Gheorghe Funar
Gheorghe Funar
Sittings of the Senate of September 29, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.89/09-10-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-12-2019 (joint)
12-12-2019 (joint)
12-12-2019 (joint)
11-12-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 29-09-2008 Printable version

Sittings of the Senate of September 29, 2008

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.5 Gheorghe Funar (PRM) - declarație politică având ca subiect Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali;

Doamna Norica Nicolai:

................................................

Aveți cuvântul, domnule senator Funar, și, în același timp, vă urez "La mulți ani!".

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, doamna președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori, Am să vă rețin câteva minute atenția în legătură cu o lege despre care se vorbește, cea a votului uninominal, și în care nu scrie - nici în titlul ei, nici în conținut - despre votul uninominal.

Avea perfectă dreptate domnul senator Adrian Păunescu când spunea că avem de-a face cu o ruletă nebună.

Am studiat, probabil că la fel ca și dumneavoastră, cu mult interes și Legea nr. 35/2008, și Ordonanța Guvernului nr. 97 din 27 august 2008, și alte ordonanțe și hotărâri de guvern date în aplicarea legii de bază.

Probabil că puțini dintre dumneavoastră au sesizat faptul că nici măcar în titlul legii nu se vorbește despre votul uninominal.

Se discută despre uninominal, dar nu scrie nicăieri despre acest lucru.

Și, în fond, nu avem de-a face cu o lege a votului uninominal, ci, spre deosebire de Legea nr. 273/2004, care prevedea votul pe liste de partid, pe verticală - candidații pentru Senat și Camera Deputaților fiind înscriși pe verticală -, de data aceasta, prin Legea nr. 35/2008, candidații partidelor politice sunt înscriși după sistemul oltenesc, domnul Mircea Geoană asumându-și paternitatea acestei legi.

După sistemul oltenesc, toți sunt pe locul întâi, dar în colegii uninominale.

În rest, nu este vorba despre niciun vot uninominal.

După aceste lansări fastuoase de zilele trecute ale candidaților la alegeri, am revăzut și am studiat din nou legea, ca să văd unde scrie "uninominal".

În titlul legii - Lege pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului - nu se face precizarea "prin vot uninominal".

În tot cuprinsul legii nicăieri nu scrie despre votul uninominal niciun cuvânt.

Se definește ce este un colegiu uninominal și, apoi, referitor la desemnarea candidaților, care sunt candidați uninominali, se precizează că desemnarea candidaților este o procedură de adoptare de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale a deciziilor cu privire la propunerile de candidatură.

Deci candidații sunt propuși de partide, nu candidează ei uninominal pentru că așa ar dori acei candidați, propunerea de candidatură aparține partidelor.

Ca să se poată fura în voie la viitoarele alegeri preconizate de alianța româno-maghiară PNL-UDMR, a fost redefinită frauda electorală.

Ca urmare, dacă acordați puțină atenție, doamnelor și domnilor senatori, textului din lege referitor la frauda electorală, veți constata că se poate fura în voie cât se dorește și de către cine dorește, și nimeni nu va păți nimic.

Ce spune legea?

"Frauda electorală este orice acțiune ilegală care are loc înaintea, în timpul, după încheierea votării sau în timpul numărării voturilor și încheierii proceselor-verbale și care are ca rezultat denaturarea voinței alegătorilor și crearea de avantaje concretizate prin voturi și mandate în plus" - mandate în plus nu pot fi, pentru că avem un colegiu cu un singur mandat -, deci "mandate în plus pentru un partid, alianță sau candidat independent."

Ce mai apare în această lege și prea puțin a fost sesizat și abordat în dezbateri publice? Faptul că organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale le este aplicabil același regim juridic ca și partidelor politice.

Mai mult, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune aceeași candidatură pentru Camera Deputaților în mai multe colegii uninominale.

Am căutat, doamnelor și domnilor senatori, în tot cuprinsul Legii nr. 35/2008 alte referiri la votul uninominal.

Nu am găsit niciuna, nici în titlu, nici în cuprins.

Guvernul, constatând că în faza de aplicare a acestei legi sunt foarte multe probleme, a venit și a adoptat în 27 august Ordonanța de urgență nr. 97/2008, neconstituțională, prin care modifică drepturile electorale și ajunge la concluzia de a modifica inclusiv art. 47 alin. (2) din lege și precizează "Biroul Electoral Central stabilește partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care îndeplinesc pragul electoral".

Observați, doamnelor și domnilor senatori, că nu avem de-a face cu așa-zisul vot uninominal, ci cu o alegere a candidaților propuși de partidele politice într-o listă orizontală.

Intră în viitorul Parlament numai cei care depășesc pragul electoral al partidului, alianței politice sau electorale pe lista cărora s-au înscris.

Deci, din cei 456 de viitori senatori și deputați, este posibil, de pildă, ca 300 dintre ei să candideze pe listele unor partide considerate mici, după sondajele manipulate și date publicității mai ales acum în preajma viitoarelor alegeri, și, pentru că partidele pe lista cărora ei au candidat nu întrunesc pragul de 5%, aceștia nu devin senatori sau deputați, dar au fost aleși cu 90%, 95%, 98%.

Nu știu cine îi poate explica lui Gigi Becali, care are o minte ageră, că a câștigat cu 97% în colegiul în care candidează pentru Camera Deputaților, se pare în București, dar că el nu devine deputat pentru că partidul lui nu a întrunit 5%.

Ce propunem noi, cei din Partidul România Mare, Guvernului, care se tot joacă de-a modificarea Legii electorale prin ordonanțe și am înțeles că are pregătită arma la picior, varianta B a legislației în domeniul electoral, chiar și C, prin care să modifice, printr-o ordonanță de urgență, legislația în domeniul electoral, și dacă țineți, și țineți mulți dintre dumneavoastră la votul uninominal, este să se elimine pragul electoral.

Toți cei care câștigă în colegiul în care candidează și obțin aceste voturi cu mai mult de jumătate plus unu din numărul alegătorilor să devină senatori sau deputați, iar accesul în viitorul Parlament să nu fie legat de pragul electoral.

Colegii din grupul nostru parlamentar au făcut niște calcule și au ajuns la concluzia că acest prag electoral de 5% înseamnă 7 senatori și 16 deputați.

Ce prevede actuala lege? Că "poate deveni partid parlamentar și acela care are 3 candidați care se situează pe locul I în colegiile în care candidează pentru Senat și 6 candidați care se situează pe locul I în colegiile în care candidează pentru Camera Deputaților".

Deci 3+9 reprezintă justețea acestei legi.

Un partid politic să intre cu 7 senatori și 16 deputați, iar alt partid politic sau altă organizație a unei minorități naționale, dacă are 3 candidați pe locul I la Senat, respectiv 6 pe locul I la Camera Deputaților, subliniez, fără să fi câștigat în aceste colegii, să devină parlamentar.

Se intră la redistribuirea voturilor și este posibil ca toți cei 9 să nu devină senatori sau deputați, dar legea spune că acel partid este parlamentar fără să aibă parlamentari.

Ce mai propunem noi, cei de la Partidul România Mare, în afară de eliminarea pragului electoral, pentru a se realiza în fapt un vot uninominal, să se ajungă la ceea ce, în sfârșit, la cererea cetățenilor, s-a ajuns printr-o lege votată în Parlament: "să se interzică migrația politică a aleșilor locali".

Acest lucru s-a realizat deja și marea majoritate a cetățenilor sunt foarte mulțumiți.

Nu s-a stopat însă migrația politică a celor aleși în Senat și Camera Deputaților.

Se insistă de către cei care sunt adepții așa-zisului vot uninominal și aduc ca argument că este foarte importantă legătura dintre cel care va fi ales și cetățeni și așa mai departe, dar cel ales nu are nicio interdicție legală după ce a fost ales.

De exemplu, cei de la Partidul Conservator sunt obișnuiți să treacă de la un partid la altul, așa cum am avut și noi, de la Partidul România Mare, achiziționați de Partidul Conservator.

Aceștia își schimbă culoarea politică și se pune problema ce legătură mai există între cel ales uninominal, senator sau deputat, și alegător, dacă după alegeri, în funcție de anumite interese, pleacă la alt partid politic?

Iar noi propunem Guvernului ca printr-o ordonanță de urgență, dacă tot dorește să perfecționeze legislația în domeniul alegerilor, să stabilească "... încetează de drept mandatul senatorului sau deputatului care, ales în baza acestei legi, își schimbă culoarea politică".

Sperăm, astfel, să contribuim împreună la îmbunătățirea acestei legislații și, la primăvară, când ajungem să votăm, să avem o lege bună.

Vă mulțumesc. (Aplauze).

(Din acest moment conducerea ședinței este preluată de domnul Doru Ioan Tărăcilă, vicepreședinte al Senatului).

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumim.

Felicitări, domnule senator!

Ați făcut extrem de multe propuneri.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 13 décembre 2019, 19:25
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro