Plen
Sittings of the Senate of September 10, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.78/19-09-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 10-09-2008 Printable version

Sittings of the Senate of September 10, 2008

13. Continuarea dezbaterilor asupra Propunerii legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit la Casa de Economii și Consemnațiuni - CEC depozite pe livrete de economii cu dobândă și câștiguri și obligațiuni CEC cu câștiguri.(L285/2008) (votul pe raport și votul final se vor da în ședința de marți, 16 septembrie a.c.)
 
see bill no. L285/2008

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

La punctul 14 avem Propunerea legislativă privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit la Casa de Economii și Consemnațiuni - CEC, depozite pe livrete de economii cu dobândă și câștiguri și obligațiuni CEC cu câștiguri.

Dacă este prezent în sală domnul inițiator, îl invit la pupitru.

Nu este prezent.

Vă rog, punctul de vedere al Guvernului.

Microfonul 8, vă rog.

Domnul Eugen Teodorovici - secretat de stat în Ministerul Economiei și Finanțelor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori,

Ministerul Economiei și Finanțelor respinge propunerea legislativă referitoare la acordarea de despăgubiri bănești pentru depunerile CEC pe livrete de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme din următoarele considerente: depunerile bănești ale populației la CEC au caracter voluntar și se fac cu respectarea liberului consimțământ al depunătorului, păstrarea sumelor depuse pentru anumite perioade de timp, precum și alegerea instrumentelor de economisire sunt opțiuni liber consimțite ale depunătorului.

CEC și băncile în general, nu actualizează și nu indexează depunerile bănești, ci acordă dobânzi la depuneri, conform legii.

Despăgubirea de către stat a persoanelor care dețin astfel de instrumente nu are temei, întrucât accesul la sumele depuse nu a fost niciodată îngrădit deponenților.

Pe de altă parte, despăgubirea reprezintă repararea unui prejudiciu suferit efectiv.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Din partea comisiei, ofer cuvântul domnului vicepreședinte Viorel Ștefan.

Domnul Viorel Ștefan:

Domnule președinte,

Comisia noastră, reanalizând raportul inițial de respingere, supune spre dezbatere și adoptare plenului un raport suplimentar, prin care ne menținem punctul de vedere, adică cel de respingere a propunerii legislative.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Sunt intervenții la dezbaterile generale?

Vă rog, aveți cuvântul la punctul 14 din ordinea de zi.

Microfonul 10, vă rog.

Domnul Adrian Moisoiu - deputat:

Mulțumesc, domnule președinte.

Onorat Senat,

Fac parte dintre inițiatorii acestei propuneri legislative și aș dori ca în câteva cuvinte să vă prezint un aspect care a scăpat sau pe care Guvernul, nu am înțeles de ce, nu-l ia în considerație.

Cetățenii acestei țări, în anumite momente, acum 20-30 de ani, s-au înscris să cumpere o mașină. Cumpărarea unei mașini se putea face sub diverse forme, una dintre ele era cea cu carnete CEC de 5.000 lei și cu tragere la sorți, tragere la sorți care avea loc trimestrial și în urma căreia aveau această posibilitate, să primească ca premiu o mașină.

Aceste carnete CEC cu dobândă în câștiguri nu beneficiau de altă dobândă. Dobânda lor era că cineva, să presupunem cineva din această sală, poate ar câștiga ceva la sfârșitul acestui trimestru, o mașină... Sau poate că nu... Aceasta a implicat un risc și riscul era asumat sub forma acestei dobânzi pe care o lua numai o singură persoană dintre toți deponenții.

Iată că a trecut timpul, CEC-ul nu a plătit dobânzi, CEC-ul i-a uitat pe acești cetățeni care și-au depus banii în acest sens și în clipa de față le spune: "ce sumă ați avut dumneavoastră depusă?" "5.000 de lei." "Păi, poftiți, atunci, veniți la noi la CEC și vă restituim suma depusă în valoare de 50 de bani".

Găsesc că acest mod de a proceda este o sfidare, este o jignire care se aduce acestor oameni, acesta este subiectul acestei inițiative parlamentare.

Noi am dorit ca această sumă să poată să fie corelată și adusă la valoarea actuală și nu propunem să se restituie nominal, ci propunem să fie restituită sub formă de titluri de stat. Măcar în felul acesta să poată să fie restituită suma respectivă.

De asemenea, tot în această inițiativă parlamentară este prevăzut că trebuie rezolvată problema acelor oameni, acelor români care și-au procurat, la momentul respectiv, au achiziționat atunci de la Casa de Economii și Consemnațiuni, obligațiuni de 200 de lei, obligațiuni de 100 de lei, de 50 de lei, valorile de la momentul respectiv care se bucurau, de asemenea, de a premiu prin tragere la sorți și nu prin dobândă efectiv de creștere a valorii de 200 de la o lună la alta, ci sub forma, acestei, hai să spunem, loterii.

Iată însă că loteria a mers mai departe și, în 20 de ani, loteria nu a mai tras nimic, eu cred că este de fapt o păcăleală din acest punct de vedere.

Deci, acesta este subiectul acestei inițiative parlamentare, acesta este subiectul pe care vi-l prezentăm dumneavoastră astăzi cu rugămintea de a vă apleca cu atenție asupra acestei probleme și a lua în considerare faptul că se solicită să se acorde contravaloarea sumei corespunzătoare acesteia după 20 de ani...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, la dezbateri generale, dacă doriți să interveniți?

Domnul senator Gheorghe Fuanr, aveți cuvântul la microfonul 2, vă rog.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori,

Probabil că marea majoritate dintre membrii Senatului României au fost abordați la cabinele parlamentare sau în întâlnirile cu cetățenii de către acei români care se află în această situație la care s-a referit și distinsul nostru coleg, domnul deputat Adrian Moisoiu, respectiv cei care până în 1990 au avut, și mai au și astăzi probabil, încredere în CEC. Au constituit depozite pe livrete de economii cu dobândă și câștiguri și obligațiuni CEC, dar care, spre deosebire de alți depunători la CEC, cum este cazul celor care și-au depus bani pentru câștigarea de autoturisme DACIA și pentru care, în sfârșit, Parlamentul României, împreună cu Guvernul, a găsit o soluție de rezolvare a problemei. În cazul acestor categorii de depunători s-a instituit o discriminare.

Este necesar să găsim împreună soluția potrivită să rezolvăm această solicitare îndreptățită a cetățenilor, susținută de către parlamentari ai PSD, PC, PNL, PD-L și PRM, care sunt inițiatorii acestei propuneri legislative.

În ceea ce privește rezolvarea problemei prin acordarea titlurilor de stat, nu este o dificultate pentru Guvern.

Vă reamintesc, în încheiere, stimați colegi, faptul că la începutul anului 2005, Guvernul, prin excepție de la Legea nr. 10/2001, a vrut să fure 30 milioane de euro și să-i dea ex-regelui Mihai, prin derogare de la lege, după ce a dobândit o mulțime de proprietăți, acestea i-au fost restituite, nu i-au ajuns numeroasele miliarde pe care le-a dobândit de la poporul român, au vrut nesătuii să mai beneficieze de încă 30 milioane de euro, care ne-au astupat această hoție pusă la cale de guvernanți.

Acum însă, vă solicităm să votați cu multă responsabilitate pentru un act de dreptate.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Dacă nu mai sunt alte intervenții la dezbaterile generale, dați-mi voie să anunț că legea are caracter de lege ordinară, Senatul este primă Cameră sesizată, iar raportul întocmit de Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital este de respingere.

Mulțumesc domnului deputat Adrian Moisoiu.

Supun votului dumneavoastră raportul de respingere întocmit de comisie.

Vă rog să votați. (Rumoare)

Am impresia că am dereglat eu sistemul.

Resupun votului dumneavoastră, stimați colegi, raportul de respingere întocmit de Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital.

Vă rog să votați. (Discuții la masa prezidiului.)

Adaug, dar o adaug degeaba, întrucât nu suntem în cvorum și nu s-au pronunțat decât 23 de colegi pentru, 14 voturi împotrivă și 11 voturi abțineri. Amânăm votul.

Invit colegii senatori în sală.

Vom relua votul, inclusiv la această propunere legislativă.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule senator Gheorghe Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am o propunere pe procedură. În situații similare, luni sau în alte dăți, atunci când s-a defectat instalația votului electronic, s-a recurs la vot prin ridicare de mână, pornind de la numărul de semnături și procedând la operațiunea de scădere. V-aș ruga să acceptați același procedeu de vot.

(Conducerea ședinței este preluată de doamna senator Norica Nicolai.)

Doamna Norica Nicolai:

Domnul senator Doru Ioan Tărăcilă dorește să ia cuvântul, vă rog. Eu voiam să vă propun să luăm decizia de a epuiza dezbaterile pe proiectele de lege și apoi să ne pronunțăm cu privire la vot.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, aceasta era propunerea, doamna președinte.

Eu am greșit, întrucât în momentul în care domnul deputat Moisoiu a venit lângă mine spunând să reluăm în dezbatere propunerea legislativă la punctul 12, ca să pot vorbi cu dânsul am apăsat și am întrerupt colectarea voturilor, de aceea am și resupus votului.

Din sală: Adică este respins.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu, nici nu a trecut, nici nu a căzut. Am avut o problemă, deci trebuie să reluăm votul.

Din sală: A fost defectă instalația.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu, nu a fost defectă instalația, deci eu am apăsat și am întrerupt colectarea votului. Mulțumesc.

Rugămintea este să resupuneți la vot, sigur, după dezbaterea și a celorlalte proiecte de lege.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 22 january 2020, 6:55
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro