You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 22-04-1999

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of April 22, 1999

  1. Aprobarea ordinii de zi.

Ședința a început la ora 10,00.

Lucrările au fost conduse de domnul Petre Roman, președintele Senatului, asistat de domnii Miron Tudor Mitrea, secretar al Camerei Deputaților, și Mircea Ioan Popa, secretar al Senatului. Din prezidiu a făcut parte domnul Ion Diaconescu, președintele Camerei Deputaților.*

Domnul Petre Roman:

Bună dimineața.

Stimate colege și stimați colegi,

Vă rog să vă ocupați locurile dumneavoastră în amfiteatru, ca să putem începe ședința noastră comună.

Începem ședința comună convocată de către Birourile Permanente reunite.

Birourile Permanente reunite v-au propus o ordine de zi. Dacă, în legătură cu ordinea de zi, sunt intervenții? Poftiți! Vă rog!

Domnul Victor Fuior:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Ca și în ședința precedentă a Parlamentului României, când aveam ca temă pe ordinea de zi de luat o decizie importantă în domeniul relațiilor internaționale, respectiv precizarea poziției noastre față de situația din Kosovo, menționez din nou că ne aflăm în aceeași situație delicată și jenantă, în care trebuie să luăm decizii fără a dezbate și a adopta în prealabil strategia de securitate națională a României, documentul intitulat "Strategia de securitate națională a României", adoptat doar de CSAT, pe baza căruia se cristalizează deciziile Consiliului...

Domnul Petre Roman:

Domnule senator, vă rog, o secundă. Îmi pare rău să vă întrerup, dar ați anunțat că doriți să interveniți în legătură cu ordinea de zi.

Domnul Victor Fuior:

Da, dar trebuie să-mi motivez... V-aș ruga, nu mă întrerupeți!

Domnul Petre Roman:

Domnule senator, eu v-aș ruga, pentru ca dezbaterea și ședința noastră să se desfășoare, nu numai în limite regulamentare, dar și în limitele a ceea ce poate fi denumită o înțelepciune, vă rog să vă referiți la ceea ce ați promis că vă referiți: la ordinea de zi! Vă rog!

Domnul Victor Fuior:

Într-un minut am terminat!

Documentul intitulat: "Strategia de securitate națională a României", adoptat doar de CSAT, pe baza căruia se cristalizează deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ale Președintelui și ale Guvernului României, are deficiențe care conduc la luarea de hotărâri pripite în astfel de situații, în care ne aflăm. Și ceea ce este mai grav este faptul că ele sunt în contradicție cu voința poporului nostru!

Pentru informarea dumneavoastră,... (președintele de ședință întrerupe microfonul).

Domnul Petre Roman:

Domnule senator, îmi pare rău, dar nu putem continua în felul acesta! Veți avea posibilitatea să vă exprimați pe fond atunci când va începe dezbaterea, atunci când vom hotărî și modalitatea de desfășurare a dezbaterii. Obligația mea, ca cel care prezidează această ședință, este să veghez la respectarea regulamentului și a normelor, de altmiteri, convenite din totdeauna. Dacă doriți să faceți o propunere în legătură cu ordinea de zi, vă rog. Dacă doriți să faceți pledoarie, nu este momentul. Poftiți.

Domnul Victor Fuior:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Propun scoaterea de pe ordinea de zi a pct. 2, respectiv solicitarea Președintelui României de a se acorda Alianței Nord-Atlantice accesul nerestrictiv în spațiul aerian al României pe o durată nedeterminată, convocarea Parlamentului pentru dezbaterea și adoptarea, în regim de urgență, a Strategiei de securitate națională a României și pregătirea, în același timp, a referendumului național, pentru a vedea voința poporului suveran într-o astfel de problemă de interes nțional!

Domnul Petre Roman:

Domnule senator, am înțeles care vă este propunerea, care se referă la ordinea de zi, și anume eliminarea de pe aceasta a pct. 2. Era destul de ușor ca să exprimați de la început acest punct de vedere.

Dacă mai sunt alte intervenții în legătură cu ordinea de zi propusă de Birourile Permanente reunite? Dacă nu, am să vă supun votului propunerea de a se elimina pct. 2 de pe ordinea de zi.

Cine este pentru? 15 voturi pentru.

Împotrivă? În mod evident, o mare majoritate.

Cine este pentru ordinea de zi propusă de Birourile Permanente reunite? În mod cert, o largă majoritate. Ordinea de zi a fost adoptată, vă mulțumesc.