Plen
Sittings of the Senate of September 26, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.128/05-10-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 26-09-2007 Printable version

Sittings of the Senate of September 26, 2007

28. Dezbaterea Propunerii legislative privind susținerea învățământului preșcolar (votul pe raport și votul pe lege se vor da în ședința de luni, 1 octombrie 2007)
 
see bill no. L421/2007

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Stimați colegi,

Vă adresez rugămintea, din partea colegului senator Sabin Cutaș, de a lua în dezbatere propunerea legislativă de la poziția 32, Propunerea legislativă privind susținerea învățământului preșcolar, deoarece dânsul are de rezolvat o chestiune parlamentară.

Îi ofer cuvântul, pentru a o prezenta. Vă rog, microfonul 6.

Domnul George Sabin Cutaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte, și mulțumesc și colegilor mei pentru înțelegere.

În fapt, inițiativa noastră a plecat de la dorința de a găsi o soluție pentru înființarea de noi grădinițe.

Vă este bine cunoscută situația actuală, când mulți copii nu își găsesc locuri în grădinițele existente.

Inițial, gândirea noastră a fost de a înființa aceste grădinițe pe lângă institutele de învățământ superior. Din discuțiile avute în cadrul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a reieșit o soluție și mai bună, și anume aceea de a permite societăților comerciale să înființeze astfel de grădinițe.

Pentru a stimula această activitate, am propus ca societățile comerciale să fie scutite de impozitul pe profitul reinvestit în domeniul învățământului preșcolar.

Drept urmare, stimați colegi, v-aș ruga ca luni, când vom ajunge să votăm această lege, fiind vorba despre o lege organică, să susțineți și să votați favorabil această inițiativă care încearcă să fie o soluție la deficitul actual de grădinițe.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule senator.

Îl invit pe domnul președinte Cismaru să prezinte raportul comisiei.

Domnul Ivan Cismaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Revenim la lucruri de mult uitate, care, și pe vremuri, au funcționat și au fost bune, și anume faptul că societățile comerciale trebuie, pot și ar fi bine să-și înființeze astfel de grădinițe.

Comisia a luat în studiu această propunere legislativă și, cu cele 8 amendamente admise, a dat un raport de admitere pentru propunerea legislativă, considerând că, într-adevăr, vine să rezolve o problemă a Guvernului.

Paradoxal, Guvernul nu este de acord cu această propunere.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Deci, cum ați spune, se întâmplă și fapte bune.

Vă mulțumesc.

Din partea Executivului, cine participă la dezbateri?

Vă rog, aveți cuvântul. Microfonul 10.

Domnul Dumitru Miron:

Guvernul este întotdeauna de acord cu toate inițiativele bune. Doar aprecia, în punctul de vedere, că există cadru reglementat și că Legea învățământului, în forma în care este, acoperea cea mai mare parte din aceste probleme, dar sigur că în inițiativă sunt și elemente care nu sunt reglementate prin lege și cred că este bine-venită.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Deci, în general, este bine.

Pe mine mă interesează, ca să știu ce pun la vot, concret, dacă Guvernul susține sau nu susține propunerea legislativă după argumentele prezentate.

Domnul Dumitru Miron:

Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Acesta este punctul de vedere al Guvernului.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Aceasta era partea din frază pe care nu ați rostit-o.

Nu vă întrebăm de ce, sigur că e dreptul dumneavoastră.

Bănuiesc că ați avut argumente destule.

La dezbateri generale, dacă doriți să interveniți, stimați colegi, există o serie de amendamente admise.

Vă rog, domnule senator Pascu. Microfonul 3.

Domnul Corneliu Pascu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Aș dori să remarc că această inițiativă legislativă, care are în vedere scutirea de impozitare a investiției realizate pentru aceste grădinițe, este un stimulent al societăților comerciale de a-și organiza astfel de grădinițe pentru salariați, și aceasta conduce, de altfel, și la consumuri reduse pentru transportul în oraș, pentru copii, la evitarea unor accidente, la multe alte implicații sociale pe care le-ar avea existența unor grădinițe în preajma locurilor de muncă ale părinților.

Fac un apel către colegii mei de a vota această lege și știu că Guvernul, deși a prezentat frumos că este o lege foarte bună, este un guvern zgârcit, care se gândește întotdeauna la fiecare mărunțiș și, de aceea, cred că ar trebui să depășească acest lucru, pentru că impozitul pe profitul reinvestit în grădinițe nu este așa de mare.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Doriți să interveniți la dezbateri generale și din alte grupuri? (Domnul senator Ion Moraru solicită cuvântul.)

Domnul senator Carol Dina, iar apoi o să vă ofer cuvântul. Vă rog.

Din celelalte grupuri, dacă mai dorește cineva să ia cuvântul? Vă rog, domnule senator.

Domnul Carol Dina:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Personal, constat că nevoile vieții sunt implacabile.

Președintele comisiei, care a prezentat raportul, a evocat o perioadă când exista o preocupare socială din partea statului mai semnificativă pentru nevoile cetățenilor societății românești.

Vreau să vă spun că, în momentul de față, în marea Americă, o companie mare care fabrică automobile este în grevă și, în comentariul făcut, evoca și faptul că multe probleme sociale susținute de această companie, inclusiv creșele, vor fi afectate prin această grevă și făcea apel la greviști să revină la sentimente mai rezonabile.

Deci este clar că, în momentul de față, nu există o autoritate care să gândească un ansamblu de măsuri sociale menit să rezolve multiplele probleme de acest gen.

De aceea, această mică floare a colegilor noștri ar putea să reprezinte un reper de referință pentru perioada următoare, astfel încât milioanele de persoane care au nevoie de asistență socială, de ajutor să-l primească în mod corespunzător.

Îi felicit pe colegi pentru faptul că au avut această inițiativă și o vom susține prin vot.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Domnul senator Ion Moraru, Grupul parlamentar al P.S.D.

Vă rog, domnule senator, aveți cuvântul.

Domnul Ion Moraru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Voi fi foarte scurt.

Problemele din cadrul grădinițelor sunt grave și evidente.

Lipsa de preocupare a Guvernului în acest domeniu este și ea evidentă, așa încât grupul nostru parlamentar susține această inițiativă legislativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnule senator Gheorghe Constantin, aveți cuvântul.

Domnul Constantin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dați-mi voie să exprim o opinie personală legată de aceste creșe, grădinițe.

Ascultam deunăzi un comentariu puțin hazliu la radio. Au ajuns părinții să-și înscrie la creșă copii nenăscuți. Și nu-i de râs, pentru că este o problemă foarte importantă. Copilul, când împlinește trei ani, este dat la grădiniță, la creșă. Sunt părinți ai căror copii nu au împlinit un an jumătate, doi ani și se duc și îl înscriu, pentru că nu sunt locuri.

Inițiativa mi se pare oarecum generoasă, dar puțin forțată, deoarece mi-aș fi dorit ca Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului să propună un program coerent pe termen mediu și lung, în acest sens. Această inițiativă rezolvă pe moment, dar nu se știe ce va urma peste un an sau doi ani, dacă această lege va mai funcționa. Aceste scutiri de impozit pentru un anumit scop sunt soluții de moment, nu sunt soluții de perspectivă, nu rezolvă problema de ansamblu, problema unui proiect de viitor.

De aceea, eu consider că ideea este foarte bună, dar ar trebui făcută într-o conlucrare strânsă cu ministerul, pentru că îmi pun și problema cum vor fi administrate, cât timp vor dura ele, pentru că eu, dacă îmi fac, la o societate de 1.500 de salariați, o creșă, pot peste trei-patru ani, fiind în faliment sau din alte motive, să o desființez. Și, iarăși, creez o problemă socială. Și, atunci, ar trebui făcut un program coerent, împreună cu ministerul, pentru că administrarea, rețeaua aceasta de grădinițe pe care o propun conservatorii, care e generoasă, am spus și o accept, și chiar o susțin, trebuie să intre tot în sistemul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, cu anumite obligații pe termen mediu și lung.

De aceea, eu consider că ar trebui lucrat un pic mai mult la această lege care, în fond, vrea să rezolve o problemă de actualitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da.

Vă mulțumesc.

Domnul senator Puiu Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Într-adevăr, este o propunere generoasă și interesantă, numai că se nasc două întrebări.

Prima este cea referitoare la programul acestor grădinițe, cât de autonome vor fi în privința programului educațional. Și a arătat bine domnul senator Constantin Gheorghe, că, aici, trebuie să avem o perspectivă generală, globală, indiferent de ce zonă a învățământului facem vorbire.

A doua chestiune, vă rog să observați, stimați colegi, și-l întreb pe unul dintre inițiatori, eventual pe domnul senator Cutaș, să ne explice de ce societățile comerciale care înființează astfel de grădinițe vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit.

Atenție aici, pentru că această inițiativă, care este generoasă, poate duce la niște abuzuri, să utilizez un eufemism, dacă nu la niște eludări de la plata taxelor, impozitelor și așa mai departe!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da.

Mulțumesc.

Domnul senator Ion Solcanu.

Domnul Ion Solcanu:

Domnule președinte,

Stimate colege și stimați colegi,

Îmi amintesc din trecutele sesiuni legislative de faptul că chiar Guvernul pe care îl susțineam, Guvernul P.S.D., era adeseori împotriva unor inițiative legislative bune, făcute de colegii de la alte partide, ca să vină, după aceea, cu un proiect de lege pe aceeași chestiune, idee pe care o întâlnim astăzi în chip foarte frecvent.

De ce nu ar fi Guvernul, și aici chiar rămân uimit, de ce nu ar fi Guvernul de acord cu înființarea creșelor și grădinițelor de către instituțiile de învățământ superior privat? Ce-l costă?! (Discuții în sală.) Sigur, ce-l costă?! Deci lucrul acesta nu-l costă nimic atâta vreme cât, dacă vă uitați la proiectul de lege, la un anume proiect, la 4, instituțiile de învățământ superior particular care înființează în cadrul lor grădinițe de copii sunt scutite de plata impozitului pe profitul

reinvestit.

Comisia a eliminat acest text pentru simplul motiv că instituțiile de învățământ superior sunt societăți nonprofit.

Deci nu poate fi vorba despre un profit ca să fie reinvestit, pentru că universitățile particulare nu au profit.

Dacă acolo este OK, ce ne costă ca o societate comercială care înființează o grădiniță și o creșă, face o investiție, construiește o clădire pentru o creșă, pentru o grădiniță, are o valoare socială, să procedeze la fel? O asemenea politică vine, de fapt, în sprijinul Guvernului.

Gândirea este uluitoare, pentru că scutirea pentru impozitul

reinvestit este doar pentru construcția respectivă, nu este vorba despre scutirea în totalitate a profitului, ci numai pentru investiția respectivă. Cât poate costa o creșă, o grădiniță pe care o fac? Haideți să fim serioși!

Nu știu dacă ați fost prin creșe, prin grădinițe... Tocmai de aceea, gândiți-vă nu numai la nepoții dumneavoastră, gândiți-vă la nepoții cetățenilor care au, să spunem, câteva milioane salariu, au câteva milioane pensie și întreprinderea, societatea comercială sau instituția de învățământ superior vine în sprijinul acestora.

Deci fac un apel colegial, nu mă număr printre inițiatori, să fiu bine înțeles, nu sunt eu inițiator, dar atunci când o inițiativă legislativă este în beneficiul populației, ea trebuie sprijinită.

Fac un apel călduros la colegii de la P.N.L., care nu mai sunt mulți și nu știu cât vor mai fi, să fie de acord să voteze această inițiativă legislativă venită din partea colegilor de la P.C., care au fost și ei la guvernare, și nu mai sunt.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Anticipați ceva în legătură cu P.N.L.-ul?

Domnul Ion Solcanu:

Este o inițiativă pe care grupul nostru parlamentar o salută și pe care trebuie să o sprijinim.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da. Mulțumesc.

Stimați colegi,

V-aș adresa rugămintea ca, în dezbaterile din plenul Senatului... (Discuții în sală.)

Și pentru domnul senator Puiu Hașotti vreau să vorbesc.

Deci vă adresez rugămintea ca, în luările de cuvânt, să vă referiți...

Îmi dați voie să vă dau o sugestie, domnule senator?

Nu-mi dați voie...

Stimați colegi,

Vă adresez rugămintea, celor care doriți să mai luați cuvântul, inclusiv domnului senator Puiu Hașotti, să vă referiți nu numai la prevederile propunerii legislative, cât mai ales la amendamentele care s-au acceptat la comisie, pentru că problemele ridicate de dumneavoastră în luările de cuvânt și frământările pe care le aveți sunt rezolvate prin amendamente.

Vă rog, domnul senator Sabău.

De asemenea, vă reamintesc că, potrivit regulamentului, ia cuvântul câte un reprezentant din partea fiecărui grup parlamentar, iar dacă se impun discuții, atunci, doar plenul aprobă acest lucru.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Dan Sabău:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Problema grădinițelor în România excede, zic eu, și legea excede, și amendamentul...

Este o problemă de demografie, este o problemă pe termen lung, este o problemă pe care dacă nu începem să o rezolvăm astăzi și nu asigurăm un confort membrilor familiei să lucreze, pentru că un salariu este insuficient, atunci nu ne facem datoria. Vreau să vă spun că previziunile demografice sunt catastrofale în acest moment și probabil că această catastrofă se va accentua exponențial.

Cu permisiunea dumneavoastră, susțin amendamentul colegului nostru.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da. Vă mulțumesc.

Doriți să mai interveniți?

Stimați colegi, haideți să facem o excepție, să oferim cuvântul domnului senator Pascu!

Domnul Corneliu Pascu:

Aș dori să fac numai niște precizări.

În primul rând, o astfel de investiție trebuie să îndeplinească câteva condiții, adică să primească o autorizație de construcție. Acolo, valoarea investiției trebuie să fie verificată de Inspectoratul de Stat în Construcții. Deci este o aberație frica că cineva pune milioane de dolari ca să construiască o grădiniță și apoi este o evaziune fiscală prin faptul că face o grădiniță foarte scumpă.

În al doilea rând, aș vrea să spun că avem mii de grădinițe, mă refer la cuvântul colegului nostru Constantin Gheorghe, avem mii de grădinițe private care nu sunt în sistemul de învățământ, deci și acestea pot funcționa exact cum funcționează atâtea grădinițe private în această țară. Și această grijă față de copiii salariaților, față de patroni sau față de instituțiile angajatoare este o chestiune normală peste tot.

Cred că Guvernul ar trebui să-și schimbe poziția și să fie de acord, pentru că numai pentru investiție se solicită o scutire de impozit, așa cum a precizat și colegul nostru anterior.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da. Mulțumesc.

Numai pentru investiția în domeniu, nu pentru investițiile făcute de societate.

Declar închise dezbaterile generale.

Ofer cuvântul domnului secretar de stat.

L-aș ruga pe colegul senator, care bănuiesc că este în sală, dar ne-a lăsat amintire telefonul, dacă ne aude, cel puțin să-l închidă, pentru că Senatul poate să lucreze și fără muzică.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Dumitru Miron:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului are un program finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Mondială care vizează ca, până în 2010, să fie realizate 600 de astfel de imobile, de astfel de infrastructuri educaționale. Evident că este puțin, dar am făcut precizarea ca răspuns la una dintre luările de cuvânt.

În al doilea rând, noi susținem, cum am și spus mai devreme, toate bunele inițiative, dar vă întreb dacă art. 18 din Legea nr. 84, în vigoare acum, pe care vrem să-l completăm, glăsuiește că "agenții economici și alte persoane juridice, precum și persoanele fizice pot înființa și finanța grădinițe cu acordul inspectoratelor școlare în condițiile legii", ce aducem noi nou prin acele nuanțări? Eu cred că această formulă din legea în vigoare, "agenții economici și alte persoane juridice", este suficient de acoperitoare ca să poată să dea posibilitatea să se facă acele grădinițe.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Păi de făcut se fac.

Dânșii vă cer un lucru foarte exact, să fie scutiți pe impozit pentru suma respectivă, art. 4 din propunere.

Domnul Dumitru Miron:

Acesta este motivul pentru care această combinație, arhitectură de sintagme foarte corecte unele cu altele, conduce la un punct de vedere al Guvernului care, dacă nu e de acord cu un element, nu poate spune susține... etc.

Aș vrea să reflectați la un amănunt, dacă societățile acelea comerciale care fac grădinițe sunt scutite de impozitul pe profitul reinvestit, dacă nu ar trebui o nuanțare...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Deci nu sunteți de acord cu această chestiune.

Declar închise dezbaterile generale.

Sigur că această problemă va fi rezolvată prin vot.

Poate că ar fi fost bine să ne spuneți și câte grădinițe s-au

restituit în această perioadă, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 10/2001 sau ale Legii nr. 247/2006, pentru că de aceea sunt probleme deosebite.

Declar închise dezbaterile generale.

Numai inițiatorul mai are dreptul la intervenție. Vă rog.

Domnul George Sabin Cutaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor care au luat cuvântul și au susținut această inițiativă legislativă.

În al doilea rând, aș vrea să-i răspund domnului secretar de stat, în primul rând cu o întrebare și o să-i dau și răspunsul la acea întrebare pe care a pus-o. Dacă a funcționat, de ce avem în momentul de față o criză de grădinițe? Iar noutatea, care vine și aduce, zic eu, ca să stimuleze aceste deschideri de grădinițe este tocmai această neimpozitare a profitului reinvestit în domeniul învățământului preșcolar. Aici este fondul problemei pe care unii l-au înțeles, unii nu au vrut să-l înțeleagă.

Eu îmi susțin în continuare punctul de vedere.

Eu cred că această inițiativă va ajuta foarte mult societățile comerciale.

Gândiți-vă, ca părinte vă spun, ce liniște ai când vii la serviciu și ai unde și cui să-i lași pe copii în grijă!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da.

Vă mulțumim mult, domnule senator.

Mai avem 6 propuneri legislative.

Votul pe lege va fi dat în ședința de luni, legea având caracter de lege organică, votul pe raport și votul pe lege desigur.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 6 mars 2021, 10:28
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro