Petru Călian
Petru Călian
Ședința Camerei Deputaților din 15 mai 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.78/25-05-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 15-05-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 15 mai 2006

9. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului ministru și membrilor Guvernului:  
  9.6 Petru Călian  
 
consultă:

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

În continuare, pentru domnul deputat Petru Călian va răspunde domnul Ervin Zoltan Szekely, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu privire la asigurarea unui mediu salubru pentru sinistrații din județele inundate.

Până se prezintă domnul ministru informez că pentru domnul deputat Aledin Amet răspunsul datorat de Ministerul Administrației și Internelor a fost dat în scris de domnul Mircea Alexandru și pentru același coleg un alt răspuns a fost dat în scris de reprezentantul Ministerului Culturii și Cultelor, domnul secretar de stat Ioan Onisei. În consecință, nu vor avea loc și răspunsuri orale în aceste cazuri.

Aveți cuvântul, domnule Szekely.

Domnul Szekely Ervin Zoltan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Referitor la interpelarea domnului deputat privind acțiunile desfășurate de Ministerul Sănătății în județele afectate de inundații, Ministerul Sănătății a elaborat un răspuns mai amplu, cu 15 măsuri și cu vreo 40 de măsuri suplimentare pe care l-am transmis în scris. În timpul cât am la dispoziție permiteți-mi să evoc cele mai importante măsuri luate de către Ministerul Sănătății: evaluarea în teritoriu a gradului de afectare a fiecărei zone și tipul de intervenție necesar, organizarea sistemului de raportare zilnică a situației privind transmiterea datelor la Ministerul Sănătății de către Comitetele pentru situații de urgență constituite la nivel teritorial, coordonarea activităților de asistență medicală de urgență și preventivă, cu desemnarea institutelor de sănătate publică regionale, în calitate de for tehnic și metodologic responsabil cu supravegherea desfășurării acestei activități, suplimentarea cu personal de specialitate, medici epidemiologi, igieniști, microbiologi din județe neafectate de inundații și din institutele de sănătate publică, pentru acțiuni specifice, cartografierea persoanelor în vederea vaccinării, vaccinarea, dezinfectarea fântânilor, recoltarea de probe, verificarea condițiilor igienico-sanitare din colectivități etc., supravegherea calității apei de băut în zonele afectate, prin măsuri de dezinfecție și analiza probelor recoltate de către laboratoarele Direcțiilor de sănătate publică județene și a celor două institute, editarea și distribuirea în teritoriu de materiale de educare și informare privind regulile igienico-sanitare ce trebuie respectate în situații de inundații, asigurarea asistenței medicale permanent, în zonele afectate și izolate, de către medicii de familie, fie la nivelul cabinetelor medicale individuale, centrelor de permanență și în corturile amenajate în colectivitățile temporare, medici de medicină de urgență de la stații județene de salvare și alte cadre medicale specializate, din spitalele județene sau orășenești.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule ministru.

Domnul deputat Călian dorește să comenteze răspunsul dumneavoastră foarte pe scurt.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Domnule ministru,

Nu întâmplător v-am adresat această interpelare, pentru că încă la ora actuală de pe urma inundațiilor mai avem și mai au de suferit cel puțin 5 mii de sinistrați.

Sigur că pe hârtie, măsurile enunțate de dumneavoastră, precum și celelalte pe care mi le-ați transmis în scris, sună bine, sunt frumoase, sunt gândite, însă sunt foarte curios și voi monitoriza tot ceea ce întreprindeți practic, pentru că aceste măsuri pe care dumneavoastră le-ați enunțat, trebuie puse și în practică pentru că deja au început să apară foarte multe focare chiar de infecție. Avem atâtea infecții, avem gripă aviară, cred că nu este cazul să se mai declanșeze și alte focare pe teritoriul României, fapt pentru care, repet, voi monitoriza, împreună cu echipa mea, tot ceea ce întreprindeți practic în zonele afectate de inundații.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Tot despre tragediile lăsate de inundații va fi vorba și în interpelarea următoare, adresată tot de domnul Petru Călian, de această dată Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor. Interpelarea se referă la situația recuperării terenurilor din zonele inundate controlat.

Doamna secretar de stat Lucia Ana Varga, va răspunde acestei interpelări.

Doamna Lucia Ana Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate domnule deputat,

Referitor la interpelarea dumneavoastră înregistrată la Camera Deputaților referitor la recuperarea terenurilor din zonele inundate controlat vă comunicăm următoarele: în ședința extraordinară a Comitetului național pentru situații de urgență din data de 2 mai 2006 s-a dispus constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor de specialitate ai Administrației Naționale Apele Române, Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare, Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare, sub coordonarea secretarului de stat pentru gospodărirea apelor din Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, grup de lucru care să analizeze situația recuperării terenurilor din zonele inundate și modul de evacuare a apelor din acestea în termenul cel mai scurt.

Grupul de lucru a avut o primă întâlnire în data de 9 mai 2006, următoarea întâlnire fiind planificată pentru data de 17 mai 2006.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-au analizat soluțiile pentru reconstrucția sistemului de lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor de la Dunăre, avându-se în vedere protecția localităților aflate în Lunca Dunării, situația incintelor inundate dar și principiul strategiei naționale de management al riscului la inundații și al Uniunii Europene, mai mult spațiu pentru râuri însemnând faptul că fluviul trebuie să-și manifeste liber mobilitatea, astfel încât viiturile să se poată scurge încet spre aval, fără a prezenta vreun pericol.

În baza concluziilor grupului de lucru se vor elabora studii de către institutele de specialitate, care vor stabili etapele de realizare și fondurile necesare reconstrucției sistemului de lucrări de apărare de la Dunăre.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, doamna ministru.

Domnul coleg deputat Călian, aveți cuvântul, să vă susțineți punctul de vedere propriu.

Domnul Petru Călian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Așteptam un răspuns legat strict de acele terenuri inundate controlat, și în special terenurile care sunt proprietate privată, pentru că cetățenii nu mai beneficiază nici de fructele rezultate în urma lucrărilor acelor terenuri și, mai mult decât atât, nu se știe când vor intra în posesia altor terenuri, sub formă de despăgubire.

Consider că este imperios necesar ca, în regim de urgență, Guvernul să vină cu o ordonanță, la propunerea ministerului de resort, prin care să stabilească reglementările urgente, astfel încât cetățenii aflați în suferință, cetățenii care nu mai beneficiază de aceste terenuri, terenuri inundate controlat, să-și intre în drepturi și să fie despăgubiți și pentru fructele rezultate în urma acelor lucrări pe acele terenuri, dar și de alte terenuri, dacă acele terenuri nu pot să mai fie puse la dispoziția proprietarilor privați.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Doamna ministru dorește să facă o precizare la intervenția dumneavoastră.

Doamna Lucia Ana Varga:

Cu tot respectul, domnule deputat, întrebarea dumneavoastră a fost referitoare la recuperarea terenurilor din zonele inundate controlat.

Pot să vă spun că în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor aduse deținătorilor prin acele dirijări controlate, decizia efecturăii dirijărilor controlate s-a luat în baza ședinței Comitetului ministerial, s-a adoptat o hotărâre privind dirijarea controlată și, conform Legii apelor, despăgubirile pentru terenurile respective vor fi stabilite împreună cu deținătorii și cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și sumele alocate vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Domnul Valer Dorneanu:

Într-adevăr, era vorba de două probleme distincte, una este recuperarea terenurilor, redarea lor agriculturii, și alta e stabilirea unor despăgubiri pentru pagubele efective suferite de proprietari. Ei, săracii, nu fac această distincție, pentru ei durerea este unică și globală. Vă mulțumesc.

Cu aceasta declar închisă ședința de astăzi.

Lucrările ședinței s-au încheiat la ora 19,00.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 21 august 2019, 0:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro