Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 18-02-2014

Ședința Camerei Deputaților din 18 februarie 2014

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Aurel Vlădoiu

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.151 Aurel Vlădoiu - declarație politică: "Băsescu trebuie să se comporte responsabil și să înțeleagă necesitatea semnării unui nou acord cu FMI";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Aurel Vlădoiu:

"Băsescu trebuie să se comporte responsabil și să înțeleagă necesitatea semnării unui nou acord cu FMI"

Având în vedere realitățile economice actuale și previziunile pentru 2014 și 2015, Guvernul Ponta a redactat, zilele trecute, draftul scrisorii de intenție către Fondul Monetar Internațional, în momentul de față, țara noastră are un acord cu FMI, dar dacă, în luna martie, nu va intra în board scrisoarea de intenție a țării noastre, este foarte probabil să nu mai avem acord și, implicit, facilitatea de top-up de 10% să fie anulată. Trebuie spus că, deși țara noastră nu "trage" bani din tranșele puse la dispoziție de FMI prin actuala înțelegere, acordul transmite semnale pozitive pe piețele externe, ceea ce permite Ministerului Finanțelor să se împrumute la costuri reduse.

În documentul redactat zilele trecute, Guvernul condus de Victor Ponta s-a angajat pe mai multe direcții: să nu fie divizate sau fuzionate companiile de stat programate pentru listări pe bursă; restructurare "agresivă" a CFR Marfă, care include concedieri și vânzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral; producătorii și furnizorii de gaze ar putea să fie obligați să vândă pe bursă un procent din cantitatea de gaze; BNR să ia în calcul reducerea coridorului ratei dobânzii și reintroducerea operațiunilor de absorbire a lichidităților; Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii vor face o analiză a rezultatelor pilonului doi de pensii; reducerea plafonul de plată a impozitului forfetar.

De la tribuna Parlamentului țării avertizez cu toată seriozitatea că, în situația în care președintele Traian Băsescu se va comporta iresponsabil și nu va aviza scrisoarea de intenție cu FMI, acordul ar putea fi suspendat, iar Comisia Europeană ar putea reduce la 85% cofinanțările acordate României, față de nivelul actual de 95%. Trebuie să observăm cu toții că FMI este flexibil și insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenți la carburanți. Nici măcar modul de compensare nu este detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului în curs, se vor face economii de cheltuieli la mai multe ministere. Astfel, dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinți o reducere de cheltuieli la ministere.