Plen
Ședința Camerei Deputaților din 5 februarie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.4/15-02-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 05-02-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 februarie 2008

8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 138/2007 pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 884/2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

La Punctul 5 pe ordinea de zi Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.138/2007 pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.

Legea are caracter organic. Raport de adoptare din partea Comisiei juridice. Suntem primă Cameră sesizată, în procedură de urgență.

Doamna secretar de stat Kibedi, aveți cuvântul, vă rog.

Doamna Kibedi Katalin Barbara (secretar de stat, Ministerul Justiției):

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinsă Cameră,

Mulțumim și membrilor Comisiei juridice pentru solicitudinea cu care s-au aplecat asupra acestei ordonanțe de urgență și înțelegând că rostul ei este de a asigura desfășurarea activității de către Agenție, care fiind un organism autonom este inerent și ordonator de credite, și dat fiind faptul că au fost întârzieri în legătură cu numirea președintelui, situație în care nu avea cine să propună și întocmirea proiectului de buget pe anul 2008, iar în continuare gestionarea acestuia era firesc ca, ce puțin pe perioadă tranzitorie, aceasta să fie dată - așa cum s-a realizat și în situația resurselor umane - Secretariatului General al Guvernului, urmând ca, după numirea președintelui, acesta să își intre în atribuții din plin.

De aceea, pentru aceste considerente, vă rugăm să dați curs propunerii Comisiei juridice de adoptare a acestei ordonanțe de urgență.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult.

Raportul comisiei, domnul vicepreședinte Florin Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Voi fi foarte scurt. Camera Deputaților este primă Cameră sesizată. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. În urma dezbaterilor, așa cum a spus și doamna secretar de stat Kibedi, în Comisia juridică, cu unanimitate de voturi noi propunem plenului Camerei Deputaților adoptarea legii.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă există intervenții la dezbateri generale? Vă rog, domnul deputat Lucian Bolcaș, aveți cuvântul.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Înțelegem că emiterea acestei ordonanțe de urgență a reprezentat o necesitate pentru a face funcțional ceea ce Senatul a adoptat și trebuie să funcționeze într-adevăr. Blocată de peste doi ani de zile, această lege, datorită totalului neprofesionalism al fostului ministru al justiției, Monica Macovei, și datorită atitudinii sale sfidătoare în raport cu dezbaterile parlamentare, această lege a fost adoptată în Senat la două săptămâni după ce dezbaterile au scăpat de această presiune.

Există un impediment de funcționalitate care nu se datorează legii și el trebuie depășit.

Vreau, totuși, să adaug că maniera în care anumite atribuții ale președintelui sunt delegate vicepreședintelui - o necesitate, este prost făcută în această ordonanță de urgență; este prost făcută pentru că nu se prevăd limitele exacte ale aceste delegări și, mai ales, răspunderile pentru perioada delegată.

Cu toate acestea, noi vom vota pentru adoptarea ordonanței, evident cu un amendament redacțional pe parcursul dezbaterii textului.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Rugămintea, dat fiind că nu sunt amendamente, dacă vreți să formulați acum amendamentul respectiv, pentru că nu vom avea dezbateri pe articole.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Există un amendament de text, este vorba de eliminare a unei anume sintagme, care face textul neconstituțional. Și anume, la art.36 alin.(3) este punctul 3, textul este așa: "Mandatul de membru încetează înainte de termen prin revocare de către Senat pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale prin demisie, în caz de deces." Această "pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale" reprezintă o limitare neconstituțională a dreptului Senatului de a revoca un membru al mandatului.

Eu vă întreb dacă pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale, Senatul poate să hotărască încetarea mandatului, doar pentru îndeplinirea abuzivă a atribuțiilor legale nu poate, pentru că textul îl limitează. Și, în aceste condiții, este un amendament redacțional. Textul: "Mandatul de membru încetează înainte de termen, prin revocare de către Senat - fără nicio îngrădire - prin demisie și în caz de deces." Deci se elimină "pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale".

Sper că și doamna ministru va fi de acord.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Buda, aveți cuvântul.

Domnul Daniel Buda:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Și Partidul Democrat Liberal va vota acest proiect de lege. Apreciază că este necesar pentru ca, într-adevăr, această activitate, aceste agenții să fie deblocate. Avem o observație dată de faptul că a venit prea târziu această modificare, astfel încât credem că această agenție trebuia să fi fost mai demult funcțională.

În ceea ce privește afirmația domnului coleg, cred că domnul coleg uită că singurul ministru reformator al justiției, având în vedere și raportul comisiei pe justiție, a fost Monica Macovei, domnule coleg și nicidecum alți miniștri. Dar, desigur că dumneavoastră aveți o altă problemă și vă înțelegem până la un punct.

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și Grupul Partidului Social Democrat va vota acest proiect de lege privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate. Poate este un pic prea târziu, dar totdeauna este bine să cumpănești mai mult, mai ales că, în momentul în care această agenție a fost pusă pe hârtie de fostul ministru al justiției, teoretic, așa cum nu numai partidul nostru a sesizat, ci și alți colegi parlamentari, precum și din societatea civilă, era un instrument de reprimare și de, să-i spunem... n-am să-i spun poliție politică, dar nici departe de acest lucru nu suntem.

Mă atașez la ceea ce a spus domnul deputat Bolcaș, în ideea că atunci când un ministru colaborează cu comisiile de specialitate, cu deputații, de fiecare dată poate să apară o lege bună. În momentul în care nu există această colaborare și se consideră că adevărul absolut este la o singură persoană, se întâmplă astfel de lucruri, cu întârzieri pe care nu le-am dorit noi, cred că nu le-a dorit niciun grup parlamentar și care au fost datorate fostului ministru al justiției.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, doamna deputat.

Înainte de a da cuvântul în continuare, doresc să salut delegația Consiliului Mondial al Rutenilor, condusă de domnul academician Paul Robert Magocsi, președintele Consiliului Mondial al Rutenilor.(Aplauze.)

În continuare, la dezbateri generale, domnul deputat Gheorghe Gabor, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Gabor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Partidul Național Liberal, ca partid de guvernământ, are poate cel mai mare interes ca Agenția Națională de Integritate să înceapă să funcționeze.

De aceea, grupul nostru parlamentar va vota pentru adoptarea acestui proiect legislativ.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Stimați colegi,

Pentru noi, girul unui tehnocrat ca doamna secretar de stat Katalin Kibedi, este suficient. Vom vota această lege, deși este clar, pentru din ce în ce mai multă lume, că acest ANI este o apă de ploaie. Nu va funcționa, nu va avea niciun rezultat.

Ceea ce este necesar în România, hai s-o recunoaștem cu toții, este o verificare a originii averilor, a originii banilor. Deci un fel de Lege 18 reiterată, aceasta este soluția, dacă vrem să facem ceva cu descoperirea adevăratelor averi murdare.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog, domnul deputat Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

O precizare, stimați colegi, pentru a înlătura o confuzie. S-a spus, în repetate rânduri, de la această tribună, că această modificare vine prea târziu. Este o eroare. Este vorba de o ordonanță de urgență care a fost dată la 06.12.2007, deci la o săptămână după adoptarea legii, când s-a constatat primul impediment de funcționalitate. Ea, fiind ordonanță de urgență, a intrat în vigoare, iar noi, prin votul nostru, nu facem decât să confirmăm voința Parlamentului de existență a acestei agenții. Că va fi utilă sau nu, o să ne dovedească viitorul.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă consult dacă există obiecții sau intervenții la amendamentul ridicat de domnul vicepreședinte Bolcaș. Nu există.

Atunci, neexistând amendamente admise sau respinse, cu modificarea redacțională propusă aici, am încheiat dezbaterile pe articole.

Proiectul rămâne la vot final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 2:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro