You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 17-12-2013

Sittings of the Chamber of Deputies of December 17, 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Adrian Gurzău - declarație politică: - "Consecința a zeci de ani de tărăgănări și populisme în numele votului cerșit celor sărmani";

Domnul Adrian Gurzău:

"Consecința a zeci de ani de tărăgănări și populisme în numele votului cerșit celor sărmani"

Bilanțul economic după 24 de ani de capitalism, de cumetrie: exporturile României au crescut din 1990 și până astăzi de la 6 mld. dolari la 60 mld. dolari. Însă, potrivit unor date prezentate de către viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, 32 din cele mai importante 40 de piețe de producție ale României au scăzut în această perioadă și nouă dintre ele, precum tricotaje, țesături, tractoare, autobuze, mașini de spălat, locomotive și camioane, au dispărut după 1990 sau au scăderi de peste 90%. Între timp, datoria externă a crescut de la zero la aproape 100 miliarde de euro. Datoria publică este de 20 miliarde de euro, restul datoriilor fiind din sursă privată.

Cum s-a ajuns aici? Relațiile de cumetrie și dorința de a prelua controlul asupra avuției naționale de către un grup de interese pus în pâine de către Ion Iliescu - deja copiii lor sunt la butoane - au dus la întârzierea premeditată a restructurărilor și privatizărilor. În plus, cerșetoria după voturile celor necăjiți, a dus la exacerbarea unor politici sociale în detrimentul pieței libere. Piețele nu au fost lăsate să funcționeze. Dacă erau lăsate să se regleze după mecanisme economice sănătoase, aveam la ora actuală mai multe investiții și uzine viabile. Dar și mult mai puțini miliardari de carton. Am alimentat găurile negre ale economiei și am ratat aderarea la Uniunea Europeană în primul val, intrând cu greu abia în 2007. Iar de atunci nu am reușit să atingem obiectivul intrării în Spațiul Schengen.