Plen
Ședința Senatului din 20 octombrie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.102/30-10-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
11-12-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 20-10-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 20 octombrie 2008

3. Demisia domnului Nicolae Văcăroiu din calitatea de senator și din funcția de președinte al Senatului, în urma numirii sale ca președinte al Curții de Conturi.

Doamna Norica Nicolai:

................................................

Tot la probleme organizatorice sunt înscrise în ordinea de zi o serie de cereri care vizează demisia din funcția de senator.

Dau cuvântul domnului președinte Nicolae Văcăroiu.

Domnule Eckstein, doriți să demisionați și dumneavoastră? Văd că v-ați apropiat de microfon.

Aveți cuvântul, domnule președinte.

Domnul Nicolae Văcăroiu :

Mulțumesc foarte mult.

Stimată doamnă președinte de ședință,

Stimate colege și stimați colegi,

Cu mari emoții și cu un pic de tristețe - de ce să vă ascund acest lucru -, vin la tribună pentru a vă anunța demisia mea din funcția de președinte al Senatului, din cea de senator și, separat, din Partidul Social Democrat.

N-am crezut că va fi așa de greu, iar ieri-alaltăieri, acasă, cu specificul acestei perioade pe care o trăiesc - poate zilele cele mai grele din viața mea -, după ce am luat decizia, împreună cu colegii de partid, de a candida la funcția de președinte al Curții de Conturi, cu alte cuvinte, realizând o reîntoarcere la profesia mea de bază... Stând acasă - observați că este pentru prima oară când sunt fără insigna de senator -, mi-am scos din toate costumele această insignă. Toate costumele mele aveau insigna de senator. Indiferent unde mă duceam, era nelipsită, pentru că am purtat-o cu mândrie, cu gândul că, în calitatea pe care o am, aceea de senator al României, contribui cu o mică părticică la tot ce înseamnă o legislație modernă în folosul cetățenilor, în folosul oamenilor.

A fost foarte greu și este enorm de greu - mulți dintre dumneavoastră cunoașteți acest sentiment - atunci când te desparți și pleci la alt loc de muncă, lăsând în urmă colective de oameni, colegi, aparat tehnic și așa mai departe.

De ce ? Pentru că un sfert din viață - dacă ar fi să socotesc vechimea mea profesională -, cam 25-30% am petrecut în Senatul României, adică 12 ani.

Cu mulți dintre dumneavoastră am colaborat de-a lungul acestei perioade, cu unii de 6 ani, cu alții de 4 ani, și este foarte greu când sosesc astfel de momente în viața ta.

Sincer, vreau, în primul rând, să vă mulțumesc pentru toți acești ani. Am avut împreună o colaborare, aș spune, excelentă. Am încercat să respect ceea ce am promis, și anume să fiu un președinte al tuturor senatorilor.

Dacă în tot acest interval de timp și mai ales în ultimii 8 ani am supărat pe cineva, îmi cer iertare. Se mai poate întâmpla și așa ceva, dar vreau să știți că am ținut la dumneavoastră și țin la dumneavoastră.

Mă leagă de dumneavoastră enorm de multe amintiri plăcute, dar și disputele pe care le-am avut de-a lungul perioadei, dispute care sunt normale, sunt firești.

Totul este să mergem înainte, să facem un pas cât de mic, dar să-l facem, în marea responsabilitate pe care am primit-o din partea cetățenilor de a veni în Parlament și a scoate legi de calitate.

Vreau să mulțumesc colegilor cu care am lucrat de-a lungul timpului, a celor 8 ani, aș spune a celor 10 ani în Biroul permanent al Senatului, liderilor de grup parlamentar, președinților de comisii, tuturor colegelor și colegilor pentru modul în care am reușit să nu ne certăm, ci, din contră, să discutăm cu calm, chiar dacă am avut puncte de vedere diferite și, în cele din urmă, să ajungem cât de cât la un numitor comun.

Vreau, de asemenea, să vă mulțumesc cu toată sinceritatea pentru votul de încredere pe care mi l-ați dat și mie, și colegilor mei care vin cu mine la Curtea de Conturi, pentru a primi această învestire.

E adevărat, iau cu mine încă trei colegi senatori: pe domnul senator Aron Popa, pe doamna senator Verginia Vedinaș, pe domnul senator Ștefan Pete. Să aveți convingerea că vom face acolo o echipă unită, sudată, fără culoare politică, dar care să acționeze pentru ca această instituție fundamentală a statului să-și îndeplinească cu adevărat îndatoririle pe care le are, și anume acelea de a supraveghea ca banul public să fie cheltuit în conformitate cu legea și, bineînțeles, cu maximă eficiență, eficacitate.

Vom depune eforturi în această direcție, împreună cu toți ceilalți consilieri de conturi pe care dumneavoastră i-ați votat recent în plenul celor două Camere.

Sunt convins că vom avea o colaborare excelentă - mă refer la viitorul Senat și la Curtea de Conturi -, pentru că suntem obligați, periodic, să prezentăm rapoarte de activitate, rapoarte publice, în plenul celor două Camere, dar și, la solicitarea dumneavoastră, să derulăm unele controale pe diferite tematici pe care le sugerați.

Mă refer la dumneavoastră pentru că sunt convins că majoritatea dintre cei care sunteți astăzi aici veți fi și senatorii de mâine. Este o bătălie grea. Intrăm pentru prima oară pe noua formulă electorală, pe acest vot uninominal. Nu este ușor, dar așa cum vă cunosc, calitățile deosebite pe care le aveți, sunt convins, vă vor da câștig de cauză. Sunt convins că electoratul va fi de partea dumneavoastră.

Vreau sincer să vă spun, stimați colegi, că avem în spatele nostru o echipă care înseamnă serviciile de specialitate ale Senatului, aparatul tehnic, foarte multe colege, foarte mulți colegi de care trebuie să avem grijă, pentru că sunt oameni deosebiți.

Chiar dacă au mai fost unele probleme uneori, muncesc de dimineață până seara pentru ca noi să avem totul la dispoziție pentru a ne face treaba în comisii, în munca de zi cu zi sau cu prilejul unor delegații reprezentând România în diferite organisme internaționale. E o întreagă bucătărie care nu este ușoară.

Am avut norocul, în cei opt ani de zile cât am fost președinte al Senatului, eu și colegii mei din Biroul permanent, să avem cu adevărat o echipă excelentă. O parte dintre dânșii sunt aici, în sală. Vreau să le mulțumesc sincer pentru eforturile pe care le-au făcut ca instituția Senatului să funcționeze cât mai aproape de normalitate, pe cât se poate, la parametrii pe care ni-i dorim și pe care îi numim "parametri optimi".

E greu de atins parametrul optim, dar, în orice caz, s-a lucrat la un nivel, la un standard destul de ridicat.

Aici și-au făcut, cu prisosință, datoria și secretarul general al Senatului, și șefii de departamente, directorii tuturor direcțiilor, funcționarii publici parlamentari, până la ultimul salariat. Contează enorm să ai la bază un aparat experimentat, bine pregătit, care știe ce are de făcut. Vreau să le mulțumesc sincer.

Doresc să mulțumesc foarte mult colegilor din presă.

Au fost permanent alături de noi și alături de mine în această perioadă. Critica, cred, ne-a prins bine și ne-a permis să luăm o serie de măsuri, chiar dacă n-am făcut așa tam-tam, să spunem, dar am fost în permanență atenți cum să facem ca anumite greșeli, erori să fie corectate din mers, ca lucrurile să meargă bine în Senatul României.

Nu este ușor, în fiecare zi, să fii prezent aici, să te informezi, să vezi ce se mai întâmplă la o comisie, la alta, să dai cât mai multe știri și, dacă se poate, cât mai corecte, astfel încât opinia publică, cetățenii României să fie informați.

Stimați colegi, foarte pe scurt, doresc să vă spun câteva lucruri. O să vă prezint un material, o sinteză foarte scurtă, un material pe care o să vi-l dau și dumneavoastră pentru a putea răspunde, în legătură cu ce am făcut în Parlamentul României, la întrebările care, probabil, vi se vor pune atunci când veți merge în campania electorală.

În legislatura 2000-2004 - mulți dintre dumneavoastră au fost și atunci împreună cu mine -, Senatul a dezbătut un număr de 2142 de proiecte de lege primite de la Guvern și 724 de propuneri legislative, adoptând, în acest interval de patru ani, 2500 de legi. Nu am pus la socoteală proiectele de lege care au fost respinse de către Senat, ci numai pe cele pe care le-am amendat, adoptat și propus președintelui României spre promulgare.

Ei bine, în perioada 2004-2008, până astăzi, Senatul a dezbătut 1435 de proiecte de lege. Mai puține, e adevărat, dar în schimb am avut 2178 de inițiative legislative ale colegilor senatori și deputați, față de 724 în perioada 2000-2004.

Am adoptat, până la ora actuală, 1800 de proiecte de lege care privesc domenii diverse, cum ar fi: fiscal, financiar, juridic, probleme de mediu, economie, sănătate, învățământ, cultură... Deci putem spune că, la propunerea Guvernului sau prin inițiative legislative, am acoperit toată gama de probleme și am reușit să dăm societății legi care nu aș spune că sunt perfecte, dar sunt legi bune în contextul în care ar fi respectate cu adevărat.

Sigur că la acestea se adaugă proiectele de lege complexe, mă refer la coduri de tot felul, fiscale, penale, civile, pe unele dintre ele le-am votat, acum le reluăm, poate că vor fi mai bune, mă refer la întregul proces complex de revizuire a Constituției din 2003. Un lucru este cert, și anume că munca noastră nevăzută din comisiile permanente, acolo unde ne place să spunem că este laboratorul în emiterea avizelor și în elaborarea rapoartelor, ne permite de multe ori ca în dezbaterile din plen să luăm decizii foarte rapide atunci când o lucrare este bine făcută, iar un raport are argumente suficiente.

Controlul parlamentar a fost și el la înălțime, aș putea spune că s-a ridicat la un nivel superior față de legislatura 2000-2004. Iată, de pildă, dacă în 2000-2004 s-au adresat 896 de întrebări și 718 interpelări, în legislatura actuală s-au adresat 2260 de întrebări și 1418 interpelări, de două ori și jumătate mai mult decât în legislatura anterioară. Să știți că tot spectrul politic din Senat a avut o activitate intensă, cu toții am simțit acest lucru, eu, în calitate de președinte de ședință, și colegii mei vicepreședinți, care au exercitat funcția de președinte de ședință.

De asemenea, dacă în 2000-2004 au fost dezbătute 15 moțiuni simple și 2 moțiuni de cenzură, până în prezent, în actuala legislatură, am avut în Senat 12 moțiuni simple și 5 moțiuni de cenzură, din care, 2 moțiuni simple, au și fost adoptate.

Activitatea politică a colegilor senatori, de asemenea, prezintă un plus în această legislatură, față de legislatura anterioară. Au fost 1264 de declarații politice, până la ora actuală, fără cele de azi. Deci, iată, dacă le adăugăm și pe cele de azi, 1270, față de 1234 de declarații politice în legislatura 2000-2004.

Aș adăuga, stimați colegi, activitatea de diplomație parlamentară a Senatului, care a fost una intensă prin delegațiile care ne reprezintă în plan internațional, în diferite organisme internaționale. Putem spune, fără să greșim, că România a avut o contribuție activă, mă refer la Consiliul Europei, OSCE, Inițiativa Central Europeană, CEFTA, NATO, Uniunea Europeană. Parlamentarii români sunt respectați pentru calitatea luărilor de cuvânt, pentru opiniile pe care le exprimă pe diverse probleme deosebit de complexe cu care se confruntă astăzi omenirea. Nu intru acum în detaliu pentru că ar însemna să vă fac o prezentare de două, trei ore, iar eu vreau să închei. Cert este însă că preocuparea a fost de a dezvolta parteneriate cu toate parlamentele, nu numai din statele vecine, dar în mod deosebit cu cele din țările membre ale Uniunii Europene, cu țările din imediata noastră vecinătate. Faptul că astăzi, mai mult ca oricând, parlamentele naționale au un rol tot mai important, prevăzut chiar prin statutul constituțional al Uniunii Europene, prin tratatul constituțional, spune mult. Sigur că, în viitor, această activitate externă se va regăsi cu și mai mare intensitate, inclusiv la nivelul Senatului României.

Stimați colegi, aș reaminti că anul 2004, un an extrem de important, a fost anul în care am marcat 140 de ani de la atestarea documentară a Senatului României, prilej cu care, cunoașteți foarte bine, au avut loc o serie de manifestări, au apărut o serie de lucrări de amploare, pe care le aveți la dumneavoastră în bibliotecă, legate de istoria Senatului României, cu discursuri ținute în cei 140 de ani, cele mai importante, desigur, de către cei care au fost, de-a lungul timpului, senatori ai României.

De asemenea, a fost o perioadă foarte bună, anul trecut și anul acesta, pentru că am derulat acele proiecte complexe care au dus la creșterea capacității administrative a Senatului României. Am reușit împreună să adoptăm și o nouă formulă, o nouă structură organizatorică a Senatului, pe care ați votat-o recent. Credem noi că această formulă va permite, în viitor, o puternică îmbunătățire a aparatului tehnic al Senatului, astfel încât munca colegilor senatori să fie mult ușurată.

Închei aici, pentru că deja am răpit foarte mult timp și doamna senator Norica Nicolai intră în criză de timp pentru dezbaterea proiectelor de lege.

Vă prezint scuze pentru această expunere ceva mai largă. Am vrut doar să vă spun, stimate colege și stimați colegi, că, efectiv, nu mă despart de Senat, plec într-o altă muncă, voi avea o legătură permanentă cu Senatul, cu dumneavoastră, cu dumneavoastră în calitate de viitori senatori.

Vreau din toată inima să știți că vă doresc, în primul rând, să aveți parte de sănătate, dumneavoastră și familiile dumneavoastră.

Vă doresc să reușiți în toate demersurile pe care le faceți, indiferent că ele se regăsesc în domeniul politic, în domeniul profesional sau în alte sectoare. Dar mai presus de toate, să fiți sănătoși și să nu uitați că lumea așteaptă în continuare, românii așteaptă în continuare foarte mult de la noi.

Vă doresc sănătate și numai bine. (Aplauze)

Doamna Norica Nicolai:

Domnule președinte Nicolae Văcăroiu...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Iertați-mă, cred că am spus de la început că mi-am prezentat demisia din calitatea de senator și demisia din funcția de președinte al Senatului, pentru ca acestea să poată fi declarate vacante. Mulțumesc foarte mult.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule senator Nicolae Văcăroiu,

Domnule președinte Nicolae Văcăroiu,

Sunteți și rămâneți senator în sufletul nostru și sper că sunt în asentimentul colegilor mei. Aș vrea să vă mărturisesc, în numele tuturor senatorilor, că ați fost președintele Senatului timp de opt ani, un președinte al echilibrului, al eleganței, al diplomației și, mai ales, ați fost și veți rămâne, domnule Nicolae Văcăroiu, un om de mare caracter. Sunteți un talent în politica românească și ceea ce ați făcut pentru România ne onorează pe noi, colegii dumneavoastră, și vă obligă pe dumneavoastră să continuați pe acest drum și în calitatea de președinte al Curții de Conturi.

Vreau să vă mărturisesc că acești ani, petrecuți împreună în Senat, au fost ani de echilibru, de preocupare profesională și de responsabilitate politică pentru toți membrii acestei instituții, fiecare în plenul Senatului, în comisiile în care am activat, am încercat să dăm acestei țări legi mai bune. Cât am reușit, cât de semnificativi vor fi fost pașii pe care i-am făcut, asta va aprecia electoratul, vor aprecia oamenii care ne-au trimis aici și care, probabil, ne vor chema acasă, dacă nu vor fi mulțumiți de ceea ce am făcut pentru ei și pentru această țară.

Domnule președinte, vă mulțumim că ați existat ca președinte în istoria acestui Senat. Sunt convinsă că veți fi președintele despre care se va vorbi și sunt convinsă că, în inimile noastre ale tuturor, veți rămâne același om pe care noi l-am stimat și l-am prețuit, veți rămâne în continuare Nicolae Văcăroiu în politica românească, pentru că mulți, dacă nu toți, ne vom raporta la ceea ce ați construit și consolidat dumneavoastră.

Vă urăm succes în noua activitate. Vreau să vă mărturisesc că nu ne vom despărți niciodată. Veți rămâne în sufletul nostru acolo unde vom fi noi, aici, în Senatul României sau în alte locuri, iar dumneavoastră la Curtea de Conturi. (Aplauze)

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 11 decembrie 2019, 23:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro