Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 27 octombrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.159/05-11-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-03-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 27-10-2010 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 27 octombrie 2010

2. Intervenții pe procedură.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

  ................................................

Stimați colegi,

Pe ordinea de zi de astăzi avem dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură.

Pe procedură, doamna Aura Vasile, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

În primul rând, bună dimineața tuturor colegilor senatori și deputați și bineînțeles bună dimineața poporului român! (Rumoare.)

Domnule președinte,

În numele Grupului Partidului Social Democrat și al Partidului Conservator ne declarăm nemulțumirea față de activitatea secretarului general al Camerei Deputaților, care astăzi a confundat această instituție, for al statutului de democrație a unui stat membru al Uniunii Europene, fiind ocupat de trupe care n-au nici o legătură, scutieri, jandarmi, spp-iști și mulți alții.

A avut loc ședința comună a Biroului permanent al Camerei Deputaților și Senatului, la care s-a dispus ca secretarul general să evacueze din această clădire aceste forțe care n-au ce să caute în cadrul activității Parlamentului României. Nu cred că într-o țară democratică, într-o țară membră a Uniunii Europene s-a putut întâmpla ca scutierii azi de dimineață să înconjoare un grup de 50 de cetățeni care erau planificați să viziteze Senatul României. (Gălăgie.) Ca să răspund colegilor din arcul guvernamental, cei care susțin pe președintele Băsescu și Guvernul Boc, vreau să vă spun, stimați colegi, că secretarul general al Camerei Deputaților a împiedicat accesul cetățenilor pentru a putea să supravegheze sau să vizioneze sau să asculte declarațiile privind această moțiune, spunându-ne că dinainte de a se depune moțiunea aceste locuri au fost ocupate. Spunem bun venit vizitatorilor noștri, dar vreau să informez colegii, presa și cetățenii României că dânșii sunt membri ai ligii care-l susține pe președintele Camerei Deputaților și pe președintele Băsescu. Deci, nu or să fie... Probabil, dacă sunt cetățeni onești, se vor comporta ca atare și vor fi de acord să suspendăm astăzi Guvernul Boc.

Și ultima problemă. Vom dori ca în jumătate de oră secretarul general al Camerei Deputaților să vină la acest microfon și să raporteze plenului reunit că a dus la îndeplinire hotărârea Birourilor permanente comune.

Și ca ultimă intervenție, domnule președinte, permiteți-mi să mulțumesc cetățenilor municipiului București, care alături de organizația București au participat cu 510.000 semnături, sunt aici 69 de bibliorafturi pe care organizația București le-a predat la sediul partidului meu, sunt numai semnăturile cetățenilor, fără dosarele unde au semnat membrii de partid.

Permiteți-mi să mulțumesc acestor cetățeni care au înțeles că viața grea pe care o duc astăzi se datorează Guvernului Boc și camarilei lor.

Mulțumesc, cetățeni ai Bucureștiului!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumim și noi, doamna deputat.

Stimați colegi,

Avem tot răgazul astăzi să dezbatem aceste probleme.

Vreau să vă informez că într-adevăr acest subiect a fost adus în atenția Birourilor permanente reunite, acestea au luat decizia, prin vot, să se solicite instituțiilor care au avut în cursul dimineții o prezență nejustificată - și aș spune eu periculoasă, ca semnal democratic - să părăsească neîntârziat clădirea Parlamentului. Cred că suntem în asentimentul tuturor, suntem aici într-un for democratic și indiferent de patima politică democrația trebuie să fie cuvântul de ordine.

De aceea, am rugat secretarul general al Camerei Deputaților, împreună cu doamna președinte, pentru că suntem aici în zona Camerei Deputaților, să fie luate neîntârziat măsuri ca aceștia să nu fie prezenți. Domnul secretar general ne-a informat că aceștia au fost în cursul dimineții și au părăsit în acest moment zona parlamentară și doresc să fiu informat în mod operativ în cursul ședinței dacă acest fenomen revine sau persistă.

Și domnul secretar al Camerei Deputaților este aici, alături de noi, și am să-l rog, împreună cu doamna președinte a Camerei Deputaților... Nu cred că microfonul Parlamentului astăzi este pentru intervenții, altele decât ale parlamentarilor țării.

Vreau să mulțumesc doamnei deputat Aura Vasile pentru această intervenție și să întreb în continuare dacă înainte de a intra pe ordinea de zi și a dezbate moțiunea mai există alte intervenții din partea altor grupuri parlamentare sau altor colegi sau colege.

Salut și eu prezența publicului și sunt convins că vom avea o atmosferă civilizată și democratică în Parlamentul României.

Domnul senator Angel Tîlvăr.

Domnul Angel Tîlvăr:

Bună ziua!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule prim-ministru, vă rog să-mi permiteți ca în prezența dumneavoastră să mulțumesc și eu celor peste 160.000 de cetățeni ai județului Vrancea pentru faptul că au semnat pentru moțiunea de cenzură.

Vreau să vă spun, domnule prim-ministru, că prin semnăturile pe care dumneavoastră le aveți în față, concluzia pe care trebuie să o trageți este că vă aflați astăzi într-o dispută nu cu noi, cu parlamentarii de aici. Doar prin intermediul nostru vă aflați într-o dispută cu poporul român, cu cetățenii pe care noi îi reprezentăm aici. Sunt lucruri care ar trebui să vă dea de gândit, domnule prim-ministru. Ați avut mai multe șanse să faceți un gest pe care, iată, îl așteptăm de la dumneavoastră și care astăzi sper să se concretizeze prin plecarea dumneavoastră din fruntea Guvernului.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc și rog să încercăm să vorbim pe procedură.

Domnul deputat Cindrea, urmat de domnul lider Toader, în ordinea în care vă înscrieți la cuvânt.

Ce aveți acolo, domnule deputat?

Domnul Ioan Cindrea:

(Aduce la tribună un teanc de bibliorafturi pe care scrie "Sibiu".)

Eu cred că ne aflăm în Parlamentul României și a vorbi liber și democratic este dreptul fiecărui parlamentar. Cei care se manifestă altfel, cred că n-au înțeles ce înseamnă democrația în Parlamentul României.

Vin în fața dumneavoastră să vă prezint peste 60.000 de semnături ale oamenilor disperați din județul Sibiu, care au semnat această moțiune populară. Sunt disperați fiindcă le-a scăzut valoarea punctului de pensie de la 45% la 39%, sunt disperați fiindcă le-au scăzut salariile cu peste 40% în realitate, sunt disperați fiindcă țăranii nu și-au primit subvențiile pentru agricultură și sunt speriați de politica actualului Guvern, care le pune în pericol locurile de muncă, atât la stat, cât și la privat.

În numele cetățenilor din județul Sibiu, îi rog pe colegii care astăzi s-au manifestat mai puțin democratic să se gândească la ceea ce vor oamenii, ce vor agricultorii, ce vor pensionarii, ce vor muncitorii, ce vor intelectualii, ce vor salariații de la stat, dar și salariații din sectorul privat și disperarea lor. Sunt peste 60.000 de strigăte de disperare astăzi prezentate în fața dumneavoastră și vă rog să respectați disperarea oamenilor și să votați moțiunea și căderea Guvernului Boc.

Așa să ne ajute Dumnezeu! (Aplauze din partea stângă a sălii.)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Toader, vă rog, liderul grupului PDL din Camera Deputaților.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dar în primul rând mă adresez domnului președinte de ședință, vă rog să luați act că solicit numai intervenții pe procedură. Iar orice declarații de acest tip care sunt declarații politice, vă rog să le contabilizați în timpul afectat pentru dezbaterea moțiunii, în numele PSD-ului.

Vă rog să nu mai acceptați decât procedură!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Procedură vom accepta în continuare.

Doamna Aura Vasile, în numele Grupului PSD+PC.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Pe procedură vorbim și vreau să-i spun stimatului meu coleg, la care țin foarte mult și îl respect, cunoaște acest lucru, că lecțiile de dirigenție l-am rugat să le țină la dânsul la grup, nu la noi, și nu trebuie să ne învețe pe toți regulamentul. Noi îl cunoaștem!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc.

Domnul deputat Mocanu. Pe procedură, vă rog.

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc frumos.

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Eu v-am respectat tot timpul și am rugămintea două minute să mă respectați.

Și județul Iași, cu o organizație a Partidului Social Democrat foarte puternică a strâns cu o ușurință extraordinară un număr mare de semnături. N-a fost greu ca să te prezinți, se făceau cozi la mesele pe care le așezam pe trotuare, oriunde le făceam, pentru că oamenii sunt disperați, din toate domeniile: din învățământ, din sănătate, din agricultură au venit în număr mare pentru a semna aceste tabele.

Deci, avem rugămintea să respectați absolut și pe oamenii aceștia, pe acești cetățeni, care au rugămintea și acum la dumneavoastră să votați această moțiune, pentru a începe o nouă viață în România.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc și eu.

Domnul lider Hașotti. I-am notat pe domnii Petre Petrescu, Mang și Tabără.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Vom avea o zi tensionată, nu cred că este cazul să discutăm prea mult câte semnături s-au strâns, foarte bine, s-au strâns 2.500.000, înseamnă foarte mult. Eu am venit aici pentru a detensiona un pic atmosfera, am venit cu un cadou pentru domnul prim-ministru. Este o carte. E chiar pe procedură. Uitați! Se numește "Realizările Guvernului Boc în perioada 2009-2010". E portocalie. E frumoasă. Nu este scrisă de un politician. Este scrisă de un reprezentant al societății civile adevărate, nu societatea civilă a doamnei Adreea Pora, se numește Mihai Stănescu, l-ați cunoscut și se citește foarte ușor această carte. (O deschide și o arată domnilor parlamentari; toate foile sunt albe. Aplauze din partea stângă a sălii.)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eleganța Senatului se simte.

Vă mulțumesc, domnule Puiu Hașotti.

Domnul deputat Petre Petrescu. Oltenia.

Domnul Petre Petrescu:

(Aduce la tribună un teanc de bibliorafturi pe care scrie "Dolj".)

Domnule președinte,

Domnule prim-ministru,

Am aici un strigăt de disperare al cetățenilor din județul Dolj, a peste 160.000 de oameni care au semnat cu nume, prenume și adresă, cod numeric personal, chemarea către Guvernul Boc, de a nu îi mai duce într-o stare de disperare precum cea în care trăiesc astăzi.

160.000 de oameni din județul Dolj mă roagă să mă adresez domnului Dascălu Constantin, deputat de Dolj, domnului profesor Surpățeanu, deputat de Dolj, domnului Vișan Gelu, deputat de Dolj, domnului Berceanu, senator de Dolj, precum și domnului senator Udriștoiu și să vă spun, domnule Dascălu, să aveți curaj și să nu permiteți Guvernului să ne taie pensiile, să ducă la degradarea nivelului de trai, pentru că și dumneavoastră și copiii dumneavoastră au trăit în județul Dolj și trăiți.

Domnule Surpățeanu, dumneavoastră, cadru didactic, om pe care v-am respectat pentru ceea ce ați făcut la Revoluția română, nu puteți să vă aplecați spatele astăzi și să permiteți ca mii de oameni din județul Dolj, peste 18.000 de oameni din colegiul dumneavoastră au semnat și vă cer să nu fiți de acord ca astăzi Guvernul Boc să le semneze actul de deces!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Petre Petrescu:

Acesta este motivul, domnule președinte, domnule prim-ministru, prin care vă solicităm și dumneavoastră, domnilor colegi, să fiți de acord ca astăzi Guvernul Boc să-și înceteze misiunea.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc.

Am o rugăminte, să încercăm să nu intrăm în dialog cu sala, pentru că vom avea cerere de drept la replică și vom complica dezbaterea.

Domnul deputat Tabără și membru al Guvernului, în ordinea în care v-ați înscris la cuvânt. Domnule deputat Tabără, vă rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Mulțumesc, domnilor președinți.

Stimați colegi deputați,

În disputele politice de la aceste microfoane putem spune foarte multe. Și chiar dacă se vine cu un drept la replică, sunt gata să lămurim întreaga situație. Îl asigur pe domnul Cindrea să nu știe situația din agricultură la această dată. Sunt în derulare și subvenții și mai multe ajutoare care merg, poate că sunt în conturile fermierilor la această dată, și în al doilea rând îl asigur pe domnul Cindrea că și pământul de la Institutul de Montanologie s-a dus la primăria de la Cisnădie. Nu știu dacă a fost chiar kosher treaba, dar, mă rog, e acolo.

Mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc. Un drept la replică. Domnul Dascălu are prioritate, cererea de drept la replică. Deputat de Dolj.

Domnul Constantin Dascălu:

Vreau să-i spun colegului meu de la Dolj că niciodată Partidul Democrat Liberal n-a condus Doljul și dacă situația este grea, e datorită PSD-ului, care conduce Doljul... (Gălăgie.) care conduce Doljul de 70 de ani. De aceea este situația așa grea acolo. Vreau să-i spun PSD-ului că 2.500.000 de semnături e foarte puțin. Eu, acum 7 ani de zile am strâns cu un partid mic 2.500.000 de semnături, împreună cu colegii mei, și le-am dat PSD-ului, care era la guvernare, să reducă tva-ul la alimentele de bază și n-au vrut! Așa țin dânșii la cetățeni! Deci, PSD-ul a adus în această situație această țară! (Gălăgie.)

Mai vreau să-i spun PSD-ului că ceea ce se întâmplă acum în România este rezultatul guvernărilor anterioare, că au lăsat țara în dezastru și în felul acesta, de aceea este această situație grea în România!

Și vreau să îi spun colegului meu de la Dolj că atunci când era vicepreședinte al Consiliului Județean, toate comunele PSD aveau banii luați pe un an de zile înainte, față de celelalte, conduse de alți primari de la partidele politice! (Gălăgie.)

În felul acesta ați creat dezastrul în România! În felul acesta! (Huiduieli.)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Dacă intru și eu în dezbaterea aceasta, ca senator de Dolj, nu vă văd bine!

Domnul senator Mang.

Domnul Ioan Mang:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnă președinte,

Domnule prim-ministru,

Stimați colegi,

Aș dori mai întâi un scurt drept la replică domnului deputat. Probabil dânsul uită că municipiul Craiova se află în județul Dolj și că primarul acestui municipiu este membru PDL. Dar nu pentru aceasta am venit la microfon. Am venit la microfon să îmi exprim mulțumirea pentru cei 76.000 de cetățeni care au semnat în județul Bihor și să-mi fac datoria față de dânșii, să-mi fac datoria față de cei aproape 20.000 de cetățeni de naționalitate maghiară care au semnat și care m-au rugat să transmit parlamentarilor UDMR dorința dumnealor, exprimată prin aceste semnături, să-mi fac datoria față de cei aproape 1.000 de slovaci care și-au depus semnătura pe aceste liste, de asemenea, și față de germanii puțin care mai sunt în județul Bihor. Le mulțumesc tuturor și vă rog, domnilor și doamnelor colegi, să reflectați la ceea ce v-am spus anterior. (Aplauze.)

Mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc și eu.

Domnul lider Toader. După aceea un drept la replică doljean.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință, fac apel din nou la dumneavoastră să respectați Regulamentul și să solicitați numai pe proceduri intervenții. Dumneavoastră permiteți să se facă declarații politice, am înțeles că au fost trei județe, mai sunt încă vreo treizeci și nu știu câte. Mi se pare incorect cum procedați dumneavoastră. Lăsați numai intervențiile pe procedură. Sigur că cele două milioane și jumătate de semnături nu reprezintă nici măcar voturile pe care le-ați luat dumneavoastră când ați candidat sau vreți să-l așteptați pe domnul Ponta în fruntea manifestanților, să ajungă în piață? Deci, vă rog tare mult! Suntem într-un timp, am votat un mod de desfășurare a lucrărilor acestui plen reunit, vă rog să-l respectați!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc. Domnul deputat Calimente.

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur, n-am să invoc numărul de semnături din județul Arad, dar profit că la masa Guvernului sunt reprezentanți ai județului Arad și vreau să cred că domnul secretar de stat Pistru, care este aici, va lua măsuri drastice împotriva celor de la ARR, știu că ARR-ul este în subordinea domniei sale, care au amenințat patronii firmelor de transporturi că le ridică licențele, și numai din județul Arad azi-noapte au fost întoarse foarte multe autobuze, cu cei de la Cartel Alfa, și care au comunicat acest lucru prin televiziune.

De asemenea, profit de prezența domnului ministru Igaș, să-l întreb dacă suntem în stare de război. Pentru că am înțeles că ieri după-amiază a dat un ordin, prin care a fost instituită o alertă de gradul zero pe București și pe Ilfov și de gradul I în țară, și vreau să știu dacă suntem atacați, pentru că am văzut și forțele care au fost aduse aici la Parlament, să ne explice domnia sa pentru ce a luat asemenea măsuri.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc. Domnul deputat Duvăz.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Domnule prim-ministru,

Domnule președinte,

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Nu o să vorbesc de cele peste 100.000 de semnături din județul Argeș, deși vreau să le mulțumesc cetățenilor care au semnat (Aplauze.) și vă mulțumesc și dumneavoastră că-i aplaudați în momentul acesta. Dar cred pornim această ședință, de maximă importanță și până la urmă de vârf de dezbatere democratică, cu niște apucături și niște obiceiuri complet nedemocratice. Începând cu faptul că dispozitivele - și spun în atenția ministrului de interne, care este încă astăzi, la ora aceasta, ministru de interne și la masa Guvernului - dispozitivele de pază puse în mod absolut aberant, în măsura în care nici noi, parlamentarii, justificându-ne cu legitimații, nu puteam intra în suprafața Parlamentului, ni se interzicea, pur și simplu, recunosc că am făcut uz de faptul că sunt poate o persoană mai veche în politică și cunoscută și până la urmă am găsit bunăvoința unui polițist. Dar ceea ce este mai grav, stimați colegi, ceea este foarte grav, este că o colegă de-a noastră care lucrează la grupul parlamentar a fost oprită, legitimată și bruscată de SPP, în Parlamentul României, cerând să spună de unde are materialele și unde le-a depozitat.

Astăzi de dimineață, în Parlamentul României, domnule prim-ministru, în afară de faptul că la aceste tribune care trebuiau să însoțească și să primească, dacă vreți, aceste dezbateri, și să le transmită oamenilor, pentru că știm că Parlamentul este o instituție deschisă și ședințele Parlamentului sunt publice, conform Constituției, ați blocat până și această posibilitate, obligând o serie de colaboratori ai dumneavoastră, dintre care unii chiar sunt cunoscuți, să participe, pentru a nu avea alte persoane în sală.

Toate aceste porniri nedemocratice creează niște auspicii extrem de proaste, nu numai pentru această ședință, ci pentru continuarea unei guvernări care nu se mai susține pe un suport public și pe o susținere publică reală, ci numai pe măsuri de forță. Protestez în fața acestor măsuri pe care dumneavoastră le-ați luat și, domnule președinte, aici mă asociez cererii liderului, domnul Toader, să trecem la dezbaterea de fond a moțiunii de cenzură și să sperăm că ziua de astăzi se va încheia cu un succes în ceea ce privește democrația românească.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Petru Petrescu. Pe procedură, vă rog, dacă aveți ceva de comunicat.

Domnul Petre Petrescu:

Aș vrea să mă adresez mai întâi dumneavoastră, domnule Toader, și să vă întreb care este motivul pentru care dumneavoastră nu doriți ca astăzi să se audă vocea poporului? Vă este cumva teamă de ceea ce avem de spus, ca reprezentanți ai acestor milioane de oameni? Credeți că numai câteva minute pot să aducă atingere intereselor partidului dumneavoastră?!

Domnule Dascălu, domnule prim-ministru, nu noi, Partidul Social Democrat, ne facem vinovați de dezastrul din această țară. Nu noi am băgat în pușcărie primarul PDL Aurică Solomon! Partidul Democrat Liberal l-a închis pe cel care a făcut din Craiova..., a dat speranță craiovenilor.

Dacă Aurică Solomon este astăzi liber și dacă a stat șase luni în pușcărie este datorită dumneavoastră, celor din PDL, iar dezastrul economic din județul Dolj vi se datorează cu prisosință!

Vorbesc de la această tribună și mă adresez dumneavoastră, craiovenilor, pentru că, iată, reprezentantul dumneavoastră, Costică Dascălu, reprezentanții dumneavoastră, cei pe care i-ați votat și i-ați trimis în Parlamentul României să vă apere interesele - fac trimitere fie la Partidul Național Liberal, fie la Partidul Social Democrat sau la Partidul Național Țărănesc - oricine este de vină, numai PDL-ul nu! Vă rog frumos să vă asumați responsabilitatea pentru degradarea necontenită a nivelului de trai.

Mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Popa.

Am văzut și mâna domnului deputat Vlădoiu, dacă nu mă înșel?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Domnule președinte,

Domnilor vicepreședinți,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Stimate colege și colegi,

În primul rând, aș vrea să spun că mă asociez protestului colegului meu pentru folosirea unei instituții a statului care, în scopuri politice, mai mult decât atât, pentru implicarea în încălcarea unor drepturi democratice. vă solicit să demarați o anchetă, dacă veți mai rămâne pe funcție, pentru a analiza implicarea instituțiilor statului în împiedicarea venirii membrilor de sindicat la București. Este o chestiune foarte serioasă, este o chestiune cu caracter penal, dar, dincolo de acest lucru, este o chestiune gravă pentru democrația în România.

Dealtfel, vă spun, domnule prim-ministru, și-mi asum declarația pe care o fac, membrii importanți ai partidului dumneavoastră folosesc instituțiile statului nu numai în scopuri politice; le folosesc și în interes personal, pentru a jefui, pur și simplu, oameni de proprietățile lor. Și-mi asum cu răspundere aceste lucruri și rog ca instituțiile abilitate să-și folosească mijloacele specifice nu în scopul urmăririi oamenilor politici, ci în scopul identificării unor asemenea cazuri.

În final, domnule prim-ministru, ca să fie și o chestiune de procedură, vă rog să vă dați demisia, scurtând timpul acestei adunări și în felul acesta făcând inutilă moțiunea de cenzură.

Poate că-i un moment în care dumneavoastră înșivă ar trebui să recunoașteți că, dincolo de rezultatul acestei moțiuni de cenzură, dumneavoastră deja ați picat. Ați picat în lecția de istorie și veți rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria poporului român. (Aplauze.)

Voci din sală:

Bravo! Bravo!

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulțumesc. Va fi suficient timp pentru acest tip de dezbateri și la dezbaterile pe moțiune.

Domnul deputat Vlădoiu. Și vă rog, după aceea, să încercăm să intrăm în ordinea de zi.

Domnul deputat Aurel Vlădoiu.

Domnul Aurel Vlădoiu:

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Vreau să mulțumesc celor 115.000 de vâlceni, care au semnat pentru moțiunea populară, este un strigăt de disperare din partea vâlcenilor pentru modul în care Guvernul Boc a înțeles să conducă cetățenii acestei țări, pentru modul în care se apleacă pe problemele românilor și ale României.

Deci, moțiunea este cu o susținere foarte mare în județul Vâlcea. Avem acest mandat să votăm pentru căderea Guvernului Boc.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 30 martie 2020, 10:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro