You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 09-03-2009

Sittings of the Senate of March 9, 2009

15. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:  
  15.10 Gabriel Mutu (PD-L) - declarație politică având ca titlu "Din respect pentru bătrâni" (declarație politică neprezentată în plen);

Domnul Gabriel Mutu:

Domnule președinte, Stimați colegi, Mi-am intitulat declarația politică "Din respect pentru bătrâni".

Un proverb vechi spune: "Chiar de-ai fi Alexandru Macedon, nu porni la drum fără bătrâni."

În ultimul timp constatăm că pentru bătrânii noștri, care majoritatea se descurcă oricum foarte greu, nu mai există nici cel mai mic respect.

Este chiar prea mult să ne gândim la tineri ca la persoanele care ar trebui să-și sprijine părinții și bunicii, atâta timp cât pe toate canalele de știri nu vedem decât cazuri de persoane în vârstă care sunt bătute, abuzate chiar de cei cărora le-au dat viață.

Mai mult, constatăm cu indignare că nici cei mai amărâți bătrâni, cei fără sprijin din partea familiei, cei protejați în instituții, cei pe care angajații statului ar trebui să-i ocrotească, nu scapă de acest fenomen care a devenit din ce în ce mai îngrijorător și se manifestă în cele mai neașteptate medii și forme: violența.

În data de 25 februarie, o femeie de 59 de ani, internată în Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihică Bolintin-Vale, a fost bătută de două infirmiere. Ulterior a decedat.

Situația de la Giurgiu este incalificabilă și este greu de imaginat.

De câtă nepăsare și neglijență este nevoie ca să se ajungă aici?!

Credem că este nevoie de o nouă abordare privind protecția persoanelor vârstnice, în ceea ce privește responsabilizarea activă a tinerilor față de părinții lor și persoanele în vârstă, chiar dacă aceasta înseamnă elaborarea unor reguli și pedepse.

Trebuie să ne salvăm bătrânii pentru a ne salva copiii.

Este esențial să-i învățăm pe cei mici și pe cei tineri să se respecte și să-i respecte pe cei mai în vârstă.

Cred că vom reuși dacă vom încerca, pe de o parte, să creăm o punte între generații, un dialog.

Pe de altă parte, este neapărat necesară elaborarea unui sistem legislativ menit să protejeze, cu adevărat, persoanele vârstnice atât din punct de vedere financiar, cât și de cei care vor să profite să le ia casele și chiar de propriii lor copii.

Sper să reușim în cel mai scurt timp să elaborăm un proiect legislativ menit să sprijine persoanele vârstnice prin responsabilizarea tinerilor.

Nu este doar datoria statului să-i protejeze pe bătrâni, este datoria fiecăruia dintre noi să-i protejăm pe cei care ne-au dat viață.