You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 21-04-2009

Sittings of the Senate of April 21, 2009

4. Declarații politice prezentate de doamna și domnii senatori:
  4.8 Gabriel Mutu (PD-L) - declarație politică având ca titlu "Importanța alegerilor europarlamentare";

Domnul Mircea-Dan Geoană:

................................................

În continuare, îl invit la cuvânt pe domnul senator Gabriel Mutu. Se pregătește doamna senator Sorina-Luminița Plăcintă.

Domnul Gabriel Mutu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege, stimați colegi,

Mi-am intitulat această declarație politică "Importanța alegerilor europarlamentare" tocmai din dorința de a descrie discrepanța uriașă dintre starea de fapt a sferei publice românești și starea de normalitate în care ar trebui să ne aflăm.

Observăm astăzi cum o temă atât de importantă precum reprezentarea României în Parlamentul European ocupă o poziție periferică în topul discuțiilor, indiferent că avem în vedere media, formatorii de opinie sau oamenii politici.

În aceste condiții, m-am gândit că ar fi util să trag un semnal de alarmă, cu privire la faptul că au rămas mai puțin de două luni până la scrutinul din 7 iunie. Lipsa de informare a cetățenilor, mai mult sau mai puțină voită, poate determina o participare scăzută la urne. Odată în plus vom spune că cetățenii sunt de vină pentru acest fapt. Odată în plus vom atrage critici din partea statelor vecine din cauza incapacității de a mobiliza un număr de cetățeni, relativ crescut, la alegeri și toate acestea îi vor face pe eurosceptici să afirme încă o dată că instituția reprezentativă a Uniunii Europene este lipsită de legitimitate.

Această legitimitate nu poate izvorî decât din suportul popular care se poate manifesta concret la momentul votului.

Observăm cum în ultimii patru ani, votul acordat proiectelor de reformă inițiate de Uniunea Europeană a fost unul, de cele mai multe ori nefavorabil, fie că vorbim de referendumul francez, olandez sau irlandez. În acest context susținerea pe care o vor arăta cetățenii europeni pentru Uniunea Europeană se poate concretiza doar printr-o participare crescută la alegerile ce vor avea loc între 4-7 iunie.

Așadar, agenda publică trebuie realizată în funcție de priorități. Nu putem să pretindem cetățenilor să se prezinte la urne pe 7 iunie, dacă tema alegerilor europarlamentare va fi dezbătută doar în cele 30 de zile ale campaniei electorale.

Este lesne de remarcat faptul că spațiul public este monopolizat de câteva personaje politice pentru care cronologia pare să nu aibă niciun sens.

Cu alte cuvinte, anumiți președinți de partide politice încearcă cu orice ocazie să devină vizibili în calitatea lor de candidați pentru cea mai înaltă demnitate din stat, și anume aceea de Președinte al României.

Vedem o serie de declarații politice cu privire la ceea ce se va petrece în noiembrie, însă nimic concret despre cum vom gestiona alegerile ce se apropie.

În asemenea condiții, nu pot decât să le reamintesc că modul dezinteresat cu care tratează aceste alegeri va determina un efect direct proporțional din partea cetățenilor.

Vom accepta în continuare ca percepția majorității asupra europarlamentarilor să fie una potrivit căreia aceștia nu fac altceva decât să se plimbe cu avionul, având ca destinații Bruxelles sau Strasbourg și pentru toate acestea mai primesc și câteva mii de euro sau îi vom susține în demersurile lor de a dovedi cetățenilor că activitatea pe care o desfășoară la Parlamentul European nu este una lipsită de importanță?

Este inadmisibil faptul că minimalizăm importanța acestor alegeri, în condițiile în care majoritatea statelor europene depun toate eforturile necesare în vederea diseminării de informații cu privire la acest scrutin, cu scopul evident de a mobiliza un număr cât mai mare de cetățeni la urne.

Astfel, îmi permit să fac o recomandare acestor președinți de partide politice care vor candida în noiembrie la funcția supremă din stat. Nu faceți din scrutinul care urmează doar un mijloc, un vehicul de care să vă folosiți doar pentru a ieși cu declarații politice a căror țintă să fie adversarii dumneavoastră din toamnă, pentru că nu veți face altceva decât să dezorientați și mai mult alegătorii.

Propun astfel să lăsăm vanitatea de-o parte și să încercăm un spațiu cât mai amplu de discuție celor care vor avea misiunea de a ne reprezenta interesele în Parlamentul European.

Trebuie să înțelegem că alegerile parlamentare au trecut, iar până la cele prezidențiale, mai este cale lungă.

Mulțumesc. (Aplauze)