Petru Călian
Petru Călian
Ședința Camerei Deputaților din 22 mai 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.84/01-06-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
04-12-2019
27-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 22-05-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 mai 2006

6. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului:  
    6.1 Petru Călian
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Putem trece la răspunsurile la întrebări.

Începem cu răspunsul la întrebarea domnului deputat Petru Călian, Grupul parlamentar al Partidului Conservator, întrebare referitoare la posibilitatea schimbării destinației anexelor aparținând locuințelor sociale pe banii chiriașilor.

Din partea Ministerului Administrației și Internelor, răspunde domnul secretar de stat Mircea Alexandru. Aveți cuvântul, domnule secretar de stat.

Domnul Mircea Alexandru (secretar de stat, Ministerul Administrației și Internelor):

Mulțumesc, doamnă președintă de ședință.

Stimate domnule deputat,

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, care vizează posibilitatea juridică a schimbării destinației anexelor aparținând locuințelor sociale pe banii chiriașului și la care îl întrebați pe domnul ministru Vasile Blaga ce soluție trebuie luată în situația în care chiriașul își schimbă, pe banii lui, anexa într-o baie, cu tot respectul, vă aduc la cunoștință următoarele:

Întrebarea are aparența unei consultații juridice, fără discuție, însă potrivit dispozițiilor art. 44 corelate cu ale art. 49 din Legea nr. 114/1996 republicată cu modificările și completările ulterioare, contractul de închiriere a unei locuințe sociale se încheie de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliți de consiliul local, iar acești beneficiari, conform legii, nu au dreptul să schimbe destinația spațiului închiriat, sub sancțiunea rezilierii contractului de închiriere și a suportării eventualelor daune aduse locuinței și clădirii.

Întrucât din conținutul întrebării nu rezultă care a fost actul, respectiv, o dată se vorbește de aviz al consiliului local și altă dată se vorbește de hotărârea consiliului local, și nici de condițiile în care chiriașului i s-a avizat sau, după caz, i s-a aprobat schimbarea destinației anexei unei locuințe sociale, sigur că răspunsul la această întrebare comportă discuție de la caz la caz.

În context, evidențiem faptul că între Ministerul Administrației și Internelor și autoritățile administrației publice locale nu există raportul de subordonare, ministrului administrației nerevenindu-i atribuții în sensul impunerii unor decizii în cazuri de natura celui la care dumneavoastră faceți referire. De asemenea, precizăm și faptul că autoritățile administrației publice locale răspund pentru deciziile adoptate sau, după caz, că nu este clar în interpelare, hotărârile luate, consiliile locale dispunând de un aparat propriu de specialitate, care să îl consilieze în luarea deciziilor, în conformitate cu dispozițiile legale.

Totodată legalitatea hotărârilor unui consiliu local este asigurată prin contrasemnarea acestora de către secretarul unității administrativ-teritoriale, iar aceste hotărâri sunt supuse și controlului de legalitate exercitat de către prefect.

Semnalăm și faptul că în cazul în care situația litigioasă creată între Consiliul local al municipiului Cluj și chiriaș, dacă nu se rezolvă pe cale amiabilă, potrivit dispozițiilor legale, soluționarea litigiului respectiv este de competența instanțelor judecătorești și nu a ministrului administrației și internelor. Subliniez, toate litigiile de natură locativă se soluționează numai pe calea instanțelor de judecată și nu prin acte impuse de unitățile administrative superioare. Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat, înțeleg că vreți să interveniți? Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Petru Călian:

Stimate domnule ministru,

Fac precizarea că sunt absolvent al Facultății de drept din Cluj-Napoca, licențiat la Universitatea Babeș Bolyai și chiar nu văd sensul pentru care v-aș solicita asistență juridică asupra acestei chestiuni.

Concret: într-adevăr, este vorba despre o hotărâre de consiliu local, prin care Consiliul local Cluj-Napoca abilitează comisia pentru locuințe să dea avize, atunci când discutăm despre schimbarea destinației sau despre modificarea unei anexe, la cazul în speță, vorbim despre o locuință socială.

Concret, și dumneavoastră știți foarte bine, domnule ministru, și regret faptul că nu ați venit cu un răspuns bine documentat, nu aveți nici măcar un punct de vedere din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, din partea primarului, coleg de partid (fac această precizare și știu de ce o fac), cu o persoană care ar trebui să ne dea un răspuns mult mai bun, care conduce Ministerul Administrației și Internelor.

Dar, revenind la subiect, în mod normal, nu există un litigiu între persoana fizică la care facem referire și consiliul local, deoarece consiliul local și-a făcut datoria și, așa cum rezultă din motivarea întrebării, prin acea comisie abilitată, a dat un răspuns favorabil, prin care cetățeanul în cauză avea dreptul să-și construiască acea toaletă, domnule ministru, pentru că despre asta este vorba și mi-e jenă să o spun de aici, dar interesul cetățeanului, pentru mine, este mai presus decât orice alt interes.

Și atunci, în concluzie, discutăm, domnule ministru, despre refuzul instituției primarului din Cluj-Napoca de a pune în aplicare o hotărâre a consiliului local, prin acea comisie abilitată de către consiliul local, care a avizat. Și, în mod normal, primarul, instituția primarului, pentru că nu aduc atingere unei persoane anume, trebuia doar să pună în aplicare și să accepte modificarea acelei anexe, fără să amenințe că, dacă va modifica, va fi amendat.

Deci, efectiv, de la o punere în aplicare a unei decizii luate de consiliul local, se ajunge, practic, la o amenințare.

Domnule ministru, cui să mă adresez, pentru că eu vreau să apăr acest cetățean? Cred că, totuși, este de competența ministerului pe care îl reprezentați.

Așadar, închei, prin rugămintea pe care doresc să v-o adresez, de a vă documenta concret, de a aduce documente și de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin care să-mi dovediți cele afirmate de dumneavoastră.

Legat de asistența juridică, vă mulțumesc mult, am mai învățat ceva și astăzi.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnule secretar de stat, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Mircea Alexandru:

Mulțumesc foarte mult, doamnă președintă, că mi-ați dat posibilitatea să completez, probabil, răspunsul, având în vedere și considerațiile făcute de distinsul domn deputat. Fac încă o dată precizarea că în interpelare, o dată, se vorbește de aviz al consiliului local - interpelarea este la mine: "Consiliul local a emis un aviz favorabil de modificare - citez din întrebarea pe care ați formulat-o și, ulterior, ultima propoziție: "Domnule ministru Vasile Blaga, ce soluție are în această situație chiriașul din locuința socială? Cum poate fi materializată - ziceți dumneavoastră - hotărârea consiliului local în acest caz, în deplină legalitate?"

Eu subliniez încă o dată, suntem într-un stat democratic și într-un stat de drept, litigiile de natură locativă nu se rezolvă de ministrul administrației și internelor, nu se rezolvă nici de prefect, litigiile de natură locativă (pentru că în speță este, oricum am vrea noi să interpretăm altfel, este un litigiu de natură locativă) și competentă în statutul nostru, România, pentru soluționarea sau pentru rezolvarea unor asemenea litigii, dacă nu se rezolvă pe cale amiabilă, este instanța de judecată, nu ministrul administrației și internelor, este un lucru indubitabil. Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Aveți 30 de secunde, domnule deputat, și cu aceasta încheiem răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Repet, este corect "hotărâre de consiliu local", pentru că prin hotărârea consiliului local acea comisie a fost mandatată să emită avize, domnule ministru.

Vă mulțumesc, mergem mai departe, la instanță.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

  ................................................
 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Pentru domnul deputat Petru Călian, Grupul parlamentar al Partidului Conservator, întrebare referitoare la autorizația de mediu după 1 ianuarie 2007.

Din partea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor, domnul secretar de stat Constantin Popescu. Aveți cuvântul, domnule secretar de stat.

Domnul Constantin Popescu (secretar de stat, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor):

Mulțumesc, doamnă președintă.

Stimate domnule deputat,

În cursul anului 2005, noi am promovat două acte normative extrem de importante pentru respectarea angajamentelor de integrare, și anume, Ordonanța de urgență nr. 195 privind mediul, care a fost aprobată în Senat, a fost aprobată în comisiile de la Cameră și urmează să intre în plenul Camerei, probabil că săptămâna viitoare. Și, de asemenea, Ordonanța de urgență nr. 152/2005 aprobată prin Legea nr. 84/2005 privind prevenirea și controlul integrat al poluării.

Aceste două acte normative de bază, deci, cele două legi, în final, conțin toate aspectele necesare procesului de reglementare, după 1 ianuarie 2007. În plus, este evident că în raport cu aceste acte normative noi am promovat și acte normative subsecvente.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat, vă rog să interveniți.

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Stimate domnule ministru secretar de stat,

Sunt bucuros pentru că, poate pentru prima dată, primesc un răspuns concret, la obiect, din partea reprezentantului unui minister. Vă mulțumesc în mod deosebit, pentru că voi fi în măsură să răspund celor care vin în audiențe la biroul meu parlamentar, pentru că deja toți doresc să fie pregătiți în vederea integrării în Uniunea Europeană. Mulțumesc foarte mult.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc, și dumneavoastră, domnule deputat, și dumneavoastră, domnule secretar de stat Constantin Popescu.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 7 decembrie 2019, 15:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro