Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 26-03-2013

Ședința Camerei Deputaților din 26 martie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.84 Petre Petrescu - declarație politică: -"Chinurile bolnavilor de cancer din România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

   

Domnul Petre Petrescu:

"Chinurile bolnavilor de cancer din România"

Este binecunoscut faptul ca persoanele care suferă de cancer trebuie să depună mari eforturi pentru a-și procura medicamente, uneori de negăsit în țară, fiind nevoiți să caute tratament în străinătate.

Medicamentele de ultimă generație, mai eficiente, dar mai scumpe, sunt aproape inaccesibile, pacienții mulțumindu-se cel mult cu tratamente de generație mai veche.

În România nu doar boala ucide, ci și sistemul de sănătate, care este subfinanțat și se confruntă cu o mare lipsă de personal, din cauza unei proaste guvernări din perioada 2004 - 2012, când la putere se afla partidul domnilor Boc, Blaga, Videanu și al doamnei Elena Udrea.

Bugetul Ministerului Sănătății este de aproximativ 4,5% din produsul intern brut în 2013, comparativ cu o medie de 10% în Uniunea Europeană, ceea ce face ca sistemul de sănătate să sufere de numeroase probleme, printre acestea numărându-se și lipsa de medicamente de ultimă generație.

Conform autorităților, circa 20 de medicamente cunoscute sub denumirea de citostatice au devenit de negăsit în ultimii ani, cât timp la guvernarea acestei țări s-a aflat clica PDL-istă, în frunte cu președintele Traian Băsescu care invita tinerii, absolvenți ai facultăților din România, să plece din țară.

În ultimii ani, numeroși pacienți au fost nevoiți să cumpere medicamente din străinătate, acestea negăsindu-se în România, uneori pentru mii de euro pe lună. Consider că pentru români este o povară greu de suportat, ținând cont că salariul mediu în țară este de aproximativ 350 de euro pe lună.

Răspunzând acestei situații alarmante, noul Guvern USL, la conducerea căruia se află premierul Victor Ponta, a alocat în ianuarie 800.000 de euro pentru importurile de medicamente ce lipseau cu desăvârșire din spitalele noastre.

Dar această lipsă de medicamente, care i-a făcut pe bolnavii de cancer să treacă prin clipe grele, nu trebuie să se mai repete, fiind necesară o soluție pentru a nu-i mai aduce în situația în care trebuie să facă eforturi financiare pentru a-și procura ei înșiși medicamentele.

Din cauza pasivității guvernanților PDL din ultimii opt ani de zile, mulți dintre pacienții bolnavi de cancer care se puteau vindeca au murit; și i-aș întreba pe cei care au condus România în ultimii ani, cine ar trebui să plătească pentru aceste pierderi de vieți omenești care s-ar fi putut salva cu ajutorul medicamentelor?

În România, rata mortalității legate de cancer depășea 180 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2010, comparativ cu o medie de 166,9 cazuri în Uniunea Europeană.

O altă problemă care trebuie rezolvată pentru bolnavii de cancer sunt listele de așteptare pentru terapiile mai recente, a căror administrare este decisă de o comisie. Aproximativ 1.300 de bolnavi sunt în prezent în așteptarea unei decizii favorabile pentru a beneficia de terapii mai eficiente, dar mai costisitoare, ținând cont că în România 80% din fondurile destinate oncologiei sunt utilizate de către 10% dintre bolnavi.

Consider că trebuie îmbunătățit cât mai repede sistemul de sănătate, ca să nu ne mai aflăm în situația în care criteriul esențial pentru salvarea vieții unui om să fie unul financiar, ci unul umanitar, așa cum este normal într-o țară membră a Uniunii Europene, dar care a avut parte de o guvernare PDL-istă intre anii 2004 - 2008, guvernare care nu a știut cum să dezvolte economia țării pentru a crește veniturile la bugetul statului și a putea finanța cât mai bine sistemul medical, sigura politică a lor fiind mărirea taxelor, tăierea salariilor, a pensiilor și creșterea conturilor personale.