You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 19-10-2009

Sittings of the Senate of October 19, 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.21 Gabriel Mutu (PD-L) - declarație politică cu titlul "România are nevoie de stabilitate" (declarație politică neprezentată în plen);

Domnul Gabriel Mutu:

Declarația politică este intitulată "România are nevoie de stabilitate".

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am venit astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă transmite un mesaj pe care sper să îl aveți în vedere, și anume că România traversează în această perioadă o situație dificilă, pe care o putem traversa mai ușor numai prin stabilitate.

În condițiile în care Guvernul Emil Boc a fost debarcat de la Palatul Victoria, nu ne putem permite să menținem la nesfârșit această stare de lucruri numai pentru a ne hrăni orgoliile deșarte.

Poate mai mult decât oricând, România are nevoie de stabilitate politică, pe bazele căreia să se poată fundamenta o stabilitate economică.

Nu puteți continua la nesfârșit să fiți iresponsabili! Nu avem niciun drept să amplificăm situația în care România nu are un guvern propriu-zis.

Faptul că suntem stat al Uniunii Europene, faptul că ne-am luat niște angajamente în fața Fondului Monetar Internațional trebuie să ne dea de gândit.

Trebuie să renunțăm la aceste ambiții care sunt de neînțeles.

Trebuie să trecem dincolo de ambițiile personale, crezând că așa putem câștiga capital electoral.

Trebuie să înțelegem că va exista viață politică în România și după alegerile prezidențiale.

Altfel spus, nu putem să fim inconștienți și să oferim românilor un premier care să fie unul de tranzit, unul al cărui mandat să îl considerăm desuet după aflarea rezultatelor din data de 6 decembrie.

Este de neînțeles gestul dumneavoastră.

Inițial, ați susținut că România are nevoie de un prim-ministru independent și tehnocrat.

Apoi, în momentul în care domnul Lucian Croitoru a fost desemnat de către președintele Traian Băsescu pentru îndeplinirea acestui mandat, ați fost în total dezacord.

Nu putem privi unilateral și nu putem să îi negăm și acest drept președintelui.

Așadar, am convingerea că țara poate traversa mai bine perioada de criză în care ne aflăm cu un guvern condus de un economist.

Partidele politice, prin reprezentanții acestora, au obligația să înțeleagă că reformele structurale demarate de Guvernul Emil Boc trebuie să continue, în vederea modernizării statului român.

În final, vreau să vă îndemn să îl susțineți pe domnul Lucian Croitoru în demersul dumnealui de a croi un nou Guvern, în interiorul căruia să fie reprezentate toate partidele politice.

Vă mulțumesc.