Petru Călian
Petru Călian
Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.131/12-10-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 02-10-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2007

23. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului:  
  23.2 Petru Călian
 
consultă:

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Din partea Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, doamna secretar de stat Denisa Pătrașcu are două răspunsuri de dat - domnului Emil Radu Moldovan, P.S.D., și domnului Petru Călian.

Domnul Emil Radu Moldovan va primi în scris; domnul Petru Călian este aici, în sală, și vă rugăm să-i răspundeți direct.

Doamna Denisa Pătrașcu (secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule deputat,

Cunosc preocupările dumneavoastră privind problemele ce vizează domeniul violenței în familie și vă asigur de faptul că acestea sunt analizate cu atenție în vederea soluționării potrivit prevederilor legale. Aș dori să vă comunic că răspunsul dumneavoastră este amplu, are 14 pagini.

Cu permisiunea dumneavoastră, am să reduc și am să fac un rezumat al acestui răspuns.

Aș dori să vă comunic că numărul de cazuri de abuz, în anul 2006, a fost de 2.554, iar în primul trimestru al anului 2007, au fost 3.450 de cazuri confirmate.

Aș dori să vă spun că instrumentele de monitorizare în baza cărora au fost colectate informațiile au fost transmise direcțiilor generale de asistență socială, iar problematica abuzului și a neglijării copiilor este o problemă reală și constituie o preocupare importantă, în contextul eforturilor pentru respectarea drepturilor copilului.

Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, ca lege-cadru, reglementează respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, iar pentru prevenirea situațiilor de abuz și neglijare a copilului, la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor, există serviciile publice de asistență socială care sunt structuri aflate în subordinea consiliilor locale.

Aș dori să vă comunic și care sunt perspectivele în acest domeniu, configurate în prezent prin proiectul strategiei naționale în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului pentru perioada 2007-2013 și planul operațional aferent aflat în procedura de avizare.

În cadrul acestui proiect de act normativ, menționăm în mod deosebit Cap.VII al planului operațional, care este dedicat în exclusivitate problematicii referitoare la respectarea drepturilor copilului, la protecție, la intervenție multidisciplinară, interinstituțională, împotriva abuzului, neglijării și exploatării.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, vă mulțumesc.

Pentru restul răspunsului - material scris; am înțeles că este mai laborios.

Domnule deputat, dacă sunteți mulțumit de răspuns?

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Din timpul meu, domnule președinte, vă rog să acordați doamnei ministru secretar de stat un minut, să-mi răspundă la o întrebare suplimentară legată de acest subiect - dacă nu consideră necesară înființarea instituției Avocatul Copilului? Mai multe detalii le discut în particular, dar vreau un punct de vedere, neapărat.

Vă mulțumesc.

Doamna Denisa Pătrașcu:

Necesitatea acestei instituții este în mod clar evidentă și noi analizăm, în acest moment. Știu că este o inițiativă legislativă a dumneavoastră și, în momentul în care va ajunge acest act normativ în dezbatere în comisii, o să fim alături de dumneavoastră.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, vă mulțumesc.

  ................................................
 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, domnul secretar de stat Horia Ion Irimia răspunde domnului Petru Călian, din partea Partidului Conservator, cu privire la licitațiile imobiliare aflate la limita legalității.

Domnul Horia Ion Irimia (secretar de stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor):

Domnule președinte de ședință,

Domnule deputat Petru Călian,

Referitor la interpelarea dumneavoastră adresată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, pe care-l reprezint astăzi aici, vă comunicăm următoarele.

Vă aducem la cunoștință faptul că, în ceea ce privește cadrul legislativ referitor la închirierea locuințelor, acesta nu are o reglementare clară, cu excepția reglementărilor contractuale stipulate în Codul Civil. Prin urmare, proprietarii și chiriașii găsesc propria lor modalitate de a ajunge la o înțelegere.

Pentru a veni în sprijinul intereselor chiriașilor, dar și al proprietarilor și, totodată, în vederea completării cadrului legislativ privind sectorul destinat închirierii, vă informăm că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor a inițiat, anul trecut, un proiect de lege pentru reglementarea raporturilor dintre proprietar și chiriaș și a răspunderilor ce le revin privind administrarea și deținerea fondului locativ, proiect care a fost publicat pe site-ul ministerului în vederea dezbaterilor publice.

Luând în considerare faptul că respectivul proiect a atras polemici aprinse din partea societății civile și a mass-media, s-a decis retragerea acestuia, precum și contractarea unui studiu care să ducă la propuneri privind adoptarea celor mai bune standarde și practici europene în legislația specifică sectorului locativ.

În acest scop, s-au achiziționat, prin licitație internațională, serviciile unui consultant extern, studiul respectiv fiind în prezent aproape de faza finală. Odată cu studiul respectiv, consultantul are obligația să furnizeze o schiță de concept și o formă provizorie de lege; această formă va fi supusă dezbaterii publice împreună cu un proiect de lege a locuinței.

Prin aceste legi se are în vedere introducerea unui regim liberal de control al chiriei, în contextul în care cele mai multe țări din Europa de Vest operează cu astfel de regimuri de control al chiriei pentru segmente ale pieței private.

În același timp, se urmărește adoptarea celor mai bune practici europene, care încearcă să armonizeze interesele atât ale chiriașilor, cât și pe cele ale proprietarilor.

În momentul de față, sunt țări care au chiria reglementată prin lege; există țări care nu au reglementări, țări tot ale Uniunii Europene; sunt țări care au avut reglementări și au renunțat la acelea; cele care au, unele sunt reglementate la nivel național, ale statului național, altele lasă la nivel local sau regional sau la landuri - cum este în cazul Germaniei - aceste reglementări.

În urma studiului respectiv, pe care, domnule deputat, vi-l pot pune la dispoziție (forma actuală, pentru că ea are mai multe faze), vom iniția un proiect de lege pe această temă.

Vă asigurăm, domnule deputat, că ministerul nostru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, acordă o atenție deosebită tuturor partenerilor săi în vederea implementării cu succes a tuturor programelor și proiectelor gestionate de acesta.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Petru Călian, din partea Partidului Conservator, dacă este mulțumit sau nu de răspuns.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Domnul secretar de stat a sesizat corect scopul acestei interpelări, pentru că într-adevăr nu există o reglementare clară, o lege clară care să stabilească acest fenomen care se petrece la ora actuală în România, dar și în alte state, evident.

Ce rugăminte am, să vă grăbiți cu proiectul de lege, pentru că nu doresc să vă acuz pe dumneavoastră, cei din ministerul pe care-l reprezentați, de plagiat; pentru că, în urmă cu circa opt luni de zile, am inițiat un proiect de lege prin care să se vândă locuințele ANL chiriașilor, exact așa cum prevede varianta dumneavoastră de lege. Deci, după ce domnul Borbely mi-a respins proiectul de lege, ulterior i-a dat o față nouă, oarecum, mi l-a furat și, prin ministerul dumneavoastră, l-a trimis Parlamentului sub forma unui nou proiect de lege.

Ca să nu vă acuz din nou de plagiat, vă recomand să vă grăbiți cu acest proiect de lege, pentru că la rândul meu am un proiect în lucru și vă dau dumneavoastră întâietate, de această dată, însă repet, grabă mai mare, pentru că piața din România așteaptă o asemenea reglementare.

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Dacă aveți completări, vă rog.

Domnul Horia Ion Irimia:

Este în faza finală, vă pun la dispoziție proiectul. Iar în ceea ce privește discuția cu vânzarea locuințelor ANL către tineri, forma promovată de noi ținea seama și de faptul că a fost o finanțare internațională și nu mai are rost să reluăm acum dezbaterea.

Vă asigur că și după ședință putem să discutăm și vă trimit pe e-mail documentația respectivă.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Având în vedere că s-a epuizat lista vorbitorilor, declar ședința închisă.

Ședința s-a încheiat la ora 18,35.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 august 2019, 6:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro