Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 martie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.35/28-03-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-03-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 19-03-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 martie 2013

14. Dezbaterea Propunerii legislative de completare a Legii nr.1 din 5 ianuarie 2011 privind educația națională (Pl-x 24/2013). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 24/2013

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Următorul punct de pe ordinea de zi, 15, Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.1/5 ianuarie 2011 privind educația națională.

Inițiatorii.

Domnule deputat Ovidiu Ganț, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Stimați colegi,

Am inițiat această propunere împreună cu domnii Varujan Pambuccian și Dragoș Zisopol, ambii cadre didactice universitare, tocmai pentru că privește acest domeniu.

Pornind de la situațiile triste din ultima perioadă în care instituții de învățământ superior au emis diplome false, am crezut că legislativul României trebuie să dea un semnal dur pentru combaterea unor astfel de infracțiuni, infracțiuni care pun în umbră activitatea onestă, cinstită, de învățământ superior din România. Suntem în situația tristă în care diplomele universitare românești nu sunt recunoscute sau sunt privite cu mult scepticism atunci când sunt prezentate în străinătate.

Acest lucru se întâmplă tocmai datorită acestor situații în care anumiți indivizi, indiferent că aparțin corpului profesoral sau celui administrativ, îndrăznesc să emită diplome false. Și am solicitat ca pe lângă răspunderea penală a persoanelor, care este de la sine înțeleasă, să existe și o răspundere de natură administrativă a instituțiilor respective.

Noi credem că aceste instituții au o răspundere administrativă față de actele pe care le emit. Credem că trebuie să existe mecanisme de control mult mai atente asupra modului cum se produc emiterile de acte de studii. Și, de aceea, am solicitat ca în cazul în care se constată de către o instanță în mod definitiv existența infracțiunii de fals în emiterea unei diplome, universității respective sau universităților respective să li se retragă acreditarea pentru acea specialitate în care a fost emisă diploma falsă. Subliniez: nu întregii universități, ci doar pentru specializarea respectivă.

Am constatat că ne-am lovit de obiecții din partea Ministerului Educației care ne-a spus că e de competența sa să gestioneze chestiunea în cauză.

Noi credem că totuși legislativul trebuie să dea direcția, nu executivul, și am constatat, din păcate, cu regret, cât de "bine" a gestionat executivul această problemă în ultimii 23 de ani.

De aceea, credem că această inițiativă sau sperăm ca această inițiativă nu va mai deveni, sau nu va deveni operantă niciodată, în speranța că nu se vor mai comite falsuri. Dar existența ei sub formă de sabia lui Damocles asupra celor care sunt chemați să emită acte de studii, credem că este oportună.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Domnul președinte Tîlvăr, din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

Să-l faceți atent și pe domnul Iordache.

Video in format Flash/IOS

Domnul Angel Tîlvăr:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a primit spre dezbatere pe fond Propunerea legislativă de completare a Legii nr.1 din 5 ianuarie 2011 privind educația națională.

Am analizat avizul primit de la Comisia juridică, de disciplină și imunități și avizul Consiliului Legislativ, precum și avizul Consiliului Economic și Social.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare completarea art.125 din Legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, cu un nou alineat prin care se stabilește ca instituțiile de învățământ superior care au emis diplome cu încălcarea legislației în vigoare, constatată printr-o sentință definitivă, să-și piardă acreditarea în specializarea în care au fost emise respectivele diplome.

În funcție de obiectul și conținutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Vreau să vă spun că în urma dezbaterii, în ședința din 12 martie 2013, comisia a propus cu 12 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 8 abțineri, respingerea propunerii legislative.

Și, cam atât. Nu vreau să mai dau detalii vizavi de desfășurarea ședinței noastre.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Și dacă-mi permiteți, aș vrea să fac și eu o apreciere personală față de acest proiect legislativ.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Angel Tîlvăr:

Vreau să salut utilitatea și oportunitatea acestui demers chiar dacă el în cadrul comisiei a primit un vot negativ, noi credem că însuși faptul că s-a adus în discuția comisiilor de specialitate existența situației de fapt, ca și o propunere care poate fi hotărâtă ca fiind bună sau rea la nivelul Camerei noastre, dar care mai departe va putea fi îmbunătățită tot de către autorii demersului, în cadrul Camerei decizionale, care vi fi Senatul României, eu vreau să salut munca lor. În nici un caz comisia noastră nu a privit cu ușurință demersul pe care colegii noștri l-au făcut, și vreau să vă spun că respingerea nu are în vedere lipsa de oportunitate sau lipsa de utilitate a unui astfel de demers, ci pur și simplu elemente care țin mai curând de detalii pe care autorii au posibilitatea să le îndrepte și să le îmbunătățească în Camera decizională care va fi Senatul României.

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu vă mulțumesc.

Dezbateri generale.

Domnul deputat Mircea Toader.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sigur că nu este corect să trecem foarte ușor peste o astfel de inițiativă. Toți suntem convinși de necesitatea unei reglementări de acest tip, poate nu chiar așa de dură, dar trebuie să existe ceva. Chiar discutam cu inițiatorul, singura problemă pe care o avem este că ieșim din termen și se aprobă tacit.

Poate nu ar fi rău să o întoarcem la comisie, și chiar dacă intră în termen de aprobare tacită, Senatul să fie obligat, cel puțin. Camera a dat, cel puțin, prin această reglementare regulamentară, un vot pentru această lege.

Eu v-aș propune chiar să se reîntoarcă la comisie, chiar dacă intră în termenul de aprobare tacită.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Mircovici, din partea Grupului parlamentar al minorităților.

Video in format Flash/IOS

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

O problemă de natura aceasta, adusă în discuția Parlamentului României, cred că nu trebuie tratată cu ușurință.

Aici, în mod evident, Grupul parlamentar al minorităților naționale nu va susține respingerea și, dacă se va supune la vot retrimiterea la comisie, vom fi de acord cu retrimiterea la comisie, măcar pentru a da un semnal Senatului că această Cameră din care facem noi parte, Camera Deputaților, nu a votat împotriva unei astfel de inițiative.

Este de domeniul evidenței, chiar dacă uneori ne facem că nu vedem sau nu vrem să spunem că învățământul din România s-a degradat, din păcate, și datorită existenței acestor fabrici de diplome, care unele dintre ele au înlocuit fabricile pe care le aveam în vechiul regim și care produceau altceva.

În mare măsură am fost de acord și am considerat că învățământul privat, așa cum este în țările civilizate, trebuie să fie un concurent serios al învățământului de stat și chiar să asigure o promovare a valorilor.

În realitate, noi observăm că oamenii de vârf, copiii de vârf din învățământul de stat, în momentul în care iau bacalaureatul, în momentul în care iau medalii la olimpiade internaționale, și sunt recunoscuți, trec în învățământul privat superior, dar nu în învățământul privat din România, ci în învățământul privat din Statele Unite ale Americii, din Germania, din Anglia, din Olanda, din altă parte.

De ce acest lucru? Tocmai datorită faptului că avem destul de multe cazuri în care absolvenți de învățământ superior, din anumite universități, obțin în două variante diplomele respective: fie fără o acoperire efectivă în ceea ce privește cunoștințele pe care le acumulează, fie datorită obținerii prin fals a unor astfel de situații.

Cum putem să avem încredere într-o instituție de învățământ superior care ajunge în situația de a da o diplomă universitară în câteva luni, de multe ori chiar lipsind diploma de bacalaureat sau examenul de bacalaureat.

De aceea, eu sunt de acord să susținem retrimiterea la comisie, pentru a nu ne încărca cu un element negativ și chiar rușinos, Camera Deputaților votând respingerea unei astfel de inițiative.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc mult.

Domnule deputat, aveți cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PNL, tot la dezbateri generale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Cu toții suntem de acord că au existat în trecut probleme în învățământul românesc, și la nivelul liceului, și la nivelul universităților.

Cu toate acestea, reglementările sunt destul de clare. Există legi care trebuie aplicate. Problema a fost că poate, câteodată, s-a uitat a se aplica aceste legi.

De aceea, noi considerăm că nu este necesar să venim cu o reglementare suplimentară, deși ideea este generoasă, și poate că acum câțiva ani de zile era bine s-o discutăm. Dar, în acest moment, considerăm că nu mai este nevoie, și vrem să și atragem atenția că nu este bine să ne arătăm chiar așa, cu degetul, în momentul în care lucrurile au început să se rezolve în învățământul românesc. Facem greșeli pe care le repetăm, nu numai în acest domeniu, și în altele, și iată că România are de suferit, în acest moment, dacă vreți, putem discuta pe acest capitol... că am avut, ieri, ocazia să discutăm pe capitolul Schengen, în fine.

De aceea, noi considerăm că lucrurile trebuie să continue în ritmul în care s-au așezat, să spunem, în ultima perioadă.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota pentru respingere, și așteptăm, totodată, ca aceia care sunt plătiți de către statul român să supravegheze bunul mers al lucrurilor în învățământul românesc să o facă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat din partea Grupului parlamentar al PP-DD. Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu-Ioan Dumitru:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Vreau doar să prezint punctul de vedere al PP-DD și al majorității membrilor comisiei. În niciun caz nu ne pronunțăm împotriva unor propuneri de legi care sancționează acest flagel, dar trebuie să înțelegem, totuși, că avem organe de anchetă penală care au aceste atribuții și nu putem interveni cu unele propuneri care pot avea efecte adverse.

Noi vom vota pentru respingere.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Alte grupuri politice parlamentare? Nu.

S-a propus retrimiterea la comisie de către domnul deputat Mircea-Nicu Toader, din partea Grupului parlamentar al PDL. Sunt obligat să o supun la vot.

Pregătiți-vă cartelele.

Să înceapă votul. Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Retrimiterea la comisie nu a întrunit numărul de voturi cu 35 de voturi pentru, 138 împotrivă.

Conform art.104 din Regulament, merge la votul final.

Este lege organică.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 29 martie 2020, 0:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro