Adrian Păunescu
Adrian Păunescu
Ședința Senatului din 20 octombrie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.102/30-10-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
04-12-2019
27-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 20-10-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 20 octombrie 2008

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.8 Adrian Păunescu (PSD) - declarație politică referitoare la: personalitatea și activitatea de senator a domnului Nicolae Văcăroiu; dezastrul politicianismului și șovinismului maghiar.  

Doamna Norica Nicolai:

................................................

Conform programului de lucru care v-a fost prezentat, noi ar fi trebuit să încheiem declarațiile politice la ora 16.30, pentru că avem de adoptat un număr semnificativ de inițiative legislative.

În aceste condiții, domnule senator Adrian Păunescu - pentru că noi v-am așteptat în timpul alocat declarațiilor politice, iar din partea Grupului parlamentar al PSD nu a fost prezent nimeni -, rugămintea mea este să vă rezumați la 10 minute, ca la ora 17.00 să încheiem și să putem trece la ordinea de zi, fiind astăzi și transmisiune radio pentru întrebări și interpelări și având foarte multe probleme organizatorice.

Domnul Adrian Păunescu:

Constat că, pentru a multa oară, am nefericita ocazie de a fi ultimul și de a fi obligat să-mi limitez declarația. Mă rog, asta este situația!

Aș vrea, înainte de a trece la declarația propriu-zisă să spun câteva cuvinte despre un om care pleacă în aceste zile din Senatul României, despre cel care a fost timp de 8 ani președintele acestui Senat și a avut, după opinia mea, un rol important în echilibrul și stabilitatea Camerei superioare a Parlamentului. Îi mulțumesc lui Nicolae Văcăroiu pentru acești ani petrecuți împreună.

Nu am niciun motiv să mă bucur că pleacă, asta chiar în situația în care dumnealui spune că merge să-și fac meseria. Este vorba de un om care a știut și când să ezite, l-am văzut în ședințele noastre căutând soluția, e un om care nu și-a lăsat psihicul la garderobă sau în biroul pe care l-a ocupat atâta vreme.

E un om care a arătat în multe ocazii că este, realmente, viu, că este realmente preocupat de problemele Senatului și de marile probleme ale țării. (Discuții în sală.)

V-aș ruga, mai încet, domnule senator Tănăsescu, aici vorbește un om.

Doamna Norica Nicolai:

Și eu îl rog pe domnul senator Claudiu Tănăsescu să vorbească mai încet la telefon.

Domnul Adrian Păunescu:

Așa că, în orice condiții, Senatul României va rămâne marcat de prezența și de activitatea, în acești ani, a unui om excepțional, a unui om care deși nu a fost și nu e un maestru al cuvântului, a fost un maestru al faptei și al echilibrului.Îi mulțumesc și, împreună cu dumneavoastră, îmi permit să îl aplaud. (Aplauze puternice)

Pe scurt, ceea ce voiam să vă spun în declarația politică.

Forumul civic al românilor din județele Harghita și Covasna acuză pe liderii maghiarilor organizați, de acțiuni provocatoare care destabilizează buna conviețuire interetnică și împiedică dezvoltarea zonei.

E datoria mea de intelectual român, de fiu al acestei țări, de senator al Partidului Social Democrat, să mai fac câteva precizări, să vedeți ce anume simt oamenii din zonă că li se întâmplă.

I-a stupefiat recenta declarație a liderului UDMR, Marko Bela, conform căreia copiii români din zonele în care trăiesc maghiari trebuie să învețe ungurește.Mai bine s-ar ocupa domnul senator Markó Béla de copii maghiarilor care trebuie să învețe limba oficială a țării în care trăiesc, dar, așa cum spun oamenii din Forumul Civic al Românilor din aceste județe, este exact la prigoana hortistă, din vremea ocupării Ardealului de Nord. Acestea erau trebuințele.

Trebuie să învățați ungurește pentru că altfel pățiți ce au pățit ăia la Ip, de la Trăznea, de la Moisei, de la Mureșenii de Câmpie, de la Sucutard și anume, li s-a băgat baioneta în piept, ca să fie cu toată convingerea ungurizați.

Așa ceva nu mai putem permite și cred că, măcar în penultima lună a Senatului României, ar trebui să luăm o atitudine hotărâtă față de acestea toate.

La cursurile extensiei din Sfântul Gheorghe, ale Universității Babes-Bolyai și ale Liceului de Artă din Miercurea Ciuc, discursurile au fost rostite exclusiv în limba maghiară, într-un dispreț total față de Ministerul Educației și Cercetării din România și față de studenții români prezenți la eveniment.Și față de România.

Acestea nu mai sunt semne de civilizație și de europenizare, ci semne de batjocură și batjocura aceasta există și pentru că noi, ca autorități suntem slabi, ne comportăm ca și când ne-ar fi frică, parcă am fi ilegitimi în propria noastră țară.

Consiliul Județean Covasna a dat aprobare pentru cheltuirea a 2 miliarde 800 milioane de lei din bani publici pentru reamplasarea la intrarea în localitatea Chichiș, la granița dintre Covasna și Harghita, a unui panou, menit să marcheze hotarul așa-zisului Ținut Secuiesc. Sfidare pe față, batjocură pe față!Primăria Municipiului Sf. Gheorghe a declanșat dezbaterile politice pe tema proiectului de hotărâre inițiat de PC Maghiar ce vizează organizarea pe 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naționale a României, în ziua alegerilor și la a 90 aniversare a Marii Uniri, a referendumului pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și postarea pe site a Statutului privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Colegul nostru, domnul senator Gheorghe Funar, care este un bun cunoscător al problemei acesteia în genere, ne-a arătat aici ce conține acest statut și noi îl știam de la Statutul autonomiei culturale, când tot ce nu părea de îngăduit, legal, era trecut la domeniul cultural. Acum, se merge pe față. Copiii români trebuie să învețe ungurește. E curioasă intenția președintelui Ungariei, Sólyom Laszló, de a vizita în particular, Harghita și Covasna (în particular, cum adică? Vin numai pantofii?).

Cum poate un președinte să meargă particular într-o țară vecină? Merg ciorapii domnului Sólyom Laszló, pe căi lăturalnice? Nu!Iată ce vrea dânsul! Să viziteze județele Covasna, Harghita și Mureș pentru comemorarea Revoluției maghiare din 1956.

De ce în România? De ce se dorește asta? De ce dorește el? De ce dorește dânsul? De ce dorește Excelența-sa această provocare?Văd că dânsul nu are cuvânt în țara dânsului, dar vrea să aibă cuvânt în țara noastră.

Sigur că există, din fotbal, și un anumit de șut, într-un anumit loc al organismului, el poate fi reinventat, dar trebuie să fie cineva cu mână forte care să știe ce este democrația și ce este batjocura la adresa democrației și această avaritate trebuie să fie la București.

În fine, dumnealui vrea să se întâlnească și cu reprezentanții Asociației Ceangăilor Maghiari din Moldova și cu reprezentanții Consiliului Național Secuiesc, organizații pe care dânsul e foarte doritor să le aducă la un numitor comun.

Toate acestea ne fac să credem că marile noastre probleme economice și sociale nu-i interesează pe acești lideri etnici, ei vor pur și simplu să-și electrizeze, mă tem să nu-și electrocuteze electoratul, cu aceste nebunii. Sigur că nu se poate face nimic, așa cum vor ei! Eu am aici istoricul tuturor încercărilor și provocărilor lor, la toate autoritățile internaționale, în grup, câte unul, grămadă, au vrut, au cerut, nu au avut niciun spor, însă ei doresc pe de-o parte să creeze un învăț al dezastrului, să ne obișnuim și să facă pași mici către ceea ce îi interesează, au și făcut, sub ochii noștri, dar pe de altă parte, îi interesează foarte mult să-și narcotizeze electoratul, pentru care nu au făcut nimic, sub aspect economic și social. Atunci când Președintele României a fost în zonă, oamenii asta îi spuneau, că nu sunt locuri de muncă și că au un nivel de viață scăzut.

De altfel, problema aceasta ar trebuie să ne preocupe și pe noi, ca majoritari, și să nu lăsăm pe nimeni, pe fondul acestei nemulțumiri, să injecteze eroare în vinele acestor oameni sărmani și care de foarte multă vreme sunt mințiți și asmuțiți împotriva altor sărmani, românii, de care văd că ne interesăm mai ales la alegeri.

În această vreme se întâmplă toate, dar ele ne demonstrează cât de mincinoase au fost promisiunile făcute chiar aici în acest Senat de lideri ai UDMR care ne spuneau că îi interesează doar autonomia culturală. Nu e destul că au tot ce le trebuie, că au dreptul la propria cultură, că au dreptul la propria cultură, la propria limbă, că e prevăzut în Constituție dreptul de a merge în justiție și a se apăra în limba lor. Dacă nu erau unii dintre noi, și mă bucur să fi fost printre aceia, acel drept devenea o lipsă de drepturi pentru români pentru că nu se intenționa traducerea acestor apărări în justiție.

Nu-i satură faptul că sunt, de ani și ani de zile, la guvernare, la București, nu la Budapesta, nu-i interesează pe problema pe care o pun dânșii contravine drumului european al tuturor țărilor din această zonă, drumului către o compatibilizare a popoarelor și a statelor.

Ei și cei ca ei au făcut prăpăd pe unde au lucrat și în fosta Iugoslavie, și în fosta Cehoslovacie și văd că vor să facă și în ceea ce cred ei că va fi fosta Românie.

Nu știu de câte ori ne vom mai putea vedea și nu știu dacă vom mai putea vorbi despre acestea toate. Sunt foarte multe lucruri neplăcute, triste, dureroase de spus, dar cred că aceasta era o urgență.

Este urgent să depășim acest dezastru al politicianismului și șovinismului antiromânesc, și să facem o politică înțeleaptă și de compatibilitate, cu toți frații noștri, indiferent de nația lor, de sângele care le curge în vine.

Închei spunându-vă ceea ce scriam în urmă cu 16 ani:

"De-ar fi să n-avem soră și nici frate,
De-ar fi să fim doar fuga unui cal,
Fără crâcnire le-am răbda pe toate,
Dar nu putem trăi fără Ardeal". (Aplauze puternice.)

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc, domnule senator.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 7 decembrie 2019, 16:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro