You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 07-09-2009

Sittings of the Senate of September 7, 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.14 Gheorghe David (PD-L) - declarație politică având ca temă imposibilitatea unor cetățeni din județul Timiș, foști lucrători la CAP, de a primi pensie

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Gheorghe David, din partea Grupului parlamentar al PD-L, se pregătește ultimul vorbitor, domnul senator Mircea Diaconu, Grupul parlamentar al PNL.

Domnul Gheorghe David:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori,

Printr-o declarație scurtă, doresc să semnalez o situație punctuală, care s-ar mai putea regăsi și în alte locuri din România.

"Am muncit ani de zile, unii dintre noi chiar zeci de ani, și nu am primit pensie", afirmă mai mulți cetățeni din comuna Remetea Mare, județul Timiș, localitate care se află la mai puțin de 10 kilometri de municipiul Timișoara.

De fapt, despre ce este vorba?

În urmă cu mai bine de o lună de zile, a venit în audiență la biroul meu senatorial din Timișoara doamna Filip Eugenia, care a cerut, în numele câtorva cetățeni, sprijin pentru rezolvarea problemei pe care o au de mai mulți ani de zile, adică de la desființarea sau lichidarea CAP-ului din comuna lor, când, nu se știe exact cum și de către cine, arhiva cooperativei a ars într-un incendiu, provocat sau neprovocat, are mai puțină importanță.

Cert este că un număr de foști membri ai CAP-ului respectiv au rămas fără documentele care atestă calitatea lor de angajați și numărul de ani de muncă pentru a putea primi pensie.

La sfârșitul săptămânii m-am deplasat în această localitate și, din informațiile aflate, rezultă că la toate demersurile făcute în decursul acestor ani la autoritățile locale și județele răspunsul este același: "Știm că arhiva a ars, problema dumneavoastră însă nu poate fi rezolvată."

Și totuși acești oameni au lucrat la fel ca toți ceilalți care, pe bună dreptate, se bucură de pensie binemeritată în urma muncii lor, însă ei nu au cu ce dovedi acest lucru prin documente scrise.

Doamnelor și domnilor senatori,

Cred că trebuie ca, împreună, noi, oamenii politici, să ne aplecăm puțin și asupra unei astfel de situații în care se află acești cetățeni - poate că mai sunt asemenea cazuri în țară -, pentru a găsi o rezolvare cât mai urgentă, astfel încât în timpul pe care îl mai au ei să poată să se bucure de pensie.

Mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.