Plen
Sittings of the Senate of October 19, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.135/29-10-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-12-2021
06-12-2021 (joint)
06-12-2021
25-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 19-10-2009 Printable version

Sittings of the Senate of October 19, 2009

13. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (L135/2009); (retrimitere la Comisia economică, industrii și servicii)
 
see bill no. L135/2009

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

La punctul 11 din ordinea de zi este înscris Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Vă rog să-mi permiteți să vă reamintesc istoria acestui proiect de lege.

Proiectul de lege a fost dezbătut în ședința plenului Senatului din data de 25 mai 2009.

În ședința plenului din 25 mai, 15 iunie, 5 și 12 octombrie 2009 s-au supus la vot atât proiectul de lege pentru respingerea ordonanței, cât și transformarea proiectului de lege în proiect de lege pentru aprobarea ei, și proiectul de lege pentru respingerea ordonanței.

Evident, niciuna dintre cele două variante nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Vă informez, de asemenea, că Senatul este Cameră decizională.

Ministrul comunicațiilor și societății informaționale ne atenționează, nu știu dacă este cel mai bun termen, dar, oricum, ne informează respectuos că, dacă Senatul nu adoptă acest proiect de lege, Comisia Europeană (Replică neinteligibilă din sală.) ...nu, nu, nu-și dă demisia, Comisia Europeană poate trece în a doua fază a procedurii de infringement, care ar perpetua situația de incertitudine de la nivelul pieței de telecomunicații din România.

În aceste condiții, stimați colegi, vom relua votul asupra proiectului de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe de urgență.

Deci este proiect de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență.

Vă rog să votați, stimați colegi.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței a întrunit 46 de voturi pentru, 44 de voturi împotrivă și 3 abțineri.

În consecință, vă propun să transformăm proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului într-un proiect de lege pentru respingerea ordonanței de urgență a Guvernului.

Vă supun la vot această propunere.

Este vorba de propunerea de respingere, un proiect de lege pentru respingerea ordonanței de urgență a Guvernului.

Vă rog, stimați colegi, să votați.

Din păcate, nu a întrunit majoritatea minimă de voturi necesare.

52 de voturi pentru, 41 de voturi împotrivă și o abținere.

Se reia votul și o să solicităm Biroului permanent să reprogrameze votul asupra...

Vă rog, domnule Țuțuianu. Microfonul 3.

Domnul Adrian Țuțuianu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau doar să explic votul nostru, al Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, și să lămurim de ce această ordonanță nu trece de atâta timp, pentru că multe din prevederile ei sunt neconstituționale.

Spre exemplu, este prevăzut în această ordonanță că, deși această instituție este sub controlul Parlamentului, numirea și revocarea din funcție se face de către președinte, la propunerea prim-ministrului.

Or, dacă suntem un parlament serios, așa ceva nu poate să treacă.

Sunt și alte lucruri deosebit de importante sub aspectul consecințelor acestei reglementări și cred că, mai întâi, trebuie revăzut actul normativ, și apoi să discutăm de aprobarea lui în plen.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc pentru explicația de vot.

Mai dorește cineva?

Vă rog, domnule senator Șerban Mihăilescu. Microfonul 4.

Domnul Petru Șerban Mihăilescu:

Cu scuzele de rigoare că intervin după vot și rog colegii...

Singura soluție ca să nu intrăm în ce am repetat astăzi la prânz la Biroul permanent, vă rog frumos să acceptați retrimiterea la comisie.

Vă rog mult de tot, nu mai știu cum e cu reglementările, dar putem să o facem.

Vă rog să mă credeți, există un larg consens din partea specialiștilor că trebuie să rezolvăm această problemă.

Vă rog să o retrimiteți la comisie, chiar dacă e o ușoară abatere de la regulament.

Este cea mai bună situație.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Am o mare rugăminte...

Imediat, domnule senator Urban.

Am o mare rugăminte la dumneavoastră, în timpul ședinței noastre, care este, ca întotdeauna, foarte interesantă, rog liderii grupurilor parlamentare, cu o primă ocazie, chiar în cursul acestei ședințe, să vă întâlniți și să ajungeți la o concluzie.

Dacă dumneavoastră vi se pare că putem merge pe procedura de retrimitere la comisie, vă rog să mă anunțați, dar aș vrea să am cât de cât sentimentul că există un minim nivel de înțelegere în legătură cu modul în care trebuie să procedăm.

Dacă nu va fi posibil, vă rog totuși ca, în zilele următoare, să avem această discuție, pentru că riscăm să devină deja contraproductiv acest sistem.

Fie retrimitem la comisie, fie discutăm despre o anumită modificare a sistemului nostru de adoptare a deciziilor, sigur, ținând seama de avizele Curții Constituționale, dar, în mod evident, nu putem prelungi foarte mult timp.

Gândiți-vă că prima oară am avut acest proiect la vot pe 25 mai anul curent, deci cred că a trecut suficient timp pentru ca să putem să încercăm să căutăm o soluție.

Rog domnii lideri ai grupurilor parlamentare, domnul senator Hașotti, domnul senator Igaș, domnul senator Arcaș, domnul senator Verestóy, să aibă o discuție pe această temă, mai ales când este vorba de lucruri care pot atrage, într-adevăr, și proceduri declanșate din partea Uniunii Europene.

Vă mulțumesc.

Mulțumesc și domnului senator Mihăilescu pentru propunere.

Vă rog, domnule senator Urban, pe procedură. Microfonul 2.

Domnul Iulian Urban:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Pe procedură.

Din punct de vedere juridic, pentru ca un proiect de lege să poată fi retrimis comisiei după ce a intrat în procedura de vot, trebuie modificat regulamentul.

Nu poate să se deroge de la Regulamentul Senatului prin întâlniri și discuții ale liderilor de grup.

În al doilea rând, tot juridic, dacă suntem un parlament serios, lăsăm Curtea Constituțională să spună dacă o lege, pe care noi o votăm, este constituțională sau nu.

În al treilea rând, dacă sunt prevederi neconstituționale înscrise în acest proiect de lege, atunci, așa cum s-a întâmplat la punctul 3 de pe ordinea de zi, în ceea ce privește alegerea Președintelui României, foarte bine, Grupul parlamentar al PD-L, de exemplu, a susținut această inițiativă legislativă, iar celelalte grupuri trebuiau să mobilizeze, să adune cele 69 de voturi, și atunci nu mai apărea această problemă de retrimitere la comisie.

Faptul că nu există o mobilizare din partea noii majorități din Parlament nu poate să ne ducă pe noi în situația de a face modificări în Regulamentul Senatului, chiar dacă se vor întâlni liderii de grup.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Domnule senator Urban, eu înțeleg și este, într-adevăr, coerent ce spuneți.

Vă aduc aminte că în luna mai anul curent era o majoritate de peste 70% în Parlament și, cu toate acestea, nu s-a reușit nici adoptarea ordonanței, nici respingerea ei.

Și o singură observație mai fac.

Aveți dreptate cu tot ce ați spus, însă nu uitați niciodată că plenul Senatului este suveran.

Plenul Senatului poate să adopte orice decizie, dar nu aș

vrea să forțăm o notă, ci, dimpotrivă, să căutăm împreună o soluție.

Domnule senator Frunda, aveți cuvântul. Microfonul 2.

Domnul Frunda György:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cu prietenie, aș preciza ceea ce ați spus dumneavoastră, nu cred că exista o majoritate de peste 70%, exista o majoritate de două ori 34%, care este cu totul altceva.

Vorbind serios pe problema ordonanțelor de urgență ale Guvernului, care nu sunt nici admise și nici respinse de Senat, am o propunere, și vine în completarea unuia dintre distinșii senatori care a vorbit mai înainte.

Cred că, atunci când o ordonanță a Guvernului nu trece, pentru că nu există voință politică și rezultatul votului este foarte echilibrat, oricare dintre grupurile parlamentare poate cere, și plenul poate decide, să trimitem proiectul respectiv înapoi la comisia de fond.

Nu există niciun obstacol nici regulamentar, nici constituțional în acest sens, este o interpretare a regulamentului, este un drept sui generis al plenului Senatului de a hotărî acest lucru.

Nicăieri nu ni se interzice, dacă suntem în termenul de adoptare - când suntem primă Cameră, când suntem Cameră decizională -, nu există nicio restricție să mergem înapoi la comisia de specialitate.

În cadrul comisiei de specialitate fiecare membru are posibilitatea să ridice problemele de neconstituționalitate.

Domnul senator Urban are dreptate că este atributul Curții Constituționale să se pronunțe pe neconstituționalitatea legii adoptate, dar pe proiectele de lege trebuie să ne pronunțăm noi, senatorii, dacă există motive de neconstituționalitate, tocmai pentru a preveni procedura dezbaterii Curții Constituționale.

Este mult mai eficient să mergem înapoi la comisii, să modificăm ordonanțele respective și să le adoptăm, decât să le ținem în această instabilitate legislativă, și totuși ordonanțele să-și producă efectul.

De aceea, și pentru a face un experiment pe speță, vă propun, în numele Grupului parlamentar al UDMR, să trimitem acest proiect de lege înapoi la comisia de specialitate și să încercăm o finalizare legislativă care să permită fie adoptarea, fie respingerea proiectului de lege respectiv.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Numai un moment, domnule senator Frunda, nu plecați.

Voiam să vă întreb dacă este o propunere oficială pe care o faceți din partea Grupului parlamentar al UDMR, pentru că, în acest caz, voi fi obligat să supun la vot.

Vă rog.

Domnul Frunda György:

Grupul parlamentar al UDMR propune, în unanimitate, acest lucru.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Stimați colegi,

Domnul senator György Frunda, din partea întregului Grup parlamentar al UDMR prezent în sală, adică toți cei patru senatori, are mandat din partea celor patru senatori, în afară de Domnia Sa...

Vă rog, domnule senator Frunda. Microfonul 2.

Domnul Frunda György:

Scuzați-mă, domnule președinte.

Noi cei patru suntem, de fapt, cinci ca număr, dar, ca greutate, mult mai mulți.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Am presupus că ați făcut o propunere cu care dumneavoastră erați de acord.

Ați avut nevoie de acordul celorlalți patru.

Stimați colegi,

Domnul senator György Frunda a propus, în numele Grupului parlamentar al UDMR, retrimiterea acestei ordonanțe de urgență a Guvernului la comisii.

Aș vrea să vă consult, printr-un vot, în legătură cu această propunere care, de fapt, oficializează sugestia pe care a făcut-o domnul senator Șerban Mihăilescu mai înainte.

Stimați colegi, Supun votului dumneavoastră propunerea oficială a Grupului parlamentar al UDMR, privind retrimiterea la comisie a acestei ordonanțe de urgență a Guvernului. (Discuții în sală.)

Domnule senator Igaș, vă rog. Microfonul 2.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Totuși, ar trebui să ținem cont că ne aflăm în procedură de vot final și, în interpretarea mea a regulamentului, atunci când suntem pe procedură de vot final, nu mai putem să retrimitem la comisie o inițiativă legislativă sau o ordonanță de guvern.

În altă ordine de idei, chiar dacă o vom trimite încă o dată la comisie, probabil se vor face câteva amendamente, amendamente care, probabil, vor fi sau nu vor fi susținute de anumite grupuri politice, și vom ajunge în aceeași situație.

Ca atare, Grupul parlamentar al PD-L nu va participa la acest vot de retrimitere la comisie, considerând că este în afara regulamentului nostru de funcționare.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc și eu foarte mult.

Domnule senator Igaș, nu mai suntem în procedură de vot.

Votul a fost exprimat și știți rezultatele.

El a mers pe practica deja stabilită.

Din luna mai 2009 nu am putut să luăm o decizie și, în urma acestui vot, s-a făcut o propunere de către domnul senator Frunda.

Am luat notă și rog să se menționeze în stenogramă faptul că Grupul parlamentar al PD-L nu va participa la acest vot pe procedură.

Sunt însă obligat să supun... (Intervenție neinteligibilă din sală a domnului senator Frunda György.)

Poftiți?

Vă rog să-i răspundeți, domnule senator György Frunda. Microfonul 2.

Domnul Frunda György:

Domnule președinte,

Stimați colegi de la PD-L, În interpretarea regulamentului, într-adevăr, în timpul votului final nu pot propune ca proiectul de lege să se retrimită la comisie.

Domnul senator Igaș are dreptate.

Eu sunt după această perioadă când a fost respins proiectul de lege, dar a fost respins și proiectul de lege de respingere.

Procedural, totul începe de la zero.

Pot să fac acest lucru și intenția mea este de deblocare.

Înainte, până la exprimarea votului, nu puteam.

După exprimarea votului pot să fac acest lucru.

Cred că reținerea dumneavoastră de la vot este nejustificată.

Ce cer eu este regulamentar și constructiv.

Mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc domnului senator Frunda și sper că a putut, cu mult mai multă elocvență, să vă explice ceea ce eu am explicat stângaci cu cuvintele mele.

După încheierea procedurii de vot - și a procedurii de admitere, și a procedurii de respingere -, în dorința de deblocare a acestui text care trenează de foarte multă vreme în ordinea noastră de zi, domnul senator Frunda György a propus retrimiterea la comisie.

Vă rog, domnule senator Dumitru. Microfonul 3.

Pe procedură, vă rog.

Domnul Constantin Dumitru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este clar.

Curtea Constituțională s-a pronunțat în această speță.

Dacă Curtea Constituțională considera că termenul este prea lung, că amânarea la infinit nu este serioasă, ar fi putut spune că se poate retrimite la comisii pentru alt raport, dar Curtea Constituțională precizează clar: "se va supune votului Parlamentului până va întruni cele 69 de voturi".

Dacă puteți să-mi dați o explicație, domnule senator Frunda, este în regulă. (Discuții în sală.)

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Domnule senator Mihăilescu, o să vă dau cuvântul, dar o să vă rog totuși să încercăm să...

Nu are rost, pentru că nu cred că o să ne convingem unii pe alții.

Așa am eu impresia.

Dacă greșesc, avem acum posibilitatea să verificăm prin vot.

Supun votului dumneavoastră propunerea de retrimitere la comisie, propunere formulată de domnul senator Frunda György.

Stimați colegi, vă rog să votați.

Cu 55 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă și o abținere, propunerea domnului senator Frunda a fost aprobată.

Este o propunere de retrimitere la comisie. (Discuții în sală.)

Vă rog, domnule senator Igaș.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Domnule președinte, L-aș întreba pe domnul Frunda dacă avem cvorum de lucru sau nu avem cvorum de lucru, în urma numărului de voturi care s-au dat pentru retrimitere la comisie.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Domnule senator Igaș, Avem cvorum de lucru și știți și dumneavoastră foarte bine, numai că grupul dumneavoastră, așa cum ne-ați anunțat, nu a participat la acest vot, dar sunteți, slavă Domnului, în sală.

Avem cvorum de lucru.

Fiecare senator este liber, chiar dacă este în sală, să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze.

Domnule senator Hașotti, aveți cuvântul. Microfonul 2.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, Stimați colegi, Cred că trebuie să vedem mai departe ordinea de zi, să votăm.

Eu constat, și atât, că distinșii noștri colegi de la PSD

formează un grup politic foarte bun al opoziției. (Aplauze și râsete în partea Grupului parlamentar al PD-L.)

Aplauzele dumneavoastră mă fac să vă spun: să vă țină Dumnezeu obiceiul! (Strigăte, râsete și aplauze în sală.)

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Domnule senator Daea, aveți cuvântul. Microfonul 4. (Rumoare în sală.)

Vă rog să nu mai continuăm pe această temă, pentru că toți suntem în opoziție, până la urmă.

Domnule senator Daea, aveți cuvântul.

Domnul Petre Daea:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Pentru acuratețea discuțiilor, îl rog pe domnul senator Hașotti să se corecteze singur.

Să spună dumnealui care grup parlamentar.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Domnule senator Hașotti, vă rog să corectați.

Vă propun să fie ultima luare de cuvânt și să trecem mai departe.

Aveți cuvântul, domnule senator. Microfonul 2.

Domnul Puiu Hașotti:

Corectez cu maximă convingere - PD-L! (Aplauze și râsete în sală.)

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 8 décembre 2021, 15:16
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro