Petru Călian
Petru Călian
Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.41/06-04-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 27-03-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2006

9. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului de către deputații:
  9.3 Petru Călian  
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Vă rog să dați răspunsul la cele două întrebări ale deputatului Petru Călian, Grupul parlamentar al Partidului Conservator. Prima referitoare la colectarea taxelor pe televiziune și radio pentru cei care nu dețin astfel de receptor și a doua întrebare referitoare la urgentarea procesului de renovare a clădirii Teatrului național din Cluj-Napoca.

Domnul Adrian Iorgulescu:

Foarte pe scurt.

În temeiul prevederilor art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății române de radiodifuziune și a Societății române de televiziune, republicată cu modificările și completările ulterioare, se spune următorul lucru: "Persoanele fizice cu domiciliul în România au obligația să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune și o taxă pentru serviciul public de televiziune în calitate de beneficiare ale acestor servicii, cu excepția celor care declară pe propria răspundere că nu dețin receptoare de radio, respectiv, de televiziune și a celor care potrivit legii beneficiază de scutire de la plata acestor taxe."

În privința persoanelor juridice, în lege, alin. 3, se dispune că: "Acestea au obligația să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune și o taxă pentru serviciul public de televiziune în calitate de beneficiari ai acestor servicii", fără a relua excepțiile instituite prin alin. 2.

Prevederi similare se găsesc și în Hotărârea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune și Hotărârea Guvernului nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, care suplimentar stabilesc și cuantumul amenzilor aplicabile în situația în care persoanele fizice declară în mod eronat că nu dețin receptoare sau în care persoanele juridice nu plătesc taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune și televiziune.

Din interpretarea normelor legale în vigoare, rezultă că persoanele juridice datorează plata taxelor în discuție indiferent dacă administratorul entității declară că acestea posedă receptoare de radio sau de televiziune.

În continuarea celor evocate și a cadrului legal actual, apreciem că nu este aplicabilă soluția scutirii de la plata taxelor respective a societăților comerciale menționate în întrebarea dumneavoastră pe baza unei declarații pe propria răspundere dată de conducerea acestora, fără a avea relevanță la solicitarea cui a fost dată declarația.

Doamna Daniela Popa:

Ambele răspunsuri. E mai bine așa, domnule deputat? Da.

Domnul Adrian Iorgulescu:

În legătură cu cealaltă interpelare făcută de domnul deputat Petru Călian și care se referă la urgentarea procesului de renovare a clădirii Teatrului național, aș vrea să vă aduc la cunoștință că pentru ministerul nostru consolidarea, restaurarea și modernizarea instituțiilor de cultură din subordinea noastră reprezintă o prioritate. Din păcate, până în momentul de față, nici plafonul de îndatorare a României și nici bugetul ministerului pe 2006 nu ne-au permis și n-am reușit să alocăm sumele necesare finanțării unui asemenea program. Per total, aș vrea să vă spun că estimăm obținerea în curând, printr-un împrumut extern, a unei sume estimată la aproximativ 250 de milioane de euro.

Prin memorandumul aprobat în data de 9 martie 2006 de către Președintele României, domnul Traian Băsescu, și de primul ministru al Guvernului, domnul Călin Tăriceanu, se împuternicește Ministerul Finanțelor Publice pentru identificarea și atragerea unor resurse financiare în valoare de, cum spuneam mai devreme, 250 milioane de euro, eșalonat, în perioada 2006-2009, necesare finanțării acestui program vast, aș spune extraordinar pentru noi, după '90 încoace, de restaurare a unor monumente istorice și de construire, consolidare și modernizare a instituțiilor publice de cultură de importanță deosebită. Mă refer exclusiv la cele care sunt în subordinea ministerului.

În cadrul acestui memorandum, vreau să vă aduc la cunoștință că suma prevăzută pentru restaurarea clădirii Teatrului național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca este de 5.614.947 de euro. Suma va acoperi toate lucrările necesare și va fi eșalonată pe o perioadă de 30 de luni din momentul obținerii împrumutului extern.

Ministerul Finanțelor a demarat demersurile pe lângă Banca de Dezvoltare a Consiliului European, care s-a arătat interesată de finanțarea programului. În acest moment, suntem în faza de negociere a împrumutului.

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule ministru.

Domnule deputat, aveți cuvântul. Și vă rog să faceți referire la ambele răspunsuri. Vă rog.

Domnul Petru Călian:

Doamnă președintă,

Stimate domnule ministru,

Stimați colegi,

Sincer să fiu, nu mă mulțumește nici unul din răspunsurile pe care domnul ministru mi le-a dat.

Referitor la prima problemă, cred că faceți o confuzie, domnule ministru, m-am referit la persoane fizice, nu la persoane juridice. Este vorba, practic, despre o persoană în vârstă de 80 de ani, care a venit la mine, la biroul parlamentar din Cluj-Napoca, în audiență, și chiar dacă domnia sa a depus o solicitare prin care cere să nu mai plătească acea taxă, abuzivă, spun eu, din toate punctele de vedere, totuși, demersul domniei sale, ca persoană fizică, nu a fost luat în considerare.

Legat de a doua problemă, a teatrului național, vreau să vă spun, domnule ministru, că nu este prima dată când mă adresez ministerului pe care îl conduceți - și chiar doamnei ministru care era înaintea dumneavoastră pe această funcție - cu problema legată de Teatrul național din Cluj-Napoca și, respectiv, de Opera română din Cluj-Napoca.

Mie, cel puțin, domnule ministru, sâmbătă, cu ocazia acelei sărbători religioase deosebite care a fost la Cluj-Napoca, legată de înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, mi-a fost jenă de modul în care arăta această clădire, care este vizavi cu catedrala din Cluj-Napoca.

Au fost și sunt doar promisiuni, ceea ce dumneavoastră ne-ați citat foarte bine, nu știu când se va pune în practică. Mă surpinde un singur lucru, de ce nu renunțați, ministerul, la controlul, să spun așa, asupra clădirii și respectiv, asupra teatrului și operei din Cluj-Napoca, să le cedați în favoarea consiliului local, astfel încât să existe temei legal pentru finanțarea lucrărilor necesare, în vederea renovării totale a acestei impunătoare clădiri din Cluj-Napoca?

Eu am mai solicitat acest lucru, tot înainte ca dumneavoastră să fiți ministru, dar răspunsul a fost egal cu mulțimea vidă, pentru că nu l-am primit deloc.

Așadar, vă rog să aveți în vedere și ideea de a da în proprietatea consiliului local această clădire și vă garantez că va arăta cu totul altfel de cum arată acum, când o păstorește ministerul condus cu dăruire de dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Dacă doriți să interveniți, domnule ministru, pe aceste subiecte? Vă rog, aveți cuvântul.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș (din sală, pentru că domnul ministru s-a împiedicat la ambele intervenții de treapta prezidiului):

A doua oară!

Domnul Adrian Iorgulescu:

Primele două dăți sunt mai dificile...

N-am să mă refer la prima chestiune, pur și simplu, cred că trebuie să-și facă datoria cei care sunt îndreptățiți să o facă, îndriduiți, potrivit legii, și să facă constatarea referitor la aparatul de radio sau de televiziune care făcea obiectul acestei interpelări.

La cea de a doua chestiune, care mi se pare, însă, mult mai serioasă, vreau să vă spun, domnule deputat, că sunt absolut de acord cu dumneavoastră. Avem însă o problemă, problema este că nici consiliul județean, nici primăria nu doresc să preia această clădire. Și atunci, sigur că trebuie să fie în continuare cuprinsă în planul nostru.

Iar eu cred, și bănuiesc că bunul simț ne dictează amândorura același lucru, anume, faptul că niciodată Primăria sau Consiliul județen Cluj-Napoca nu vor avea suma de peste 5,7, aproximativ, 6 milioane de euro, ca să restaureze această clădire. Dacă dumneavoastră credeți că va găsi bani primăria să o facă... Dar nu doresc nici dânșii să se ducă acolo, respectiv, cei care lucrează în instituția respectivă, și nu dorește nici primăria sau consiliul să le preia.

Părerea mea este că acest plan de care v-am vorbit este extraordinar. M-ați întrebat, când va începe? V-am spus, în 30 de luni. Probabil că în luna iunie a acestui an împrumutul va fi realizat. Prin urmare, vom avea sumele necesare pentru demararea lucrărilor.

Mai repede de atât nu cred că s-a făcut, eu cred că este un lucru extraordinar care se face, după 16 ani de la revoluție.

Doamna Daniela Popa:

Îmi pare rău, domnule deputat, nu mai aveți cum să intervenți, conform regulamentului, vă puneți de acord cu domnul ministru.

Vă rog, domnule ministru, ca pentru celelalte 4 întrebări ale domnului deputat Mircia Giurgiu, vă rog să le transmiteți în scris, domnului deputat i s-au dat deja răspunsuri la 2 întrebări în ședința de astăzi. Dânsul mai are 4 întrebări, referitoare la: lipsa de spațiu a artiștilor clujeni, la Opera națională română din Cluj, la strategia Ministerului Culturii și Cultelor referitor la gestionarea cinematografelor românești.

Răspunsurile vi se vor transmite în scris, domnule deputat, și vă mulțumesc mult de tot.

Vă mulțumesc și dumneavoastră, domnule ministru.

Domnul Adrian Iorgulescu:

Dacă îmi permiteți, doamnă președintă?

 

Doamna Daniela Popa:

Vă rog.

Domnul Adrian Iorgulescu:

Aș vrea să mai aduc la cunoștința domnilor deputați, care sunt, pe bună dreptate, interesați de ce se întâmplă cu instituțiile culturale din Cluj, că foarte curând voi pune la dispoziție, din sălile pe care RADEF le are la dispoziție, o sală de cinematograf la dispoziția Primăriei de Cluj, pentru a deveni viitorul sediu al filarmonicii de acolo.

Acest lucru se va întâmpla în maximum o lună de zile și aș vrea să știți și dumneavoastră acest lucru.

 

Domnul Petru Călian (din sală):

Este o gafă.

Domnul Adrian Iorgulescu:

Nu știu dacă este o gafă sau nu. Ni s-a solicitat din partea Consiliului Județean, Consiliului Local Cluj.

Doamna Daniela Popa:

Consiliului Local Cluj.

 

Domnul Adrian Iorgulescu:

Da.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule ministru.

  ................................................

Din partea Ministerului Apărării Naționale, un răspuns la întrebarea referitoare la restructurarea armatei în vederea aderării. Răspunde domnul secretar de stat Marius Bălu.

Domnule secretar de stat, aveți cuvântul.

Domnul Marius Bălu (secretar de stat, Ministerul Apărării Naționale):

Vă mulțumesc mult, doamna președintă.

Răspuns la întrebarea formulată de domnul deputat Petru Călian referitoare la stadiul pregătirii armatei de profesioniști în vederea înlocuirii militarilor în termen din momentul în care stadiul militar nu va mai fi obligatoriu.

Noul statut al armatei României, de membru NATO, complexitatea misiunilor, tehnologizarea și informatizarea echipamentelor militare au impus trecerea la profesionalizarea armatei ca o componentă esențială reformei în sistemul militar, vizând transformări profunde, în ansamblul sistemului, ale entităților luptătoare și în fiecare element structural profesional.

Ca proces de realizare a unei armate moderne, compatibilă cu cele din statele partenere, profesionalizarea implică atât aspecte cantitative, care țin de creșterea numărului de soldați și gradați voluntari, prin renunțarea la serviciul militar obligatoriu, cât și de ordin calitativ, concretizat în asigurarea standardelor de selecționare, pregătire și modernizare a structurilor organizaționale și de personal precum și a procedurilor de instruire și formare a luptătorului eficient.

În vederea trecerii de la serviciul militar obligatoriu la cel pe bază de voluntariat, în cadrul Ministerului Apărării Naționale sunt în curs de desfășurare: implementarea noului sistem de promovare a profesiei militare, recrutare și selecție a personalului militar precum și perfecționarea acestuia pe parcurs și adaptarea cadrului legislativ la noile cerințe dictate de noua calitate a armatei României.

Pentru asigurarea pazei obiectivelor militare care necesită un înalt grad de securitate au luat ființă structuri de poliție militară care urmează a fi încadrate cu soldați și gradați voluntari, începând cu luna aprilie 2006, pentru celelalte tipuri de obiective, experimental, paza fiind externalizată.

Deși profesionalizarea armatei este un proces inițiat și condus de Ministerul Apărării Naționale, având în vedere importanța deosebită precum și complexitatea și costurile acestuia, până la finalizare, instituția militară se bazează, în continuare, pe sprijinul oferit de către Parlament și de celelalte instituții ale statului cu responsabilități în acest sens.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat, intervenția dumneavoastră, vă rog.

Domnul Petru Călian:

Doamna președintă,

Domnule ministru secretar de stat Bălu,

Pot să vă spun că sunt mulțumit de acest răspuns precum am fost mulțumit de fiecare dată când mi-ați răspuns la întrebările și interpelările mele.

N-am ridicat întâmplător această problemă, dar să nu uităm că, din 2007, vom fi în Europa și la propriu și la figurat, dar vom fi și cu o altă armată. O armată de profesioniști care trebuie pregătită până atunci.

Tocmai de aceea v-am înaintat această întrebare pentru a cunoaște momentul în care ne aflăm din punctul de vedere al acestei pregătiri, dar și viziunea pe care o aveți în perspectivă, inclusiv legea pe care noi am votat-o astăzi, legată de Ministerul Apărării Naționale, mă încurajează și cred eu că Ministerul Apărării Naționale își face bine treaba.

Eu vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 26 august 2019, 11:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro