Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 11, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.142/19-11-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
22-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 11-11-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 11, 2013

29. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului.  

     

După pauză

 
     

În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Dan-Ștefan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Bună seara!

Continuăm ședința de astăzi cu partea a doua, cea consacrată răspunsurilor orale la interpelări. Salut în sală pe doamna ministru Adriana Doina Pană, ministru delegat pentru dialog social.

În această ședință avem patru ministere vizate, și anume: ministrul delegat pentru dialog social, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Fondurilor Europene.

 
Video in format Flash/IOS Natalia-Elena Intotero

Pentru început, am să o rog să vină la microfon pe doamna ministru Adriana Doina Pană, ca să răspundă unei interpelări depuse de patru colegi: doamna Intotero Natalia Elena, doamna Ana Birchall, doamna Camelia Khraibani și domnul deputat Laurențiu Nistor.

Poftiți, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Doina Adriana Pană (ministrul delegat pentru dialog social):

Mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Răspuns la interpelare: Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social este o structură consultativă de interes național, tripartită, constituită în scopul realizării dialogului social la nivel național între Guvern și confederațiile sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Principalele atribuții ale acestuia sunt: să asigure cadrul de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată, lucru foarte important, mai ales că a dispărut contractul colectiv de muncă la nivel național; să dezbată și să analizeze proiectele de programe și strategii elaborate la nivelul Guvernului, să soluționeze pe calea dialogului tripartit diferendele de natură socială și economică; să negocieze și să încheie acorduri și pacte sociale, precum și alte înțelegeri la nivel național și să le monitorizeze cum se aplică; să analizeze și, după caz, să aprobe solicitarea de extindere a aplicării contractelor colective de muncă la nivel sectorial, pentru toate unitățile din sectorul respectiv de activitate, precum și alte atribuții convenite între părți.

El este compus din: președinții confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național, din reprezentanți ai Guvernului, desemnați prin decizia primului-ministru, cel puțin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister, de reprezentantul Băncii Naționale a României, de către președintele Consiliului Economic și Social și alți membri conveniți de parteneri.

Este prezidat de primul-ministru, locțiitorul de drept al acestuia fiind ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și prin H.G. nr.10 din 9 ianuarie 2013, de către ministrul delegat pentru dialog social.

Consiliul Național Tripartit nu are un calendar de întrunire, se întrunește de câte ori este necesar, în baza unei convocări făcute de președinte, la inițiativa Guvernului sau a partenerilor sociali.

Ședințele nu necesită întrunirea unui cvorum, prezența partenerilor sociali fiind voluntară.

La ședințe pot fi invitați reprezentanți ai altor autorități ale statului sau experți, în funcție de ce au convenit membrii.

Ca activitate, din decembrie 2012 până în prezent au avut loc două întruniri ale Consiliul Național Tripartit.

Tematica abordată în cele două întruniri a fost: salariul minim în plată; dialogul social la nivel național și în cadrul Consiliului Economic și Social; dezbaterea situației economice sociale pe fond de criză; dezbaterea măsurilor privind privatizarea companiilor de stat; deblocarea situației POSDRU; legislația muncii, mai precis propunerea privind convenirea unui moratoriu asupra legislației muncii, inițiată de ministrul delegat pentru dialog social; politica de ocupare și politica în domeniul sănătății.

În încheiere, doresc să precizez încă o dată că:

1. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social este o structură consultativă, de dezbatere, nu un for decizional, prin urmare, nu putem vorbi de efecte directe sub forma unor decizii sau hotărâri de Guvern ale acestei forme de dialog social instituționalizat. Singura situație în care consiliul are rol decizional, este cea legată de aprobarea solicitărilor de extindere a aplicării contractelor colective de muncă încheiate la nivel sectorial, pentru toate unitățile din sectorul respectiv.

2. Calendarul desfășurării întrunirilor Consiliului Național Tripartit nu este unul fix.

De asemenea, temele pot fi propuse spre dezbatere de oricare dintre părți.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc și eu, doamnă ministru.

Dacă colegii mei, care au inițiat această interpelare doresc să mai facă ceva sau mai au ceva de adăugat, să mai facă alte comentarii pe răspunsul primit? Doriți, toți trei? Bine.

O invit la microfon atunci pe doamna deputat Intotero Natalia. Știți că, potrivit regulamentului, sunt două minute pentru a putea pune întrebări suplimentare. Vă rog să vă încadrați în cele două minute.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimată doamnă ministru,

Eu vreau să vă mulțumesc pentru promptitudine și pentru calitatea informațiilor pe care dumneavoastră astăzi ni le-ați prezentat, dorindu-vă, de asemenea, succes în continuare în activitatea pe care o desfășurați.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc și eu.

O invit la microfon pe doamna deputat Camelia Khraibani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Camelia Khraibani:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Doamnă ministru,

Vă mulțumesc pentru clarificările pe care ni le-ați făcut, legate de rolul decizional și rolul consultativ pe care îl are Consiliul Tripartit.

De asemenea, vă doresc succes.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc.

Dacă domnul deputat Laurențiu Nistor...? Doriți? Vă rog să poftiți la tribună. Aveți întrebări suplimentare?

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu Nistor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Stimată doamnă ministru,

Cred că la răspunsul pe care doamna ministru l-a dat astăzi la interpelarea făcută nu mai încap și nu mai au loc întrebări. Vreau să vă felicit, doamnă ministru, pentru modul în care abordați problematica cu care vă confruntați și, de asemenea, vă spun că apreciez prezentarea tematicilor prezentate în cadrul ședințelor Consiliului Național Tripartit.

Încă o dată felicitări și, dacă dumneavoastră o țineți tot așa, sunt convins că în activitatea pe care o faceți nu aveți decât de câștigat și dumneavoastră, și Guvernul pe care-l reprezentați.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc și eu.

Dacă doamna ministru mai vrea în încheiere să mai completeze ceva? Dacă nu, mulțumesc încă o dată, doamnă ministru, pentru prezența din această seară.

Mergem mai departe, la următoarea interpelare, depusă de domnul deputat Movilă Petru, din partea Partidului Democrat Liberal. Nu este în sală. Rog atunci ministerul vizat să-i transmită răspunsul în scris.

Dacă domnul deputat Iacoban Sorin Avram, din partea PSD-ului, pe care l-am văzut în sală, este aici... oricum, dânsul am înțeles că a vorbit cu secretarul de stat din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a amâna răspunsul pentru săptămâna viitoare.

Și, de asemenea, ultima interpelare pentru ministerul vizat în această seară, Ministerul Fondurilor Europene, pentru care ministerul solicită amânare pentru săptămâna viitoare.

Cu aceasta, închei ședința din această seară.

Vă mulțumesc frumos și vă doresc o seară frumoasă!

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,10.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 24 october 2019, 2:35
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro