci vă propun votul relativ la cel adoptat de Camera Deputaților.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? O abținere.

Textul a fost adoptat.

Art. 10.

Doriți să interveniți, domnule senator? Poftiți!

Deci la art. 10.

Domnul Ioan Crețu:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Am vrut să intervin mai înainte să spun câteva precizări. "Introducerea sau scoaterea din țară", la alin. 2, "de țesuturi de organe și alte elemente sau produse ale corpului uman se pot face numai pe baza autorizației emise de Comisia Națională de transplant și organe umane din Ministerul Sănătății sau de conducătorii centrelor regionale de transplant, în situații excepționale, în care autorizația comisiei nu poate fi obținutăî.

Introducerea în cele două, în textul propus de Cameră: "introducerea sau scoaterea din țară de țesuturi, organe și alte elemente sau produse ale corpului uman se poate face numai pe baza autorizației speciale emisă de Comisia de transplant de țesuturi și organe umane din Ministerul Sănătății, pentru fiecare situație, fără a prejudicia stocurile din rezerva națională.

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

La ora actuală nicăieri în lume nu există bancă de organe, există numai bancă de date. Banca de organe este de domeniul istoriei medicinei transplantului de organe. Există bancă de date la nivelul fiecărei țări și bancă de date comunitare, adică unde sunt cuprinși toți potențialii donatori, potențialii primitori și bolnavii care au transplant, unde sunt determinate toate grupele de sânge, grupele de țesuturi și posibilitățile de compatibilitate. banca aceasta de organe, fără stocuri nu există. Și de aceea am propus eliminarea acestei părți.

Domnul Petre Roman:

Am înțeles.

Mai dorește domnul senator.

Domnul Bogdan Voinea Marinescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Din păcate, trebuie să-l contrazic pe domnul senator Crețu, pentru că legea se referă nu numai la organe, și aici are dreptate, ci și la țesuturi. Ori bancă de țesuturi există, piele, cartilagii, valve, ș.a.m.d.

Vă mulțumesc.

Domnul Petre Roman:

Și atunci care este propunerea dumneavoastră?

Da, poftiți, domnule deputat!

Domnul Ion Berciu:

Precizarea făcută de domnul senator Marinescu a fost corectă și comisia a gândit exact în modul ăsta, adică referirea la țesuturi, nu numai la organe, și acest lucru există.

Domnul Ion Diaconescu:

Deci rămâne pe textul Camerei?

Domnul Petre Roman:

Atunci vă supun votului textul Camerei Deputaților.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? 2, 3 împotriviri.

Abțineri? O abținere.

Textul a fost adoptat.

Art. 11.

Dacă nu sunt intervenții, ne exprimăm votul pe textul Camerei Deputaților.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? O împotrivire.

Abțineri? O abținere.

Textul a fost adoptat.

Art. 12, în numerotarea inițială.

Dacă nu sunt intervenții, vă propun votul asupra textului de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? O abținere.

Textul a fost adoptat.

De la Capitolul IV. — "Sancțiuni", în numerotarea de la Camera Deputaților.

Art. 11. La Senat nu a existat acest capitol. Deci este vorba de un capitol introdus de Camera Deputaților.

Deci pe art. 11, cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Art. 12.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Textul a fost adoptat.

Art. 13.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Art. 14.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? O împotrivire.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat.

Art. 15, repet, de la capitolul "Sancțiuni".

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Art. 16.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat.

Cap. V., în numerotarea Camerei Deputaților.

Art. 17.

Doriți să interveniți?

Poftiți, domnule senator!

Domnul Ioan Crețu:

La art. 17 alin. 2, condițiile de autorizare a spitalelor prevăzute în alin. 1 sunt avizate de Colegiul medicilor din România și se stabilesc prin regulamente de autorizare a prelevării și transplantării de țesuturi și organe, aprobat prin A.M.S.

Aici s-ar impune condiții de autorizare a spitalelor și a medicilor de specialitate care efectuează transplanturi, pentru că noi, deocamdată, în țară nu avem specialitate de transplant și medicii care lucrează în centrele, în departamentele regionale de transplant obțin autorizația de a efectua prin studiile pe care le fac în străinătate.

Deci să fie autorizarea spitalelor și a medicilor de specialitate, băgat aici. Atât!

Domnul Petre Roman:

Din nou vă atrag atenția că nu putem intra pe alt text decât pe cel care există. Deci se votează unul dintre cele două texte.

Domnul senator Marinescu, poftiți!

Domnul Bogdan Voinea Marinescu:

Problema este discutată și poate fi sintetizată astfel: "Transplantele se efectuează în spitalele mari, dar de murit se moare în spitalele mici". E vorba de morți violente, accidente, ș.a.m.d.

Deci, de regulă se deplasează echipa care prelevează organele, și nu invers.

Deci textul este corect.

Domnul Petre Roman:

Care text, al Camerei Deputaților?

Vă mulțumesc.

Vă propun deci să votăm textul Camerei Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt? O împotrivire, mă iertați!

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat.

Art. 18

Cine este pentru textul adoptat de Camera Deputaților? Vă rog.

Pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Textul a fost adoptat.

Art. 19. Textul de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat.

Art. 17 și 18 sunt preluate deja prin ceea ce am votat anterior. Preluate sau reformulate în articolele anterioare și întrucât s-a votat textul Camerei Deputaților înseamnă că ele sunt deja preluate în text. De acord, domnu’ deputat?! Domnu’ deputat Berciu, e corect?

Domnul Ion Berciu:

Da.

Domnul Petre Roman:

Vă mulțumesc.

Art. 20, care există numai în formularea de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat

Art. 19, care devine 21 în formularea de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat.

Art. 20 alin. 1, care devine art. 22 în textul de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Anexele sunt pur și simplu renumerotate și vă propun să votăm asupra lor în bloc, privind numerotarea.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Urmează criteriile de diagnostic care sunt formulate diferit în cele două texte.

Dacă nu sunt intervenții, votul... Sunt intervenții.

Poftiți, domnule senator!

Domnul Ioan Crețu:

Domnilor președinți, în final aș vrea să vă spun, pentru că de la noi de la Senat a participat un reprezentant...

Domnul Petre Roman:

Vorbiți, vă rog, în microfon!

Domnul Ioan Crețu:

Și ăsta, mă rog, că n-a știut că se amânase această mediere și în felul acesta au reușit... n-am... s-au impus toate textele Camerei Deputaților. Nu am nimic cu textele dar sunt o serie de inadvertențe și pentru alinierea la Comunitatea Europeană trebuiau operate câteva modificări. Adică noi, practic, am fost oarecum "handicapați" — dacă termenul este potrivit — participând cu unul sau doi reprezentanți, involuntar Camera a avut toate textele. Nu! Problema se pune că sunt o serie de inadvertențe și legea nu este adusă la cotele europene și comunitare.

În final, eu propun menținerea, votarea textului Senatului, pentru că este mult mai complet, dă posibilitate la mai multe investigații ce permit cu certitudine determinarea morții cerebrale și aici avem un nou termen de "moarte encefală", care este ultimul termen pentru a evita niște recoltări de organe de la false... morți... eu știu?, care au fost supuși unei hipertermii sau medicații, unde se poate da o interpretare falsă a analizelor. Este mai complet.

Domnul Petre Roman:

Da.

Domnul deputat Berciu, vă rog!

Domnul Ion Berciu:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Exact textul ăsta, ultimul, e tradus după normele Comunității Europene, domnule senator! îmi pare foarte rău! în ’94 erau alte norme. în ’97 sunt alte norme. Deci, vă rog foarte mult să recitiți materialul Comunității Europene pe această linie și vă rog să mă credeți că este conform cu textul care este oficializat în țările din Comunitatea Europeană.

Domnul Petre Roman:

Da, vă mulțumesc.

Deci, vă propun votul asupra textului de la Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumim.

Împotriviri? 4 împotriviri.

Abțineri? Două abțineri.

Textul a fost adoptat.

Mai rămâne o renumerotare care, de asemenea, vă propun să votăm în bloc renumerotarea.

Cine este pentru? Mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

La punctul 37 din raport.

În loc de "Comisia de transplantare" — "Comisia de transplant", propune Camera Deputaților.

Cine este pentru? Mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

S-a adoptat textul Camerei Deputaților.

Similar, la punctul 38 din raport.

Cine este pentru? Mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Textul a fost adoptat.

La punctul 36 din raport, de asemenea, este un cuvânt de schimbat în varianta Camerei Deputaților. Vă rugăm să-l votăm.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Și, vă propun să dăm acum un vot general pentru ansamblul tuturor textelor.

Cine este pentru? Vă mulțumim.

Împotriviri? O împotrivire.

Abțineri? O abținere.

Raportul în ansamblu la textele în divergență a fost adoptat.

Vă mulțumim.

Doream să vă anunț care este prezența: din 485 de parlamentari sunt prezenți 382, absenți 103, din care cu însărcinări temporare 41.

Cvorum de lucru, în conformitate cu Regulamentul ședințelor comune, 223 de parlamentari.

Deci legea este organică și a întrunit numărul necesar de voturi.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 19 august 2022, 20:07
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro