Ioan Chelaru
Ioan Chelaru
Sittings of the Senate of September 22, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.84/02-10-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 22-09-2008 Printable version

Sittings of the Senate of September 22, 2008

2. Declarații politice prezentate de domnii senatori:
    2.1 Ioan Chelaru (PSD) - declarație politică având ca titlu "Bilanț melancolic";

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Stimați colegi,

Din Grupul parlamentar al PSD s-au înscris la declarații politice doi colegi.

Îl invit la tribuna Senatului pe domnul senator Ioan Chelaru, pentru declarație politică, nu pentru altceva, domnule senator.

Domnul Ioan Chelaru:

Domnule președinte, Dragi colegi, Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Bilanț

melancolic" și este, cred, prima parte a acestui "bilanț".

Varianta adoptată pentru aplicarea votului uninominal, cu regula redistribuirii, nu mi s-a părut a fi, nici mie, cea mai fericită, dar legea a trecut de Camere, a fost promulgată și publicată, are și hotărâre de guvern și ordonanță ajutătoare și, ca atare, este lege.

Experiența acestor alegeri care urmează ne va determina poate, pentru viitor, să operăm modificări sau ajustări necesare pentru anul 2012.

Am trecut și eu printr-un moment de derută atunci când am realizat, cu luciditate, în ce manieră a trebuit să abordez campania electorală a acestui an, în condițiile actualei reglementări, dar m-am resemnat.

În definitiv, trebuie să ne asumăm ceea ce avem de întâmpinat.

Vă spun cu sinceritate că acum chiar îmi place ideea de a bate cu pasul drumurile Moldovei, drumurile copilăriei și adolescenței mele, de a întâlni acele chipuri complezente și calde din satele și orașele noastre, de a strânge mâini, de a fi printre oameni.

Se pare însă că pentru unii o asemenea posibilitate înseamnă o cădere din rang, o abolire de la stare și statut, altfel nu pricep de ce se întristează atât.

Sunt aceia pentru care politica nu este decât "pasul mic" între victoria partidului propriu și înflorirea averii proprii, iar interesul național se confundă pentru dumnealor cu puterea proprie și a celor din cercul restrâns din apropierea lor. Țara nu este pentru ei decât, citez: "țara mea, a dumitale, care ești cu mine, și alor noștri".

Supărați pe uninominal sunt aceia care, din frică de a nu fi cumva răsturnați din scaun și învinși în competiție, au devenit bănuitori și vicleni, intriganți și perfizi, lacomi și brutali, farisei ai discursului înverșunat și părtinitor.

Și, ca s-o spun pe șleau, stimați colegi senatori, mă refer cu deosebire la domnul președinte Băsescu și la "trompeta Carpaților", domnul Emil Boc, purtător de cuvânt și de stindard, primar, președinte și cu alte calități, mereu aruncat în față și mereu pălmuit pe din dos, amândoi sunt subiecți inepuizabili atât pentru zeflemea și ironie, cât și, în mod special, pentru un discurs serios.

Cu ceva timp în urmă îmi puneam la modul cel mai grav problema că, nefiind încă stins în conștiința publică acel cult al autoritarismului din vremea comunistă, domnul Băsescu este pasibil de o formă a grandomaniei paranoică.

Ar fi fost grav pentru el însuși, dar mai ales pentru instituțiile statului și pentru România, ca țară europeană.

Încă de când capitaliza masiv simpatia electorală, președintele părea de neînfrânt, lipsit de orice respect pentru celelalte autorități de stat, pentru lege și legalitate.

Acum nu mai am niciun frison de îngrijorare, domnul Băsescu și-a dorit atât de mult puterea încât și-a sabotat temeinic și temerar autoritatea.

Deși pare un tip spontan, la dânsul nimic nu este spontan și, ca atare, a încercat să aranjeze totul, să ajute întâmplarea spre propriul folos și să se camufleze într-o sumedenie de adaosuri, a intenționat să fie decis și precis, dar a reușit să rămână patetic, de exemplu: bate palma cu Grupul parlamentar al PRM, și se duce acum să-i bată pe spate, prietenește, pe secui și maghiari în Harghita și Covasna, asta după ce a pozat vizibil iritat de asocierea cu un partid, de altfel, onorabil.

A vrut să se comporte sportiv și militărește, dar a fost apucat și de alte jubilații jucăușe, conspirații, învoieli de pahar, aranjamente de culise.

Fatalmente, nu i-a ieșit nimic pe niciun plan, dar e rezistent, inamovibil, statuar.

În varii momente dă dovadă de duioasă omenie, pentru că sub mina prezidențială zace un suflet cald, atât de cald încât în săptămânalele vizite, însoțit de fiecare dată, în mod obligatoriu, de viitorii candidați ai Grupului parlamentar al PD-L, pe care le face în zonele inundate și sinistrate, încearcă să usuce mlaștinile create cu simpla prezență și... doar atât.

Holocaustul îi umezește ochii, măreția și momentele încrucișării de destin îl zguduie de plâns...

Bine că nu are paranoia, deși îmi închipui că pacostea uninominalului îl înnebunește de cap.

Încă un lucru care pare să nu-i fi ieșit la socoteli.

Stimați colegi, În data de 5 septembrie 2008 domnul Emil Boc anunța public o conspirație grandisimă, de blocare a votului uninominal.

Artizanii acestui plan eram, ca de obicei, vinovatul de serviciu, noi, PSD-ul, și partidul de la guvernare, PNL.

Complici la tărășenie, nimeni altul decât PRM.

Argumentația teoriei este elucubrantă și, tocmai de aceea, pentru adepții scenariilor, se crede, credibilă.

În urma negocierilor dintre PSD, PNL și PRM s-ar fi aranjat blocarea uninominalului, citez: "în două trepte".

Nu vă reproduc toate "dezvăluirile de taină" ale avocatului Boc, închipuitele dovezi de mâna a doua, nici nu are rost, dar trebuie să recunosc în acest moment că PD-L este cel mai expus în fața uninominalului, pentru că are criză de oameni în teritoriu.

Apropo, întrebați-l pe celebrul lider Pinalti cât l-a costat racolarea unor potențiali candidați PD-L de pe lista nesfârșită a neocomuniștilor PSD-iști. Și nu este pregătit, s-ar părea, pentru o înfrângere, mai ales că în joc este vorba de orgoliul lui Băzeus.

PD-L este cel care dorește votul pe listă, nu noi.

PSD este un partid trecut prin viață, acuși, acuși partid istoric, cu greu am mai putea fi maziliți de pe scena politică.

Știți ce mă uimește la unii lideri de vârf ai PD-L? Vă mărturisesc că printre alte treburi îl urmăream astăzi, din nou, pe domnul Boc, cu unicameralul.

Ei bine, au un fel ciudat de a se lua în serios când se mișcă printre realități neînsemnate și trecătoare, sunt mici.

Primarul Clujului, de exemplu, face cu emfază o declarație.

La câteva zile sau ore afirmă contrariul, iar în loc să se pardoneze rezonabil pentru eroare ne face pe toți surzi, cu alte cuvinte, voi ați înțeles prost, eu am spus bine...

Urmează, evident, tirade stridente ale unui vorbitor versat, logoreic, dar tot în clasele primare.

Șmecheria asta merge, dar nu de fiecare dată.

O doamnă blondă tricotează în direct pe un post TV, ca să facă dovada că este o femeie normală, cu o viață normală, care gătește, tricotează, merge la biserică sau în alte locuri omenești.

Stimată doamnă Elena U, femeile obișnuite nu tricotează sâmbătă seara, noaptea târziu sau duminica nici măcar fulare pentru înfrigurata campanie electorală ce urmează.

Lăsați, vă rog, nu trebuie neapărat să păreți drăguță, s-ar putea să nu aveți șanse la vot.

Stimați colegi, Cine se teme să piardă pierde!

Cândva, Alexandru Macedon a fost înștiințat că Filip, cel mai drag doctor al său, a fost plătit să-l otrăvească, dar Alexandru nu a ezitat să soarbă cupa întinsă de doctorul său, fiind mai dispus să moară decât să trăiască urgia de a fi trădat de prieteni, și nu a greșit, a rămas în istorie nu doar pentru cuceririle lui, ci și pentru reala sa disponibilitate pentru dialog și pentru considerația care mergea până la prețuire pentru adversarii săi politici și militari.

De asta adversarii îl prețuiau, la rândul lor.

N-am dat această pildă întâmplător, deși este la fel de adevărat că nu sunt aici să dau sfaturi unor lideri sau partide...

Nimic nu mă oprește însă să dezvălui public pierderile pentru țară, care s-au produs pentru că un președinte se vrea singur contra tuturor, pentru că a intenționat să sporească pârghiile de putere, pentru că Parlamentul a fost decredibilizat sistematic, pentru că în zona politicii portocalii se ivesc tot mai smintite și mai populiste idei pragmatice de reformă constituțională, reforme ale sistemului politic, guvernamental, judiciar.

Am pierdut cu toții pentru că ați pierdut dumneavoastră măsura și ați căpătat un sindrom al siguranței nemăsurate de sine odată cu alegerile din 2004.

Nu ați negociat nimic, nu ați avut considerație și reverență pentru opoziție și pentru oponenți.

Dumneavoastră sunteți perdanții pe termen lung de data asta, confirmarea va veni la nenumăratele alegeri care ne așteaptă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 23 février 2020, 13:23
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro