Plen
Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.67/22-05-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 12-05-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 mai 2009

5. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.225/2008 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sistemul justiției (rămas pentru votul final);
 
consultă fișa PL nr. 173/2009

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Urmează punctul 11, Proiectul de Lege pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.225/2008 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiției.

Procedura este procedură de urgență.

Invit inițiatorul să ia cuvântul.

Doamna Rodica Constantinovici (secretar de stat, Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești):

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.225/2008 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiției.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.225/2008, a fost suspendată executarea voluntară a hotărârilor judecătorești devenite executorii până la data de 31 martie 2009, cu excepția celor care intrau sub incidența Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2008.

Măsura a avut aplicabilitate limitată în timp, fiind impusă de considerente de politică bugetară în contextul în care, la data emiterii acesteia, nu era încă aprobat bugetul de stat pe anul 2009.

Măsura și-a produs efectele și vă propunem aprobarea actului normativ ca atare și vă mulțumim.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea comisiilor raportoare, doamna secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Carmen Axenie:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Raport comun al celor două comisii, respectiv Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru buget, finanțe și bănci, asupra Proiectului de Lege pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.225 din 2008 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiției.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa legislativă, cu unele observații și propuneri.

Comisia pentru muncă și protecție socială, de asemenea, a avizat favorabil proiectul de lege, în forma prezentată de Senat.

Obiectul de reglementare a fot prezentat de doamna ministru.

În urma dezbaterilor și a punctelor de vedere exprimate de membrii celor două comisii, s-a hotărât, cu majoritate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaților, spre dezbatere și adoptare, Proiectul de Lege pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.225 din 2008 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordare de drepturi salariale personalului din sistemul justiției, cu amendamentele admise, care sunt redate în anexa la prezentul raport.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Pentru dezbatere, propunem 3 minute, având în vedere că este în procedură de urgență.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Dacă sunteți de acord cu timpul propus de comisie?

Cine este pentru? Dacă sunt voturi împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă. Abțineri? Nu sunt abțineri.

Din partea grupurilor parlamentare, dacă dorește cineva să ia cuvântul?

Domnul deputat Márton Árpad-Francisc, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Márton Árpad-Francisc:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Văd în sală distinși juriști și pun o întrebare retorică: are dreptul una din părți să decidă neplata sau amânarea, de la sine putere, a unei plăți executorii câștigate în instanță? Eu cred că nu.

Eu cred că este un abuz de putere. În momentul în care un Guvern adoptă o astfel de ordonanță de urgență, încalcă separația puterilor în stat.

A doua problemă, însă, este o întrebare, care nu mai este retorică și nu voi răspunde eu. Am avut o susținere din partea inițiatorului, de ce propune adoptarea acestei ordonanțe, care și-a făcut efectul, adică a amânat plata acestor sume până la 31 martie.

Astăzi ne găsim la jumătatea lunii mai. Întrebarea către inițiator: începând cu data de 1 sau 2 aprilie, s-au făcut aceste plăți? Și, dacă da, de ce au mai intrat în grevă anumite segmente din justiție, cărora li s-a dat dreptate tot în justiție?

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Din partea Grupului parlamentar al PSD+PC, vă rog, doamna deputat, aveți cuvântul.

Doamna Florina Ruxandra Jipa:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Cred că foarte multă lume nu a înțeles anumite lucruri. Și, fiind vorba de justiție, mă simt foarte îndreptățită să vorbesc despre ea, chiar dacă este vorba de personalul auxiliar, chiar dacă este vorba de magistrați.

Probleme vor fi în continuare, pentru că numai o parte dintre ei și-au luat acele drepturi salariale care li se cuveneau și, în acest context, vă dați seama că sunt și oameni care sigur că au mai manifestat împotriva faptului că nu li se dă dreptul care li se cuvine. Drepturile acestea sunt foarte vechi, stimați colegi. Nu este o noutate decât pentru cei care nu cunosc problema și cred că este absolut necesar să le fie satisfăcute aceste cereri, pentru faptul că nu avem nevoie de niciun fel de blocaj în justiție.

Cred că vă imaginați cu toții ce ar însemna, judecătorii nu pot intra în grevă, e foarte adevărat, sau procurorii, dar personalul auxiliar poate intra oricând, sunt organizați în sindicate, își pot manifesta acest drept, iar dacă ar face-o, fiți convins că întreaga Justiție ar fi paralizată. Iar acest lucru cred că este ultimul lucru de care noi avem nevoie în acest moment, când observați că justiția este monitorizată.

Vă mulțumesc. Atâta am avut de spus.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, doamna deputat.

Procedură, doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Vreau să informez plenul Camerei, și pentru stenogramă, că doamna deputat Jipa a vorbit în nume propriu, și nu a vorbit în numele Grupului parlamentar al PSD+PC.

Doamna Daniela Popa:

În numele Grupului parlamentar al PSD+PC, atunci, domnul Iordache. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Într-adevăr, Grupul parlamentar al PSD+PC am propus admiterea, pentru că dacă vă uitați, stimați colegi, efectele până la care producea, data până la care producea efecte această ordonanță era 31 martie, iată, noi suntem deja în luna mai, așa că orice discuții despre plata salariilor în justiție este irelevantă la acest moment. Deci, această ordonanță trebuie adoptată, din punctul de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Noi trebuie să dăm un semnal că într-adevăr, chiar dacă e o perioadă de criză și magistrații și sistemul juridic au nevoie de bani, această ordonanță a fost punctuală, din anumite rațiuni stabilea că până la 31 martie producea efecte.

Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Din partea Grupului parlamentar al PD-L, domnule deputat Toader, aveți cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Suntem de acord cu aprobarea acestei ordonanțe, dar nu asta am vrut să spun. Este corect ca să existe o separație a puterilor în stat, și dacă instanțele judecătorești hotărăsc, în special în zona drepturilor salariale și pe principiul pe care o hotărâre judecătorească trebuie respectată, înseamnă că ne aflăm într-o situație pe care nu o putem accepta, Parlamentul să emită legi, instanța judecătorească să modifice, indiferent dacă se referă la drepturi personale sau drepturi generale, și cred că o dată cu Legea salarizării unice vom rezolva și acest lucru și trebuie să existe o prevedere foarte clară că în domeniile de specialitate și în special în problema salarizării, nici o altă putere nu are dreptul să modifice o lege. În alte condiții, vă dați seama că prin hotărâre judecătorească putem să ne trezim într-o situație în care o instanță, mai ales că nu mai apare principiul de lucru judecat, o instanță poate să hotărască în anumite sectoare o majorare, o acordare de sporuri și toate astea nu creează altceva decât discrepanțe sociale și de retribuție.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al PNL. Vă rog, domnule deputat. Aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Gabor:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Este limpede că prin Constituția noastră s-a stabilit o separație a puterilor în stat.

Noi, Parlamentul, suntem cei care adoptăm legi. Pe baza acestor legi, instanțele judecătorești, respectiv judecătorii pronunță hotărâri. Dacă instanțele de judecată au adoptat hotărâri prin care s-au acordat drepturi salariale judecătorilor, magistraților, acestea s-au făcut în baza unor legi făcute de către Parlament sau în baza unor ordonanțe date de către Guvern. Hotărârile pe care instanțele le-au dat au rămas definitive și executorii. Nimeni, nici chiar Parlamentul, nu poate să revină și să schimbe o hotărâre judecătorească, pentru că aceasta ar însemna o bulversare în sistemul politic al unui stat.

Prin urmare, cred că dacă noi vom adopta această lege, acest proiect legislativ, vom face o mare greșeală. Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota împotrivă.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Grupurile parlamentare și-au exprimat punctele lor de vedere.

Trecem la dezbaterea pe articole.

Mă scuzați, domnul Marton Arpad, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Eu am pus trei întrebări.

Într-adevăr, una era retorică, dar pentru două aștept răspunsul din partea inițiatorului, pentru că va influența decisiv votul nostru. Deci noi încă n-am decis dacă vom vota pentru, împotrivă sau ne vom abține. În funcție de ce ni se va spune: în această perioadă, începând cu 1 aprilie - 12 mai, s-au plătit sau nu s-au plătit aceste sume? Asta este întrebarea.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Rog inițiatorul să dea răspunsurile cerute de către Grupul parlamentar al UDMR.

Doamna Rodica Constantinovici:

Măsura suspendării executării voluntare a titlurilor executorii și-a produs efectele, după cum s-a spus, pentru că s-a epuizat la 31 martie. Rațiunile care au generat această măsură au fost exclusiv bugetare. Cum spuneam, la acel moment bugetul pe anul 2009 nu era aprobat. Instituțiile publice nu puteau angaja cheltuieli bugetare care să depășească 1/12 din prevederile bugetare ale anului 2008, situație în care s-ar fi aflat ordinatorii principali de credite din sistemul Justiției, și, în continuare, se fac eforturi bugetare pentru plata titlurilor executorii după expirarea măsurii suspendării la 31 martie 2009.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Domnul deputat Marton Arpad.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

N-am primit răspuns la întrebarea mea, cred, destul de clară. Deci eu am înțeles. Și-a produs efectul, până pe 31 martie n-au plătit. Deși e cam neconstituțională, dar n-au plătit. Asta au rezolvat-o.

Dar, din moment ce există o sentință judecătorească executorie, înseamnă că începând cu data de 1 aprilie ar fi trebuit să se înceapă plata. Eu n-am primit răspuns la întrebarea: dacă s-au plătit sau nu s-au plătit, ci am primit un răspuns, în felul acesta, că se fac eforturi. Deci, în urma acestor eforturi, încă o dată, repet, s-a plătit măcar un leu? Dacă s-a plătit: cât, cui, și atunci de ce au organizat greva?

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Inițiatorul este în măsură să dea răspuns la această întrebare?

 

Doamna Rodica Constantinovici:

Nu...

Doamna Daniela Popa:

Păi, eu ce să vă fac dacă nu sunteți atentă. Sunteți prezentă aici în sală să fiți atentă la întrebările parlamentarilor și la toate intervențiile....

Domnule deputat, vă rog frumos repetați întrebarea pentru reprezentantul Guvernului.

Fiți atentă, vă rog, la întrebarea pusă de domnul deputat.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Întrebarea e simplă. După data de 31 martie s-a plătit măcar un leu cuiva, cât, cui și atunci, dacă s-au plătit, eventual, atunci de ce a fost greva? Asta este întrebarea. Cred că este ușoară...

Doamna Daniela Popa:

Sunteți în măsură să dați răspuns?

 

Doamna Rodica Constantinovici:

Nu.

Doamna Daniela Popa:

Reprezentantul Guvernului nu este în măsură să dea un asemenea răspuns... (Aplauze din partea Grupurilor parlamentare ale PNL și UDMR.)

Domnul deputat Eugen Nicolăescu, Grupul parlamentar al PNL.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Pentru că am văzut că e entuziasm în sală, vreau să sporesc entuziasmul. Poate reprezentantul Guvernului este în măsură să ne spună dacă s-a emis ordinul comun pentru reglementarea acestor plăți. E mai ușor să ne spună dacă are sau nu un ordin, decât dacă a făcut plăți. Și în felul să aplaudăm încă o dată reprezentantul Guvernului, că știe sau nu știe.

Doamna Daniela Popa:

Stimați colegi,

Pentru a ieși din situație penibilă creată mai devreme, trecem la dezbaterea pe articole a proiectului de lege.

Pct.1 din raport. Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Pct.2 din raport. Dacă sunt observații, sugestii? Nu sunt. Adoptat.

Pct.3 din raport. Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Pct.4 din raport, referitor la articolul unic. Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Proiectul rămâne la vot final pentru ora 11.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 26 august 2019, 13:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro