Domnul Ioan Vida (președintele Curții Constituționale): Doamnă vicepreședintă a Senatului, Domnule vicepreședinte al Camerei Deputaților, Stimați deputați, Stimați senatori, Hotărârea nr. 5/23 mai 2007 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 19 mai 2007 pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu, și la confirmarea rezultatelor acestuia În conformitate cu prevederile art. 146 lit. i) din Constituție, ale art. 46 alin. (1) și ale art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, precum și ale art. 45 alin. (2) și (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, Curtea Constituțională s-a întrunit în plen pentru a verifica dacă a fost respectată procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din 19 mai 2007 pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu, și pentru confirmarea rezultatelor referendumului. Curtea constată că în conformitate cu prevederile constituționale și legale menționate este competentă să confirme rezultatul referendumului național din 19 mai 2007 pentru demiterea Președintelui României. Din examinarea datelor comunicate Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central cu privire la referendumul național din 19 mai 2007 rezultă următoarele: - numărul participanților - 8.135.272;
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" - 2.013.099;
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "nu" - 6.059.315 (aplauze);
- numărul voturilor nule - 62.858.
În baza datelor prezentate, rezultă că din totalul participanților la referendumul național din 19 mai 2007 pentru întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?" cel mai mare număr de voturi valabil exprimate a fost dat pentru răspunsul "nu". Referendumul s-a desfășurat cu respectarea dispozițiilor prevăzute de lege, neînregistrându-se încălcări sau incidente de natură să influențeze rezultatul votului. Având în vedere dispozițiile art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora: "Demiterea Președintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul țării ale cetățenilor care au participat la referendum", în temeiul art. 146 lit. i) din Constituție, art. 11 alin. (1) lit. B.c), art. 46 alin. (1) și art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, precum și ale art. 45 alin. (2) și (3) din Legea nr. 3/2000 pentru organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională, în numele legii, hotărăște (majoritatea celor prezenți în sală se ridică în picioare): - Constată că a fost respectată procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 19 mai 2007 pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu.
- Confirmă rezultatele referendumului național din data de 19 mai 2007 și constată că nu s-a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul țării ale cetățenilor care au participat la referendum pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu.
- Pe data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului Nicolae Văcăroiu în exercitarea funcției de președinte al României.
- Domnul Traian Băsescu își reia exercitarea atribuțiilor constituționale și legale de președinte al României pe data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I. (Aplauze.)
Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaților și Senatului întrunite în ședință comună. Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și în presă. Dezbaterea a avut loc la data de 23 mai 2007 și la aceasta au participat: Ioan Vida, președinte, Nicolae Cochinescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, Ion Predescu, Șerban Viorel Stănoiu și Tudorel Toader, judecători. Semnează președintele Curții Constituționale și prim magistratul asistent. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|