Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 5, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.22/15-03-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 05-03-2007 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 5, 2007

9. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole, nr.244/2002 (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 18/2007

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Pct.12. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr.244/2002

Potrivit prevederilor art.115 din Regulamentul Camerei Deputaților, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență.

Conform prevederilor din regulament, urmează să trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Din partea inițiatorului, dacă există intervenții? Vă rog.

Domnul Tőke István (secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale):

Domnule președinte,

Stimată Cameră,

Modificarea și completarea Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr.244/2002 au fost necesare pentru următoarele considerente: eliminarea unor prevederi paralele din Legea nr.244 și din regulamentele Uniunii Europene care de la data de 1 ianuarie sunt aplicate în mod obligatoriu de către România, ca stat membru; eliminarea din lege a unor termeni care creează confuzii asupra consumatorilor de produse vitivinicole; abrogarea din lege a dispozițiilor referitoare la subprodusele vitivinicole care fac obiectul Regulamentului C.E. nr.1576/1989; eliminarea unor articole din lege având la bază Legea nr.268/2001 modificată și completată ulterior, prin abrogarea fondului special "Dezvoltarea agriculturii românești"; completarea Legii nr.244/2002 cu unele prevederi privind registrul plantațiilor viticole; declarația de producție; declarația de defrișare a plantațiilor viticole și altele asemenea; carnetul de viticultor.

Legea de modificare și completare a Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole asigură condițiile tehnice și organizatorice necesare bunei desfășurări a campaniei viticole din 2006-2007, precum și premisele necesare integrării sectorului vitivinicol românesc în cel european.

În concluzie, vă supunem adoptării proiectul de modificare a Legii nr.244/2002, cu amendamentele admise.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Din partea comisiei, vă rog.

Domnul Vasile Mocanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ministerul a venit cu o motivație aici foarte completă. Mie nu-mi rămâne decât să vă spun că, în comisie, acest proiect de lege a fost dezbătut și a fost votat, adoptat în unanimitate.

Propun plenului aceeași adoptare.

Vă mulțumesc mult.

Domnul Eugen Nicolicea:

Am plăcerea de a vă anunța că, la balcon, se află o delegație a Grupului parlamentar de prietenie Polonia-România, din Parlamentul Republicii Polone, condusă de președintele Grupului de prietenie, doamna Jadwiga Zakrewska. (Aaplauze.)

Vă urăm "Bine ați venit în Parlamentul dumneavoastră!"

Ne permiteți să ne reluăm lucrările.

Dacă, din partea grupurilor parlamentare, dorește cineva să ia cuvântul?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Liviu Timar:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Legea viei și vinului este o lege foarte importantă pentru țara românească, având în vedere potențialul de care dispune pentru cultivarea acestei culturi și, de ce nu, diversitatea de vinuri care se produc și se comercializează.

Aș vrea, în schimb, să subliniez un aspect care trebuie să ne îngrijoreze.

În 1990, în România erau aproximativ 220 de mii de hectare de vie, din care vie nobilă - în jur de 185 de mii de hectare. La această dată, în România mai există 83-84 de mii de hectare. Vă dați dumneavoastră seama unde am fost și unde am ajuns.

De aceea, eu cred că într-adevăr este o lege bună, dar trebuie să luăm câteva măsuri pentru a redresa, într-adevăr, sectorul vitivinicol.

În primul rând, această cultură, fiind o cultură care necesită o investiție mare, consider că într-adevăr, vița-de-vie, cultura viței-de-vie trebuie sprijinită. Și, de ce nu, un aspect care nu se spune: trebuie să eliminăm de pe piață vinurile falsificate care, din păcate, există și fac foarte mare rău, într-adevăr, celor care produc vinuri naturale. Este o problemă căreia noi, toți, trebuie să-i acordăm atenția cuvenită.

Vă mulțumesc mult.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții? Vă rog. Domnul Popa, de la Grupul Partidului Conservator.

Domnul Nicolae Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Îi asigur pe colegii mei de la liberali că n-o să-i țin prea mult cu poveștile.

Stimați colegi,

Așa după cum spunea și colegul meu Timar de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, după aplicarea Legii nr.18/1991 și a legilor ulterioare care au modificat Legea nr.18/1991, în viticultură s-au produs niște fenomene anormale: s-au defrișat zeci de mii de hectare în urma retrocedărilor, nu s-a pus nici un fel de accent pe grija care trebuie manifestată în domeniul viticulturii, așa cum au procedat celelalte state. Și ne-am trezit în această situație. Nu știu dacă cifrele sunt exacte, dar aproximativ aici ne aflăm în momentul de față.

Acest proiect de lege care vine astăzi să modifice recenta lege din 2002, nu face altceva decât să reglementeze, să disciplineze, dacă vreți, comportamentul nostru față de acest sector extraordinar de important din punct de vedere economic pentru agricultură și pentru România. Sigur că și falsificarea de vinuri, și falsificarea de soiuri, sau, eu știu, alte abateri de la lege se sancționează foarte aspru.

Ce rol mai are acest proiect de lege de astăzi, care este supus atenției dumneavoastră?

În primul rând, se creează un cadru organizat și de accesare a fondurilor europene, a condițiilor care trebuie îndeplinite și impuse, bineînțeles, și de Uniunea Europeană, în așa fel încât noi să ajungem la suprafața cu care ne-am înregistrat la Uniunea Europeană, de 250 de mii de hectare de viță-de-vie pentru România.

Iată de ce, pentru aceste considerente, Partidul Conservator va vota pentru acest proiect de lege și vă rog și pe dumneavoastră să faceți tot la fel.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții, vă rog?

Domnul Crăciunescu.

Domnul Grigore Crăciunescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Partidul Național Liberal va susține acest proiect de lege. Este o lege binevenită. Am avut situații deosebite în zona noastră, la Cotnari, o zonă deosebită din punct de vedere viticol. Cotnariul a reușit să se reabiliteze prin promoția făcută prin toate canalele din mass-media și, dacă vom da atenția cuvenită acestui sector din activitatea care se desfășoară în agricultură, vom avea multe beneficii, atât pe plan material, cât și ca promovare a imaginii României în domeniu.

Noi vom susține acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, vă rog. Domnul Vasile Tabără. Valeriu, scuze!

Domnul Valeriu Tabără:

Vă mulțumesc foarte mult.

Nu vă iau mielul, pentru că am un frate care este Vasile, dar, din păcate, sau din fericire, nu este parlamentar.

Stimați colegi,

Nu mai este cazul să discutăm despre importanța sectorului viticol pentru România și este o satisfacție când venim cu o lege care reglementează și care ajută la promovarea acestui sector în Europa și în lume, pentru că vinurile românești sunt prezente la această dată pe toate piețele lumii.

Ceea ce încă nu rezolvă această lege, și probabil în viitor, - și-l rog pe reprezentantul ministerului să aibă în vedere, nu este prima dată când spun acest lucru -, este aceea de a reglementa ceea ce avem noi ca rezerve genetice; și aici mă refer la vechile soiuri românești cu care România se poate afirma pe piața internațională și care pot să dea o anumită identitate României; nu numai legat de soiurile nobile pe care le cultivăm, le-am preluat din țări cu tradiție.

Partidul Democrat va vota legea și consider că este de o importanță deosebită pentru ceea ce înseamnă o afirmare și o reafirmare a României în acest domeniu.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumim.

Mai avem două intervenții. Domnul deputat Marcu Tudor. Vă rog.

Domnul Marcu Tudor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vă mărturisesc sincer că am devenit circumspect în votarea unor asemenea legi, de când am fost acuzat eu, personal, și fiecare dintre dumneavoastră, personal, că la o lege similară pe care am votat-o anul trecut, pentru favorizarea, să zic, producătorilor interni de bere, că avem interese particulare în acest sector. Mă gândesc: poate știe Sfântu Petru, ăsta, care zice că avem interese particulare. Ce interese oi avea eu, acolo, cu proiectul ăsta de lege?

Trecând peste suspiciunile astea ale mele, vă informez că și Partidul România Mare, în ciuda viitoarelor opuneri ale Sfântului Petru, va vota acest proiect de lege, cu riscul de a fi acuzați că avem interese particulare în acest sector, în care nici nu știu pe unde sunt aceste întreprinderi, măcar.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul deputat Giurgiu.

Domnul Mircia Giurgiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Așa cum s-a putut constata din toate luările de cuvânt, de altfel și în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice acest proiect de lege a fost acceptat și sperăm că o să vină în sprijinul producătorilor.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul deputat Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Să lămurim lucrurile. Aici nu este vorba de un proiect de lege care să stipuleze ștergerile de datorii, facilități de la bugetul statului. Aici este vorba de reglementarea unui domeniu economic important pentru agricultură. Deci, să nu facem confuzii.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Intrăm în procedura de vot.

Văd că mai este o intervenție.

Domnul Băeșu. Vă rog; ultima intervenție.

Domnul George Băeșu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Intervenția colegului nostru, domnul Tudor, mi-a prilejuit și mie acest cuvânt, pentru că domnia sa a întrebat retoric: oare cui servește acest proiect de lege și cine ar putea dobândi, în viziunea unora, calitatea de susținător al unor grupuri infracționale?

N-am răspuns, dar vreau să vă spun că dacă cineva va fi învinuit de asta, accept să fiu învinuit eu, pentru că, așa cum știți, Vrancea - județul pe care-l reprezint - este cel mai mare bazin viticol al țării, și eu cred, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiști și cu viticultorii vrânceni, că acest proiect de lege vine să rezolve importante dificultăți pe care le au în acest moment, mai ales din punctul de vedere al aderării la Uniunea Europeană, ceea ce a creat numeroase semne de întrebare, pericole pe care această lege vine acum să le rezolve, și eu, împreună cu câțiva dintre colegii mei din județul Vrancea, ne pregătim să venim în perioada următoare și să amendăm această lege mai mult decât atât, pentru a aduce mai multe beneficii viticultorilor și celor care-și câștigă existența în județul meu din producerea vinurilor.

Vă mulțumesc și vă rog să sprijiniți adoptarea acestui proiect de lege.

Domnul Eugen Nicolicea:

Dacă nu mai sunt alte intervenții, trecem la dezbaterea pe articole.

Discutând despre amendamentele produse la comisie, nu există amendamente respinse.

Începând cu titlul legii, poz.1 până la poz.20, dacă sunt obiecții, observații? Nu există; considerat adoptat.

De la poz.21 la poz.40, dacă există obiecții, observații? Nu există. Adoptat.

De la poz.41 până la poz.56, dacă există obiecții, observații?

Vă rog.

La poz.32 există observații.

Domnul Vasile Mocanu:

Domnule președinte, la poz.32, art.35, s-a greșit, nu s-a preluat textul corect, și avem "îmbutelierea este obligatorie în cazul sucurilor de struguri, vinurilor cu denumire de origine controlată, a vinurilor cu indicație geografică, vinarsurilor, vinurilor speciale, cu excepția pelinului".

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Cine este de acord cu modificarea propusă de domnul deputat?

Împotrivă?

Abțineri?

Deci, cu unanimitate de voturi, a fost modificată și poz.32.

Am votat și până la poz.56.

Deci, am dezbătut absolut toate amendamentele.

Mergem pentru votul final.

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 22 january 2020, 6:40
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro