You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 05-10-2009

Sittings of the Senate of October 5, 2009

2. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  2.15 Cornel Popa (PNL) - declarație politică având ca titlu "Când scopul nu scuză mijloacele";

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

Îl invit la microfon pe domnul senator Cornel Popa - Grupul parlamentar al PNL, se pregătește domnul senator Dumitru Oprea - Grupul parlamentar al PD-L.

Domnul Cornel Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prezenta declarație politică am intitulat-o "Când scopul nu scuză mijloacele".

Ca pe o mână necâștigătoare la poker, ne-a pierdut Guvernul Boc.

Am fost o miză prețioasă, este adevărat, totuși o simplă miză.

S-au jucat posturile românilor, salariile românilor, sănătatea și educația lor.

Nu mai credem că vom trăi bine, pentru că nu mai știm dacă mai putem trăi cu adevărat.

Ni s-a luat până și dreptul de a mai da vina pe cineva.

Președintele nostru ne-a spus, cu o sinceritate dezarmantă, că nici el și nici Guvernul nu și-au propus să rezolve criza. Și noi care credeam în timpul acesta că cineva lucrează pentru noi?! Nici vorbă!

Se continuă jocul, cu mize mai mari decât bunăstarea celor mulți, stimați colegi de Parlament inutil! De ce vă numesc astfel? Pentru că așa a declarat domnul Videanu, că putem fi dizolvați în viitorul apropiat.

Înțeleg de aici că putem fi inutili și pentru România, și pentru jocul care continuă între personajele care decid la ora aceasta viitorul celor care vor fi, apoi, invitați la vot.

Până atunci însă, votanții sunt în stradă, sunt în grevă, sunt mulți și nemulțumiți, sătui de metoda curelei strânse care se aplică numai lor. Și totuși sunt situații în care scopul nu scuză mijloacele, în care chiar contează calitatea jocului, felul în care te raportezi la celălalt și respectul pe care i-l arăți.

Vreau să cred că înțelegem măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că noi, românii, suntem implicați cu toții.

Din miză trebuie să devenim parte activă, așa că dacă ne-a fost oferit un spectacol întreg în toată această perioadă de către un președinte-jucător, propun să devenim și noi alegători-jucător.

Lansez de aici, de la tribuna Senatului, o invitație tuturor românilor să se informeze în această campanie electorală, să discearnă ce este adevăr și ce este doar promisiune electorală și, în final, să pună ștampila pe cel care corespunde așteptărilor, pe cel care va face ce promite și promite doar ceea ce îi este permis să facă.

Dacă până acum am întâlnit oameni care mi-au spus că nu mai merg la vot pentru că toată lumea minte, de acum înainte vreau să înțelegem cu toții că este important să alegem, să participăm, să jucăm în jocul care decide destine.

Nu sunt cuvinte mari, sunt adevăruri spuse pe nume.

Astăzi, când asistăm la cea mai mare grevă generală din istoria noastră, vreau să învățăm implicarea, solidaritatea adevărată, nu cea jucată, să fim cei care decid cu adevărat, nu cei care nu vor conta la numărătoarea voturilor.

Nu mai putem sta deoparte, pentru că, după cum ați înțeles cu toții, candidații sunt deja în campanie electorală.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc, domnule senator Cornel Popa.