You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 15-06-2009

Sittings of the Senate of June 15, 2009

2. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  2.11 Gabriel Mutu (PD-L) - declarație politică având ca temă bilanțul primului an de activitate a domnului Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei (declarație politică neprezentată în plen);

Domnul Gabriel Mutu:

Azi, orice copil care și-a aruncat privirea pe calendar a simțit o undă de bucurie în suflet, pentru că în fiecare an la data de 15 iunie începe vacanța școlară.

Tot azi, orice bucureștean care și-a aruncat privirea pe calendar a simțit tristețe.

De ce? Simplu, pentru că mai are de îndurat trei ani un primar general incompetent, pentru că a trecut un an de zile de când domnul Sorin Oprescu, dintr-un reflex întârziat al copilăriei, a intrat în vacanță.

Spre deosebire de elevi, actualul primar general a uitat că vacanța nu durează la nesfârșit.

Dacă fostului primar i s-a reproșat faptul că nu și-a făcut auzite realizările din cauza unei slabe comunicări, în schimb, domnul Oprescu comunică foarte bine cu bucureștenii, în pofida faptului că nu realizează mare lucru.

După un an de mandat, domnul Oprescu a realizat un bilanț în care ne-a prezentat realizările dumnealui.

Din păcate pentru București, promisiunile din campania electorală s-au dovedit a fi simple himere.

Altfel spus, după un an de mandat, nu vedem nimic din autostrada suspendată, nu respirăm aer mai proaspăt și nu avem mai multe parcări.

În schimb, fiecare bucureștean poate fi mândru că în orașul său a fost realizat cel mai mare cârnat din lume.

Poate că treaba asta cu cel mai mare cârnat nu e chiar întâmplătoare...

Tot domnul Oprescu este cel care a avut în acest an o serie de propuneri care au fost de netrecut pentru consilierii generali.

Dacă ne gândim numai la faptul că actualul primar era dispus să aloce câteva zeci de milioane de euro pentru o fântână arteziană cântătoare sau pentru camere video amplasate în cimitire, vom înțelege mai bine votul de blam al consilierilor.

Evident că la bilanțul final al mandatului Sorin Oprescu va acuza ostilitatea consilierilor generali, iar toate nerealizările sale vor fi puse pe seama acestora.

Nu trebuie să neglijăm nici faptul că actualul primar și-a dorit mai mult ca niciodată să câștige acest mandat, după ce fusese înfrânt de două ori în trecut.

Din păcate însă, domnul Oprescu nu a avut o viziune asupra a ceea ce se va întâmpla după alegeri și probabil că tocmai aici este sursa nerealizărilor dumnealui.

Ceea ce m-a determinat cel mai mult să am în vedere primul an de mandat al domnului Oprescu este faptul că, în ultimul timp, se vehiculează din ce în ce mai mult că Domnia Sa dorește să se înscrie în cursa prezidențială.

În pofida negărilor vehemente, se pare că dorește reluarea scenariului din urmă cu un an și în toamnă, când candidatul independent va reactiva coaliția 322 în vederea înfrângerii actualului președinte.

În calitate de bucureștean, dar și în calitate de reprezentant al unei părți semnificative a bucureștenilor, îl rog pe domnul Oprescu, în cazul în care va alege să se înscrie în cursa prezidențială, să își dea înainte demisia de la primărie.

În acest fel, bucureștenii vor reuși să scape cel mai simplu de un primar ale cărui realizări sunt puse atât de mult sub semnul îndoielii.

Așadar, dacă domnul Oprescu dorește să devină președinte doar din frustrarea că a pierdut o bătălie electorală în fața președintelui Băsescu, ar fi mai bine să se gândească de două ori înainte.

Nu este momentul să-și forțeze prea mult norocul, pentru că ulciorul nu merge de două ori la apă.

Asta așa, ca un sfat, pentru că am observat toți cum principalii consilieri ai domnului Oprescu au preferat să se disocieze de dumnealui după ce a înșelat așteptările cetățenilor care l-au votat.

Nefăcându-și temele mai bine de un an, dacă va alege să candideze la președinție, domnul Oprescu va susține un examen echivalent cu cel de corigență.

Din păcate pentru dumnealui, dar din fericire pentru noi, cetățenii, care vor reprezenta la acel moment examinatorul cel mai sever al actualului primar general, nu îi vor acorda o notă de trecere.