Plen
Sittings of the Senate of February 27, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.20/07-03-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 27-02-2008 Printable version

Sittings of the Senate of February 27, 2008

2. Aprobarea programului de lucru al Senatului pentru perioada 3 - 8 martie 2008.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Ordinea de zi este cea care a fost distribuită, existând însă o serie de obiecțiuni legate de aceasta.

În acest sens, la punctul 13 din ordinea de zi este înscris Proiectul de lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.183/2005 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Fundației Publice Româno - Ungare "Gojdu", semnat la București, la 20 octombrie 2005.

Domnul ministru Adrian Cioroianu ne-a trimis o notă prin care solicită să nu luăm în dezbatere în ședința de astăzi acest proiect de lege, întrucât reprezentanții autorizați ai Ministerului Afacerilor Externe, care ar trebui să participe la dezbateri, nu sunt în țară și ne adresează rugămintea să reprogramăm dezbaterea acestui proiect de lege pentru săptămâna viitoare, motiv pentru care o să vă propun ca dată de dezbatere ședința de luni.

Alte observații referitoare la ordinea de zi? Vă rog, domnule senator, microfonul 1.

Domnul Aurel Ardelean:

Grupul parlamentar al PRM este împotriva acestei propuneri și vom vota pentru menținerea pe ordinea de zi a Proiectului de lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.183/2005 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Fundației Publice Româno - Ungare "Gojdu".

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Sigur că aveți dreptate să vă opuneți, dar dumneavoastră și noi, cu toții, știm că un proiect de lege nu poate fi luat în dezbatere decât dacă un ministru sau secretarii de stat din ministerul respectiv sunt prezenți. Ne găsim în fața unei situații obiective. Am în față această adresă venită din partea Ministerului Afacerilor Externe, deci nu este o simplă dorință din partea cuiva de a nu lua în dezbatere un proiect de lege.

Vă rog, domnule senator, microfonul 2.

Domnul Pete Ștefan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Și noi solicităm o modificare la ordinea de zi. La punctele 3 și 4 avem două proiecte de lege care privesc învățământul. La fel sunt și punctele 21, 22, 23, 24. Rugămintea noastră este să le aducem după punctul 4, fiind vorba de aceleași probleme, mai ales că la ora 12.00, la ședința de Guvern, trebuie să fie prezent și secretarul de stat care acum este în sală și ar putea să le susțină.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Mai sunt alte intervenții referitoare la ordinea de zi?

Vă rog, domnule senator.

Domnul Aurel Ardelean:

Domnule președinte,

Susținem această propunere de a aduce cele patru inițiative legislative în continuarea dezbaterii punctului 4.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Îl rog pe domnul senator Funar, înainte de a interveni tot la punctul 13, să lectureze adresa venită din partea Ministerului Afacerilor Externe, pe care i-o ofer.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

O voi lectura cu mult interes, dar, din câte îmi amintesc, în Regulamentul Senatului nu există nicio prevedere care să permită vreunui ministru sau secretar de stat să propună scoaterea de pe ordinea de zi a unor puncte sau introducerea de puncte.

În afara domnului ministru, care este foarte ocupat în aceste zile, există secretari de stat care ne-au onorat cu prezența. Ei se puteau organiza, deoarece acest proiect de lege staționează de aproape doi ani la noi, la Senat. În sfârșit, s-a întocmit raportul comun al Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări. S-a discutat, așa cum știți, domnule președinte de ședință, în Biroul permanent al Senatului, s-a convenit introducerea acestui punct pe ordinea de zi de astăzi, este posibil să fim onorați de prezența Înalt Preasfinției Sale Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza și este păcat să scoatem acest punct de pe ordinea de zi, când îl putem rezolva astăzi.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Și eu vă mulțumesc. Sigur că nu a dispus ministrul afacerilor externe sau Ministerul Afacerilor Externe retragerea de pe ordinea de zi, dar dumneavoastră cunoașteți, la fel de bine ca și mine, că un proiect de lege nu poate fi luat în dezbatere decât în prezența reprezentantului ministerului respectiv. Atât timp cât reprezentanții ministerului, ministrul și secretarii de stat, nu sunt în țară, ne găsim într-o situație obiectivă. Continuăm discuția degeaba, în sensul că nu vom putea lua în dezbatere acel proiect de lege.

Vă rog, domnule senator Cutaș.

Domnul George Sabin Cutaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Tot referitor la ordinea de zi doresc să spun că suntem de acord cu dezbaterea inițiativelor de la punctele 21, 22, 23, 24 în continuarea punctului 4, dar cu rugămintea ca, având în vedere că aceste proiecte și propuneri legislative de la pozițiile 21-24 sunt legi organice, să fie votate luni.

*

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu le vom supune votului decât dacă vom avea un cvorum substanțial.

Stimați colegi, dacă nu mai sunt alte intervenții, supun votului dumneavoastră programul Senatului pentru ziua de astăzi.

Vă rog să vă pronunțați. Vă rog să votați.

Programul înseamnă lucrări în plen dimineață, iar după-amiază, lucrări în comisii.

Programul propus de Biroul permanent a fost aprobat de plenul Senatului cu 43 de voturi pentru și două abțineri.

*

La ordinea de zi au fost formulate două solicitări. Prima solicitare este formulată de domnul senator Pete Ștefan, în sensul aducerii inițiativelor legislative înscrise la pozițiile 21, 22, 23, 24 în continuarea punctului 4.

Vă rog să vă pronunțați prin vot.

Solicitarea a fost aprobată cu 40 de voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Există și cea de-a doua solicitare, de a nu lua în dezbatere în ședința de astăzi proiectul de lege de la poziția 13, ci în ședința de luni, din cauza absenței din țară a reprezentaților Ministerului Afacerilor Externe.

Vă rog să vă pronunțați prin vot.

Rog colegii prezenți în sală să voteze și îi rog pe domnii secretari să verifice cvorumul de ședință.

Mai sunt cinci colegi care nu au votat.

Stimați colegi, repet, este vorba de solicitarea venită din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care suntem anunțați că reprezentanții acestuia nu pot participa astăzi la dezbateri. De asemenea, repet, există prevederea înscrisă în Regulamentul Senatului că nu avem dreptul să luăm în dezbatere un proiect de lege în absența obiectivă a reprezentantului Executivului.

Vă rog, domnule senator Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Permiteți-mi o scurtă intervenție pe procedură. Știam și cred că voi rămâne cu această convingere că Guvernul este la dispoziția Parlamentului, și nu Senatul României la dispoziția unui secretar de stat care se implică în ordinea de zi a Senatului. Acel secretar de stat, care a fost înștiințat ieri, a luat act de includerea pe ordinea de zi a ședinței Senatului de astăzi a punctului 13, este în țară. Am aflat că sunt în țară și ceilalți secretari de stat. Ar fi putut să-și facă programul, ca să fie prezenți aici. Nu cred că este bine, domnule președinte de ședință, să creăm un precedent extrem de periculos, respectiv un ministru sau un secretar de stat ne spune că din diverse pricini nu vine la ședință și, ca atare, noi scoatem de pe ordinea de zi a Legislativului proiecte de lege, pentru că unii sau alții dintre reprezentanții Guvernului nu doresc să vină la această ședință. Era o cinste și o șansă în viață pentru ei să fie prezenți astăzi la o ședință istorică.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimați colegi, nu s-a pus problema să fie scoasă din ordinea de zi această propunere legislativă, ci să nu se dezbată în ședința de astăzi, ci în ședința pe care am anunțat-o, respectiv prima ședință a plenului Senatului.

Vă rog, domnule senator Ion Solcanu.

Domnul Ion Solcanu:

Domnule președinte,

Stimate colege și stimați colegi,

Știm cu toții că acest proiect de lege a provocat în Senat o dezbatere îndelungă. Știm foarte bine, de asemenea, că așteptăm cu toții să dezbatem acest proiect de lege, dar solicitarea venită de la Ministerul Afacerilor Externe este una legitimă. Noi am mai procedat astfel în Senatul României atât în această legislatură, cât și în legislaturile precedente, și anume să amânăm o dezbatere a unui proiect de lege, la solicitarea Guvernului, pentru că inițiatorul are dreptul să fie la acea dezbatere. Dacă anumite motive împiedică prezența membrului Guvernului la dezbatere, cred că trebuie să avem paciența necesară pentru a dezbate un asemenea proiect de lege în prezența reprezentantului ministerului, nu a unui secretar de stat, adică în prezența membrului Guvernului, deci a ministrului, pentru că el este cel mai autorizat să răspundă la întrebările pe care noi le vom pune.

Nu este nicio problemă, dacă mai amânăm o săptămână această dezbatere.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc, domnule senator.

Stimați colegi, ca să vedeți că nu este un moft al subsemnatului, în calitate de conducător de ședință, ci este o obligație înscrisă în articolul 97, alineatul (1) din Regulamentul pe care tot noi l-am votat, voi da citire textului în care se prevede expres că dezbaterea proiectului de lege sau a propunerilor legislative "începe cu prezentarea, de către inițiator sau de către reprezentantul acestuia, a motivelor care au condus la promovarea proiectului sau a propunerii. Guvernul este reprezentat în mod obligatoriu de un membru al său sau de un secretar de stat."

Până acum, noi nu am acceptat, în plenul Senatului, ca directori din diverse ministere să tragă concluzia, iar astăzi spunem că noi vrem să dezbatem chiar și în absența inițiatorilor. Sigur că putem să trecem peste acest Regulament, dar gândiți-vă că vom adopta o lege care nu este constituțională.

Vă rog, domnul senator Mihai Ungheanu, după care încheiem dezbaterile și voi supune votului dumneavoastră această solicitare.

Domnul Mihai Ungheanu:

Domnule președinte de ședință,

Intervin ca lider de grup și nu vreau să complicăm lucrurile, deși aș putea cere o consultare cu ceilalți lideri de grup. Amânările în legătură cu Fundația "Gojdu" sunt multe și sunt lungi. Intervenția colegului nostru Funar este îndreptățită. De ce încă o amânare? Cine ne garantează că luni nu se amână din nou dezbaterea din Parlament? Acolo scrie că prezența este obligatorie, ați citit dumneavoastră. Deci era obligatoriu ca cei care reprezintă Ministerul Afacerilor Externe să fie prezenți. Putem să avem garanția că luni sunt aici, la dezbatere? Aceasta este întrebarea. Nu vreau să mă pronunț cerând acum consultare cu liderii de grup, dar se putea apela și la această soluție, pentru că de prea multă vreme se amână dezbaterea în legătură cu acest acord între București și Budapesta.

Am venit cu această intervenție ca să previn împrejurarea de luni. Luni, trebuie să-i avem prezenți în sală pe cei care erau datori să fie prezenți și astăzi. "Obligatoriu", cum ați citit dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

În principiu, aveți dreptate. Vă rog să observați că din textul adresei înaintate de Ministerul Afacerilor Externe rezultă și o culpă a Senatului, în sensul că anunțul privind dezbaterea acestui proiect de lege a fost făcut târziu, când reprezentanții ministerului aveau deja programate alte acțiuni.

Îl invit pe domnul secretar Gavrilă Vasilescu să prezinte această adresă, pe care am primit-o aseară.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Ministerul Afacerilor Externe trimite următoarea adresă președintelui Senatului României:

,,Stimate Domnule Președinte,

Am onoarea să mă adresez Domniei Voastre, în urma primirii de către Ministerul Afacerilor Externe a comunicării privind data la care Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 183/2005 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Fundației Publice Româno-Ungare "Gojdu" va fi dezbătut în plenul Senatului, respectiv la data de 27 februarie 2008. Această comunicare a parvenit foarte târziu Ministerului Afacerilor Externe, în cursul zilei de 26 februarie 2008. În aceste condiții, din considerente de agendă a Ministerului Afacerilor Externe și a celorlalți demnitari, Ministerul Afacerilor Externe nu poate fi reprezentat corespunzător.

Față de cele de mai sus, vă adresez rugămintea de a retrage Proiectul de lege de pe ordinea de zi a plenului Senatului și de a fixa o nouă dată a dezbaterilor pentru a permite o reprezentare corespunzătoare a Ministerului Afacerilor Externe la acestea. Mulțumindu-vă anticipat pentru înțelegere, vă rog să primiți, stimate domnule președinte, asigurarea deosebitei mele considerații. Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe.

Domnului Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului României".

Semnătura este pentru Adrian Cioroianu, indescifrabilă.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi, supun votului plenului Senatului neincluderea în ordinea de zi pentru astăzi a proiectului de lege înscris la punctul 13 și propunerea ca acesta să fie prins în ordinea de zi pentru săptămâna viitoare, pentru ședința de luni. Vă rog să votați.

Cu 44 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă și 13 abțineri, solicitarea a fost aprobată.

*

Supun votului dumneavoastră proiectul ordinii de zi, așa cum îl aveți distribuit, cu cele două mențiuni făcute anterior. Vă rog să votați.

Ordinea de zi a fost aprobată cu 51 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 3 abțineri.

La punctul 1 din ordinea de zi sunt înscrise probleme organizatorice: programul de lucru al Senatului pentru perioada 3 - 8 martie 2008.

Biroul permanent împreună cu liderii grupurilor parlamentare vă propun pentru săptămâna viitoare următorul program: în zilele de luni, 3 martie 2008, și miercuri, 5 martie 2008, vor fi lucrări în plenul Senatului; marți, 4 martie 2008, și joi, 6 martie 2008, vor fi lucrări în comisiile permanente, iar vineri, 7 martie 2008, și sâmbătă, 8 martie 2008, vor avea loc activități în circumscripțiile electorale.

Vă consult dacă aveți obiecțiuni. Nu sunt. Dacă nu sunt obiecțiuni, vă rog să vă pronunțați prin vot. Rog colegii senatori să voteze.

Programul de lucru al Senatului pentru săptămâna viitoare a fost aprobat de plen cu 64 de voturi, deci în unanimitate.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 6 mars 2021, 9:29
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro